В категории: Брой 5-6/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Електрически отвертки за серийно завиване на винтове Bosch GSR 6-45/GSR 6-25

Редица монтажни дейности изискват завиване на голямо, да не кажем и огромно количество винтове. Най-типичен пример за това е сухото строителство с плочи гипскартон или гипсфазер. Този метод тотално завладя вътрешното изграждане на сградите, предназначени за офиси и различни обществени цели, благодарение на него строителството на хотели разцъфтява с невиждани темпове, все по-често облицовъчните плочи се използват и в личното строителство за преграждане на стаи и най-вече за пригаждане на подпокривното пространство за обитаване. Тепърва се задава масовото използване за външни облицовки на екстериорните плочи на циментова основа Knauf Aquapanel, които са по-твърди от гипсовите и затова се използват специални винтове. Независимо дали става дума за леки преградни стени, обшивка на тавани, подови настилки или облицовка на фасади, облицовъчните плочи се монтират към носещата конструкция от метални профили или гредички с помощта на самопробиващи винтове. Поради това за тях предварително не се пробива отвор, а специално оформени върху коничната им глава остри ръбове издълбават ферзенк, в който главата се скрива под повърхността на плочата. Винтовете се завиват през разстояние около 25 cm един от друг директно през плочата в ламаринения профил или дървената греда. Това означава, че дневно един монтажник трябва да завие между 3000 и 4000 винта, което без специален инструмент е непосилна задача. При това работата е доста деликатна, защото изисква точност до милиметър. Ако главата на винта остане да стърчи над повърхността на плочата, не може да бъде скрита под тънката шпакловка и ще стърчи. Ако завиването продължи още два-три оборота повече от необходимото, ще потъне прекалено дълбоко в тънката 12,5 mm плоча и дори може непоправимо да я разруши. Изискването е главата на винта да не потъва повече от милиметър от повърхността на плочата.

Когато трябва да се работи бързо и да бъдат завивани на ден няколко хиляди винта на абсолютно еднаква дълбочина, очевидно това не може да стане с обикновена електрическа отвертка. По подобен начин стоят нещата и при сглобяването на мебели, където точността е задължителна, а всяко отплесване на отвертката може да нарани декоративната повърхност.

В такива случаи обикновените електрически отвертки с акумулаторно или мрежово захранване са безпомощни. Затова се използват специални електрически отвертки за серийно завиване на винтове.

Наскоро Bosch пусна на пазара два такива нови модела – професионалните GSR 6-45 TE Professional и GSR 6-25 Professional. Машините имат двигатели с мощност 701 W, която осигурява висока скорост на завиване на винтовете, включително и в твърди материали. Мрежовото захранване пък позволява практически непрекъснат режим на работа.

Тайната на отвертките за серийно завиване на винтове е в специална ограничителна втулка, надяната на шийката на машината и механичния съединител, който включва и изключва предаваното върху шпиндела въртеливо движение в зависимост от оказвания върху машината натиск. Завиването на винта започва след притискане на бита към главата на винта, което включва съединителя. При достигане на зададената с ограничителната втулка дълбочина на завиване и допирането му до повърхността на предмета, натискът върху бита рязко намалява и съединителят изключва въртенето на шпиндела, докато електродвигателят продължава да работи. Чрез завъртане на ограничителната втулка по посока на часовниковата стрелка или обратно на нея се променя и задава дълбочината на завиване през стъпка 0,25 mm. Ограничителят може да бъде свален от машината, при което неговата настройка се запазва, и при повторното му поставяне може да се продължи със завиване на винтове на абсолютно същата дълбочина.

Моделът GSR 6-45 TE Professional е специализиран инструмент за монтиране на облицовъчни гипсокартонени или гипсфазерни плочи върху метална или дървена носеща конструкция, поради което има оптималното за този вид дейност съчетание между мощността на двигателя, честотата на въртене (0–4500 min–1) и максималния въртящ момент – 12 Nm (при „меко“ завиване в дърво). Ниското тегло на машината (1,35 kg), компактните ù размери и удобният за притискане широк пусков бутон са все качества, които улесняват продължителната работа. За това спомага и ергономично оформената ръкохватка от пистолетен тип, подплатена с еластични вложки, която лежи удобно в дланта на ръката. Мястото на захващане и улеите от двете страни на тялото, оформени специално за палеца и показалеца, осигуряват съосност на приложената върху машината сила (натиск) и оста на завивания винт.

GSR 6-25 TE Professional е инструмент с универсално приложение с аналогичен механизъм за точно определяне на дълбочината на завиване на винтовете. Честотата на въртене е по-ниска и се регулира плавно в границите 0–2500 min–1, а максималният въртящ момент съответно е повишен до 20 Nm.

Благодарение на по-високия си максимален въртящ момент, освен за закрепване на гипсови облицовъчни плочи, машината е подходяща за завиване на винтове, при които е необходимо прилагане на по-голямо усилие поради по-големия диаметър и дължина на винтовете или при по-твърда дървесина, включително плочи от дървесни частици.

Поради по-широкоспектърното си приложение машината се доставя в комплект с две ограничителни втулки. Едната е предназначена за работа със стандартни битове (1/4″) за завиване на винтове, а втората има по-широк отвор, през който може да преминава шестостенен ключ (от гедоре) за завиване на винтове с оформена по същия начин глава с големина до SW 10. Това позволява да бъде използвана за монтиране на външни обшивки на сгради, за леки покривни конструкции от вълнообразни листове с помощта на специални самопробиващи винтове с еластична уплътнителна шайба.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото