В категории: 2021, Актуални статии, Брой 11/2021, Градина, Мазилки и бои, Металообработване, Представяме ви, Ремонти, Строителство, Хоби

Електронният магазин за работно облекло Work-wear.bg

Представяме тази статия с особен интерес, подхранван от разбирането, че необходимостта от използване на специално работно и предпазно облекло, на лични защитни средства при множество строителни, ремонтни и други дейности, при работа с различни видове машини и инструменти, у нас все още не среща нас полагащото й се разбиране и внимание. Къде поради унаследени от по-предни десетилетия трайни навици, породени от почти пълната липса на необходимите защитни средства, къде поради подценяване на опасностите и немарливо отношение към собственото ни и на околните здраве.

След политико-икономическата промяна у нас през 1989 г. пазарът на машини, инструменти и материали в България се разви на светлинни години и вече по нищо не се различава от държавите с пазарно стопанство и отворени за търговията граници. Същото се отнася и за почти непознатите до това преломно време за българския майстор, професионален или любител, специални работни и защитни облекла и други лични предпазни средства. Стремежът за придобиване на качествена техника е разбираем. Същото, дори с приоритет, важи за работното облекло и предпазните средства. Докато от техниката зависи производителността и качеството на работа, от подходящото облекло и правилно подбрани защитни средства зависи удобството при работа, опазването на здравето, понякога и физическото оцеляването.

Макар и банално да звучи, ала по-важно от опазване на живота и здравето, няма.

Ето защо с удоволствие представяме на читателите на списанието електронния магазин за специализирано работно облекло и други защитни средства Work-wear.bg. Той е собственост на фамилната фирма „Работно облекло“ ЕООД, която е тясно специализирана в продажбата на този вид продукти.

Електронният магазин е богато снабден и функционално добре разработен, което улеснява клиентите при ориентирането им в разнообразието от продукти.

По думите на неговите собственици: „Направихме началната страница на work-wear.bg така сякаш е витрина на физически магазин. Ако на човек му хареса стоката, изложена на витрината, може спокойно да влезе в магазина – в този случай – да кликне на страница от менюто.”

Водеща е групата „Работно облекло“, в която към момента се предлагат 878 артикула. Верният избор е допълнително улеснен от наличието на справочна таблица за избор на размерите на дрехата в зависимост от ръста, големината на гръдната обиколка и на талията. Подчертано е, че таблицата подходяща за избор на мъжко облекло. Това е разбираемо, защото още в самото начало на фирменото представяне е посочено, че: „Нашата фирма е тясно специализирана в предоставянето на работно облекло, обувки и лични предпазни средства за хора, които извършват тежък физически труд. Част от клиентите ни работят в строителството, други са земеделци, автомонтьори, техници и заварчици.“

Установихме, обаче, че и представителките на нежния пол биха намерили подходящо за себе си облекло, колкото работно, толкова и спортно, най-вече едновременно функционални и елегантни якета и елеци (двуслойна технология Soft-shell), връхно облекло, подходящо било за работа в градината или за сигурна защита от студ, дъжд и сняг при излет сред природата и най-вече в планината. При това да не забравяме, че еманципацията при немалко професии до голяма степен разми границите между мъжкия и женски труд.

Сайтът предлага подробна информация и за отделните продуктови подгрупи, обособени според дейностите, за които продуктите са предназначени, според сезона, марката на производителя и др. Посочени са специфичните за всеки продукт характеристики и качества, срещу какви външни въздействия предпазват и с каква степен на защита, за кои сезони са най-подходящи. Има редица професионални съвети, които улесняват избора, особено за хора, които не притежават необходимите специални познания.

За качеството на продуктите, които магазинът предлага, говорят техните световно известни марки: Emerton, Prisma, Collins, Diadora, Coen, Puma, Payper, MSA, Dunlop и др.

След това кратко въведение, предоставяме думата на фирмата да представи своя електронен магазин и предлаганите продукти.

 

Клиенти

Онлайн магазинът за работно облекло Work-wear.bg е насочен към две основни групи клиенти:

➢ Малки, средни и големи фирми, които осигуряват с работно облекло работниците си в следните сектори:

– Земеделие

– Строителство

– Тежко оборудване

– Складова дейност

– Автомонтьорство

– Хамалски услуги

– Комунални услуги (топлофикация, електроснабдяване, канализационни услуги, управление на отпадъци)

– Инспекция на пътищата

– Минно дело.

➢ Физически лица, които се нуждаят от оптимално подбрано за професията си работно облекло, обувки и други лични предпазни средства. Домашни майстори, които ценят здравето си, поради което търсят подходящата дреха и обувки за работа в градината, при извършване на строителни и ремонтни дейности, за поддръжка на автомобила и др.

 

Продукти

Работно облекло

Тази основна група включва подгрупите

– Колекция „Пролет-лято“ (якета, полугащеризони, дълги и къси панталони, комплекти, елеци, тениски, цели гащеризони)

– Колекция „Есен-зима“ (якета, полугащеризони, панталони, комплекти, полари, блузи, елеци)

– Софтшел облекло

– Сигнално облекло

– Водозащитно облекло

– Облекло за агресивна среда

– Облекло за заваряване

 

По какво се отличава качественото работно облекло

Има шест основни елемента, които определят добрата работна дреха. Преди всичко да бъде адекватна, както на сезона, така и за професията, дейностите, за които е предназначена.

1. Устойчивост на плата

Различните професии изискват различно ниво на устойчивост на материята, от която е изработена работната дреха. Най-общо казано, тя се определя от плътността на плата. При повечето от предлаганите в магазина облекла, тя е посочена в етикета. Като цяло, по-плътният плат е по-устойчив, но и дрехата става по-тежка за носене. И обратното: колкото по-ниска е плътността на материята, от която е изработена работната дреха, толкова по-лека за носене е тя и съответно – по-малко издръжлива на повреди и износване.

Голяма част от панталоните и полугащеризоните в магазина имат подсилени колене, което придава допълнителна издръжливост на материята и удължава живота на дрехата.

2. Качество на ушиване/кройка

Високото качество на кройката и на ушиването е задължително за всички модели работно облекло, независимо от това, каква е материята и нейната плътност. Най-важното е шевът да бъде здрав, но също така, да е прав и красив.

3. Вид и качество на материята

Работното облекло, ушито от 100% памучен материал, е по-леко и приятно за носене от облеклото, изработено от 100% полиестерна тъкан. За сметка на това полиестерните тъкани са по-здрави, по-малко се разтягат с времето, по-трудно избеляват или се оцветяват при пране. Изработените от тях дрехи се усещат като малко по-твърди при допир, малко по-тежки за носене в сравнение с ушитите от 100% памучни тъкани.

Силно препоръчваме комбинацията между двете. Немалка част от работното облекло, което предлагаме в нашия онлайн магазин, е изработено от памук-полиестер. Тази материя е балансирана и прави дрехата достатъчно мека при носене, и същевременно, достатъчно устойчива на замърсяване, триене, пране и разтягане.

4. Функционалност на дизайна

Повечето хора, които работят като строители, механици, агрономи и др. държат на това, да могат да държат инструменти и други дребни предмети, в работното си облекло. За тази цел предлаганите от нас дрехи имат джобове, които са изпълнени така, че съдържанието им да не пречи по време на работа.

Някои джобове се затварят с цип, други имат тик-так копче, някои са с велкро закопчаване, трети са дълбоки джобове без закопчаване. Летните работни полугащеризони имат голям нагръден джоб. Якетата също имат един или два нагръдни джоба. Някои работни панталони, както и полугащеризони, имат и халка за окачване на чук или друг инструмент.

5. Представителност и естетика

Неслучайно много от моделите работно облекло в онлайн магазина се предлагат в различни цветове. Клиентите ценят външния вид на дрехата. При желание на клиента предлагаме и облекла, носещи марката на фирмата, която притежават или в която работят.

6. Съответствие със стандартите

Ние следим за това, предлаганите от нас работни облекла, да отговарят на световните стандарти за качество и на всички регламентирани изисквания за безопасност при работа.

За илюстрация на казаното представяме няколко измежду най-търсените модели от различни подгрупи работни облекла.

 

Топ модели „Пролет-лято“

Фаворит е зеленият модел Asimo от 100% памук. Поотделно се предлагат лятно яке, панталон и полугащеризон. Якето е изработено от средно плътен материал, има сигнални ленти. Полугащеризонът разполага с пет джоба, един от които е на гърдите. И трите изделия Asimo са леки, удобни за носене и работа. Цветът му е свеж и същевременно издръжлив на замърсяване.

Най-предпочитан модел къси панталони е Prisma Gray

Сред късите работни панталони най-търсен е моделът Prisma Gray. Той е ушит от памук-полиестерна тъкан, което ги прави твърд и груб на допир. Тези панталони не се намачкат. Освен че са практични с многото си джобове, изглеждат добре и могат спокойно да се носят в ежедневието като цивилна дреха.

Най-търсената тениска е масленозеленият модел Payper Sunset. Тя е много мека на допир, изработена изцяло от памучна тъкан. Серията Payper е най-доброто измежду предлаганите в магазина тениски. Възможностите за избор на цвят са много. За работа често се предпочита масленозеленият тъмен цвят, тъй като той държи на замърсяване. Същевременно се възприема по-добре от баналното черно.

Вляво – топмоделите „Пролет-лято“ – яке и полугащеризон Asimo.

Вдясно – зимният работен комплект яке и полугащеризон Kastor

 

Топ модели „Есен-зима“

Комплект, който се откроява като особено желан, е тъмносиният зимен работен комплект Kastor, изработен от 100% памучна тъкан. Състои се от зимно яке и зимен полугащеризон. Якето е ветрозащитно – има висока яка, която предпазва врата и тила. Материята, от която е изработен комплектът, е хидрофобирана. Благодарение на това якето и полугащеризонът са устойчиви на дъжд и сняг.

В категорията „Есенно-зимни работни якета“ фаворит е тъмносиньото памук-полиестерно яке Collins. Якето е ватирано, има ластични маншети на ръкавите, и на кръста. Разполага със светлоотразителни ленти, които са особено полезни през зимните месеци, когато осветеността от слънцето е по-слаба. Зимното яке Collins е ветроустойчиво. Закопчава се с цип и тик-так копчета.

Друго предпочитано зимно работно яке е синият модел Prisma. Якето е направено от полиестер, водозащитно, с махаща се качулка. Има ластични маншети на кръста за по-голямо удобство при носене. Разполага и със светлоотразителни елементи.

Colins (вляво) и Prisma (вдясно) са фаворити сред якетата от колекцията „Есен-зима“

 

Софтшел облекло (Soft-Shell)

Технологията Soft-Shell (в буквален превод „мека черупка”) е създадена за производство на оптимално облекло за активни планинари, катерачи, за използване при интензивен планински преход. То е двуслойно. Външният слой е устойчив на вятър и водни пръски, но не и напълно водонепропусклив. Важна негова особеност е, че материята е паропропусклива отвътре навън.

Вътрешният слой отвежда влагата (пот или проникнала отвън) към „дишащия” външен слой и през него тя се изпарява в околното пространство. Поради това тези дрехи съчетават две трудно съвместими качества. Осигуряват добра защита срещу вятър, достатъчно добра, макар и не пълна, защита срещу силен дъжд и сняг. Същевременно е улеснено отвеждането и изпаряване в околното пространство на отделяната от тялото пот. Улеснява се терморегулацията на организма, при активно движение тялото не се запарва, дрехите се запазват сухи, което е от голямо значение, особено при студено време. Тези дрехи са леки и еластични, позволяват максимална свобода на движение.

Облеклото от този вид е добра алтернатива на шушляковите якета и якетата от полар.

Вляво – зимно софтшел яке Spark Pro, вдясно – специализирано облекло за заварчици Zava

 

Сигнално облекло

Сигналното облекло включва работни якета, полугащеризони и панталони. Предлагат се и сигнални елеци и сигнални шапки със и без козирка. Някои модели са пригодени за есенно-зимния сезон, тъй като са снабдени с топла подплата, други са по-подходящи за по-топлите месеци в годината. Повечето от дрехите са водозащитни. Якетата, работните панталони и полугащеризони имат практични джобове.

 

Водозащитно облекло

Най-общо казано, този вид работни дрехи са:

– Работни непромокаеми якета

– Дъждобрани

– Водозащитни престилки

– Водозащитни костюми, състоящи се от яке и панталон.

Повечето модели непромокаеми облекла могат да се използват както при работа, така и за туризъм. Те са универсални, като основната им задача е да предпазват при силен дъжд.

Значителна част от водоустойчивите работни облекла са изработени от полиестер и полиуретан. Якетата имат качулка и джобове. Непромокаемите панталони са без джобове. Имат ластик на кръста.

 

Облекло за агресивна среда

Облеклото за работа в агресивна среда в повечето случаи са специални костюми, които са устойчиви, пригодени да предпазват работещия в замърсена с химикали среда. Костюмите са подходящи при:

– Работа с бои и лакове

– Работа с опасни материали

– Промишлено почистване

– Хранително-вкусовата промишленост и др.

Този вид облекла са едновременно леки и здрави. В повечето случаи са изработени от полиетилен с висока плътност. Предлаганите цели гащеризони осигуряват надеждна защита срещу течни и твърди химикали, агрохимикали, бои и редица други вредни за здравето химически вещества.

 

Облекло за заварчици

Специално разработеното за тази професия облекло се дели на следните групи:

– Работни якета за заварчици

– Работни заваръчни панталони

– Трудногорими полугащеризони

– Престилки за заваряване

– Гамаши

– Ръкавели за заварчици

– Зимна качулка за заваряване.

Този вид облекла са изработени от памучен плат, плат, съчетан с естествена кожа, както и изцяло от кожа. Те са трудногорими и предпазват тялото от пръските стопен метал, които се отделят при електродъгово и други методи на заваряване, наваряване и рязане на метали.

 

Работни и защитни обувки за професионална употреба

Към момента магазинът предлага 252 модела обувки за професионална употреба с различна по вид и степен защита, включително срещу удар и пробождане.

Защитните им свойства са обозначени с буквено-цифров код, отбелязан върху подметката или/и на етикета във вътрешността на обувката.

Според нивото на защита те се делят на две основни групи:

 

Работни обувки

с класове на защита:

01 – изработени са от кожа и други материали. Имат маслоустойчива подметка, антистатични са, ходилото им поглъща енергия в областта на петата.

02 – при тях саята (горна мека част на обувката) е от хидрофобирана кожа. Тя не поглъща вода и предпазва от проникването й във вътрешността на обувката. Това им качество се добавя към свойствата на предната група 01.

03 – обувките имат сая от хидрофобирана кожа, поради което притежават качествата на групите 01 и 02. В допълнение имат стелка (неметална пластина), която придава на подметката повишена устойчивост срещу пробождане.

04 – тези обувки съответстват на качествата на група 01, с тази разлика, че са изработени изцяло от каучук или полимери.

Работните обувки от тези четири групи отговарят на европейския стандарт за професионална употреба EN IS0 20347:2004. Същевременно, те са подходящи и за по-широк кръг от приложения – за туризъм, работа в двора, градината и др.

 

Защитни обувки

Всички защитни обувки имат удароустойчиво бомбе, което защитава пръстите на крака при удар със сила до 200 J (15 kN). Някои от тях имат защитна пластина/вложка в ходилото, която предпазва стъпалото от пробождане с остър предмет, примерно стърчащ пирон. Тези два елемента може да бъдат от метал или изкуствен композитен материал.

Обувките са антистатични (между 100 и 1000 МΩ). Ходилото им има способността да поглъща енергия в областта на петата (≥20 J).

Класове на защита:

S1 – притежават посочените базови характеристики.

S1P – в добавка обувката има защитно бомбе и пластина.

S2 – в добавка към качествата на групата S1, тези обувки са изработени от хидрофобирана кожа, която ги предпазва от проникване и поглъщане на вода (до 60 min).

S3 – обувките притежават качествата на групата S2. В добавка имат защитна вложка в ходилото, която осигурява защита срещу пробождане със сила 1,1 kN.

Моделите S3 отговарят на най-високото ниво на защита при професионалните работните обувки, според изискванията на EN ISO 20345:2011. Особено подходящи са за работа в строителството, където опасността от падащи тежки предмети, както и от стърчащи остри пирони, е голяма.

Гумените ботуши се разделят на 2 вида:

S4 – гумени ботуши със защитно метално бомбе.

S5 – гумени ботуши с бомбе и предпазна пластина.

 

Обозначения за допълнителни експлоатационни характеристики на обувките:

SRA – обувката е устойчива срещу подхлъзване върху омокрена с миещ препарат керамична настилка.

SRB – обувката е устойчива на подхлъзване върху керамична настилка с глицеринова смазка.

SRC – обувката е устойчива на подхлъзване и при двата варианта (SRA + SRB).

FO – ходилото е устойчиво на петрол и петролни продукти (масла).

HRO – ходилото издържа на краткотраен допир с нагорещена повърхност (до 300 С0 за 60 S).

WRU – саята (горната част) на обувката е водоустойчива.

WR – цялата обувка е водоустойчива (без проникване през първите 15 min).

CI – обувката е студозащитна при ниски температури (под ≤ 10 °С).

HI – ходилото има топлоизолация за работи при високи климатични температури (≥ 22 °С).

CR – саята на обувката е устойчива на прорязване.

ESD – обувката е устойчива на статично електричество.

Електронният магазин предлага модели на обувки с различни видове и нива на защита за практически всички дейности, при които може да възникне опасност от увреждане или нараняване на краката. Част от тях са водозащитни, имат антибактериални подвижни стелки, произведени са от естествена кожа. При други, акцентът е поставен върху защитата на стъпалото при удар от падащ предмет или пробождане през подметката. Някои обувки са защитени и срещу прорязване на саята. Подметките са устойчиви на подхлъзване, на петролни продукти, някои имат подметки, които защитават срещу краткотраен допир до гореща повърхност и т.н.

 

За илюстрация представяме три модела обувки половинки, който вид са най-търсени и предпочитани през всички сезони освен зимата. За работа при зимни условия са необходими боти.

1. Работни обувки Ultimate II Low с метално бомбе и пластина

Клас S3. Защитното бомбе и пластината са метални. Саята от естествена кожа е водоотблъскваща. Подплатата е въздухопропусклива и не спарва крака.

2. Работни обувки Beta S1 SRC с бомбе от стомана

Клас S1. Тези обувки нямат пластина. Бомбето е от неръждаема стомана. Подплатата е изработена от специален мрежест текстил. Стелката е антистатична и държи стъпалото сухо. Много удобни работни обувки, чийто дизайн предпазва петата от прекомерно натоварване чрез поглъщане на част от енергията при ударно натоварване в областта на петата.

Вляво – Ultimate II Low с метално бомбе и пластина.

Вдясно – Beta S1 SRC с метално бомбе

Toledo BS LOW S1P с метално бомбе и пластина

3. Работни обувки Toledo BS Low S1P с бомбе и пластина

Клас S1. Те са класически представител на средния клас работни обувки. Характеризират се с много добро съотношение цена-качество. Имат метални бомбе и пластина, дишаща подплата и подвижна, антистатична стелка. Саята е изработена от естествена кожа.

 

Работни ръкавици

Магазинът предлага над 170 модела защитни ръкавици, изработени от плат, кожа, съчетание на кожа с плат. Сред тях има маслоустойчиви, студоустойчиви до температури –30 °С и топлоустойчиви – до 350 °С, ръкавици, които предпазват ръката от порязване. Предлагат се също ръкавици и ръкавели за заварчици, които предпазват от пръските стопен метал. Има и ръкавици, предпазващи от агресивни химикали.

 

Лични предпазни средства

Магазинът предлага съща така обширна гама от над 240 модела лични предпазни средства: каски, антифони, очила и прозрачни щитове, 52 модела на дихателни маски.

Предлагат се също средства за самоосигуряване при работа на високо: сбруи, колани, полустатични осигурителни и други въжета, и др.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото