В категории: 2021, автомобили, Актуални статии, Брой 12/2021, Градина, Инструменти, Хоби

Многофункционална прахосмукачка STIHL SE 33 за дома, работилницата и гаража

В този последен за годината брой на списанието, решихме да хвърлим поглед към гамата прахосмукачки, които „Андреас Штил“ ЕООД предлага на нашия пазар. И по-конкретно, да представим модела STIHL SE 33, който в сравнение с останалите, е подходящ и за използване в домашни условия, включително в домашната работилница, при поддръжка и ремонти на дома. Изборът ни бе повлиян и от традиционните за края на всяка година празнично настроение и нагласа за подаръци. Сред подбраните по критерия практичност придобивки за дома, безспорно влиза и тази прахосмукачка.

„Андреас Штил” ЕООД предлага на нашия пазар пълната гама от 5 модела прахосмукачки на STIHL. Всеки от тях заема своето място на стълбицата по технически параметри, функционални възможности и съответстваща на тях цена. Четири от тях попадат в категорията промишлени прахосмукачки. Известно изключение прави моделът STIHL SE33, който заема началното стъпало на споменатата стълбица. Със своите технически параметри, почистваща способност, възможности за сухо и мокро почистване, с богат набор от смукателни накрайници и други принадлежности, той допълва семейството прахосмукачки STIHL и разширява обсега от приложения.

Добавим ли към тези му качества и конкурентната, силно привлекателна цена, дверите пред STIHL SE 33 за използване в дома се отварят широко. Тя може да се използва и за почистване в мазето, домашната работилница и гаража, където възможността за мокро почистване, й дава незаменимо предимство пред обикновените домашни прахосмукачки.

STIHL SE 33 е многофункционална прахосмукачка за сухо и мокро почистване. Пригодена е също и за събиране на влажни дървесни стърготини, включително трици, които се използват за почистване на подови настилки, както и за събиране на разлята или използвана за миене на пода вода. Ето защо тя е незаменим помощник за използване в къщи и вилни сгради с двор, при които, освен типичните за обитаване стаи, прахосмукачката трябва да се справя още с почистване на тавана и мазето, да е пригодена за работа в домашната работилница и гаража. За този, както и за други модели, STIHL предлага набор от специализирани смукателни накрайници, предназначени за почистване на купето на автомобила – тапицерия, арматурно табло, подови настилки.

Основно изискване към всяка прахосмукачка е способността й ефикасно и мощно да засмуква прахта и други по-едри замърсители. За това е необходима прахосмукачка с голяма смукателна мощност, респективно, максимално подналягане на въздушната струя. При работа в режим на мокро почистване, тези изисквания нарастват. Смукателната мощност на всяка прахосмукачка в голяма степен зависи и от мощността на електродвигателя.

По тези технически показатели STIHL SE 33 се представя много добре. Консумираната електрическа мощност (P) е 1000 W, а максималната (Pmax) – 1400 W. Максималното подналягане е 210 mbar, а максималният дебит на въздушния поток – 3600 l/min. Прахосмукачката се справя отлично при почистване на прах и други леки замърсители. С лекота засмуква и по-едри замърсявания като дървесни и метални стружки, по-едри песъчинки, ситни парченца хоросан и бетон, които са напаст при пробиване на отвори в стените и тавана в обитаеми помещения. За възможностите й в режим на мокро почистване вече стана дума.

Нивото на акустичния шум, който отделя прахосмукачката – 73 dB (A)*, е по-ниско от допустимите изисквания за този вид електроуреди.

Освен в режим на засмукване, STIHL SE 33 може да се използва и в режим на издухване със силна въздушна струя. Достатъчно е маркучът да се свърже към изходящия отвор на машината. Това силно улеснява почистването на трудно достъпни места, примерно тесни процепи. След като попадналите в тях замърсявания бъдат извадени чрез продухване със силна въздушна струя, те лесно се засмукват и премахват. Може да се използва и за почистване с въздушна струя на опадали върху тераси, балкони и други открити места листа.

Вместимостта на резервоара е 12 l. Прахосмукачката е компактна и лека – теглото й е 5,4 kg. Придвижването на машината е улеснено от наличието на 4 колела, като предните две са въртящи се. Удобство е и 4-метровият електрически захранващ кабел, чиято дължина е достатъчна за почистване и на по-просторни помещения, без необходимост от смяна на контакта.

Смукателният маркуч е с дължина 2 m, която е съобразена и с изискванията за удобно почистване във вътрешността на автомобила. Смукателната тръба е съставена от две, свързващи се една с друга части, което позволява по-голяма гъвкавост при работа и улеснява съхраняване на машината.

Стандартно се доставя с два смукателни накрайника – универсален за почистване на подове, с възможност за превключване на работния режим (за сухо и мокро почистване), и тесен, предназначен за почистване на труднодостъпни места.

Отделно се предлагат над дузина накрайници с различна форма и големина, включително с вградена четка. Има специален накрайник за почистване на глидерите на отоплителни радиатори, ламелите на прозоречни щори и други труднодостъпни места. Наборът от принадлежности съдържа също специализиран накрайник за засмукване на течности, споменатият вече специализиран комплект за почистване на тапицерията, пода и арматурното табло на автомобила и др. Отделно се предлагат резервни тръби, една от които е с телескопична конструкция.

Прахосмукачката работи с три вида филтри, които са включени в нейната окомплектовка. PET филтърът, изработен от специална полиестерна материя, задържа прахта и твърдите частички. Очиства излизащия от машината въздух и може периодично да се измива с вода, поради което се използва продължително време. След физическо износване или увреждане, той се подменя с нов.

При сухо почистване, на входния отвор на прахосмукачката се поставя още един филтриращ елемент, който е за еднократна употреба. Той представлява здрава торбичка от въздухопропусклива и същевременно задържаща прахта и останалите замърсители книжна материя. След напълване, тя не се изпразва, а се изхвърля. Преминаващият през прахосмукачката въздушен поток се филтрира двустепенно. В торбичката се събира основната част от замърсяванията, само фините прахови частици достигат до PET филтъра, който ги задържа върху повърхността си. Благодарение на това той се замърсява по-бавно и по-рядко се налага почистването му. Удължава се и дълготрайността му. Двустепенно филтриращата система очиства по-добре изходящия от прахосмукачката въздух. Навярно затова на сайта на STIHL за торбичката е посочено: „за взискателни частни потребители“.

При засмукване на влажни материали, хартиената торбичка се маха. Когато прахосмукачката се използва за засмукване и събиране на по-голямо количество вода, освен торбичката, се сваля и PET филтърът. На неговото място се поставя „мокър“ дунапренен филтър, който предпазва електродвигателя от увлечени от въздушната струя твърди частици.

Машината има прекъсвач с поплавък, който предпазва двигателя от намокряне при достигане на високо ниво на водата в резервоара, като изключва захранването му.

Тялото на прахосмукачката е проектирано така, че върху него удобно да се закрепват кабела, маркуча, тръбите и накрайниците.

STIHL SE 33 е пригодена за поставяне на Smart Connector.

______

* K-стойност съгласно Директива 2006/42/EО = 2,0 dB(A)

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото