В категории: 2022, Актуални статии, Брой 3-4/2022, Градина

Акумулаторни пръскачки за растителна защита Volpi Originale

Преди година представихме за пръв път в списанието поредното ново партньорство на „Ташев-Галвинг“ ООД – с италианската фирма Davide e Luigi Volpi Spa, на която е изключителен дистрибутор. Основаната преди 143 години компания е утвърден на италианския и редица други пазари производител на висококачествена техника за селското стопанство и градинарството, за работа в овощната градина, в лозови, зеленчукови и други насаждения. Нейните продукти са предназначени както за професионална и полупрофесионална употреба, така и за работа в домашната градина. Те се отличават с високо качество и надеждност, което им осигурява добър прием на множество национални пазари, включително и на българския.

Особено силно застъпени в производствената програма на компанията са ръчните пръскачки за растителна защита, както и ръчните градинарски инструменти за рязане.

Инструментите за рязане бяха подробно представени на страниците на списанието:

Професионални овощаро-лозарски ножици Volpi Originale

Ръчни механични инструменти Volpi Originale

Сега, в преддверието на пролетта, отново се връщаме към продуктите на Volpi Originale. Този път да представим нейните пръскачки в което производство компанията има 143-годишен опит. Именно със своите пръскачки Davide е Luigi Volpi Spa излиза на пазара през 1879 г.

 

Акумулаторни пръскачки

Компанията произвежда обширна гама от пръскачки, които според предназначението си, се делят на четири основни групи.

– Professional Line – Volpi. Това са пръскачки, предназначени за професионална работа.

– Home & Hobby Line – V-Black. Създадени са за работа в домашната градина и хоби овощарство.

– Industrial Line – Volpitech. Предназначени са за разпръскване на силно агресивни разтвори.

– Veterinary Line. Тези пръскачки са разработени за работа с дезинфекционни разтвори, включително и за ветеринарни приложения.

По начина си на задвижване, пръскачките се делят на две големи групи. Едните работят по класическият метод – ръчна помпа, която градинарят задвижва на ръка. При втората група пръскачки тази повече или по-малко уморяваща човека работа се поема от намираща се в резервоара електрическа помпа, захранвана от акумулаторна батерия.

Логично, не само в професионалното, а и в любителското градинарство, предпочитанията на клиентите все повече клонят към „електрифицираните” пръскачки. Поради това избрахме да представим четири модела, от този вид.

Първите два принадлежат към серията V-Black. Това са пръскачки, специално разработени и предназначени за работа в домашната, включително овощна градина.

 

V-Black Smart

С обем на резервоара 5 l, лека, елегантна, удобна за работа и евтина, пръскачката V-Black Smart е добро решение за работа в домашната градина. Резервоарът й е изработен от полипропилен по технология на шприцване, позволяваща съчетаване на голяма здравина с ниско тегло. Батерията е монтирана в тялото на пръскачката. Празна, тя тежи само 1,25 kg.

С едно зареждане, батерията осигурява от 2 до 2,5 часа работа. И по-конкретно:

– При налягане 2 bar и дебит 0,33 l/min – 2 ч.

– При налягане 1,2 bar и дебит 0,56 l/min – 2,5 ч.

Литиево-йонната батерия е с изходящо напрежение 3,7 V и капацитет 2,6 Ah. Зарежда се от външен източник на ток посредством куплунг USB.

Пръскачката се носи с удобна за държане дръжка или с презраменен ремък. Бутонът за управление на помпата е поставен на дръжката. До USB куплунга се намира и светодиоден индикатор, показващ нивото на електрическия заряд в батерията.

Всички уплътнения (пръстени) са изработени от акрилнитрил-бутадиенов каучук (NBR)– материал, устойчив на минерални масла и други агресивни вещества, които повреждат обикновената гума. Тръбата на разпръсквача е изработена от неръждаема стомана. Конструкцията му е телескопична, която позволява неговото удължаване или скъсяване. Дюзата е изработена от месинг. Помпата е двукратно защитена – чрез филтър на отвора за наливане на затвора и по-фин филтър, на смукателния отвор на помпата. Маркучът е с дължина 1,5 m.

 

V-Black Elektron

В каталога на фирмата моделът Elektron е поставен на четвърто място, което ще рече, че се заема около средната позиция в нарастващата градация по технически и експлоатационни качества сред пръскачките от серията V-Black.

Както подсказва наименованието, вместимостта на пръскачката е 12 l. Близо два пъти по-скъп от предния модел, този има значително повече възможности, което го прави подходящ за по-големи обработваеми площи. Освен за обичайната растителна защита, пръскачката е пригодена и за разпръскване на дезинфекционни разтвори.

Поради по-голямата й вместимост и тегло, тя е предназначена за носене на гръб посредством ремъци. Отворът за наливане на разтвора (105 mm) е значително по-голям в сравнение с предния модел, което, при тези условия на работа, също е предимство.

Захранва се от сменяема литиево-йонна батерия с изходящо напрежение 12 V и капацитет 6 Ah. Както се вижда от снимката, тя се поставя и свързва електрически с помпата в обособена за нея кухина в тялото на пръскачката. Зарежда се за около 6-7 часа от външно зарядно устройство посредством USB куплунг. За контрол на степента на зареждане на батерията пръскачката има вграден волтметър.

Електрическата мембранна помпа осигурява разпръскване на разтвора под налягане до 5 bar. То може да се регулира по електронен път в границите от 0,5 до 5 bar. Едно зареждане на батерията позволява разпръскване на обичайните разтвори за растителна защита при налягане 2 bar в продължение на около 9 часа. При работа с хербициди за унищожаване на тревисти плевели при налягане 0,5 bar, еднократният заряд на батерията осигурява до около 15 часа работа.

Тръбата на разпръсквача е изработена от неръждаема стомана. Посредством резба в края й се поставя разпръскващата дюзата. Пръскачката се доставя с две дюзи. Едната, изработена от месинг, има отвор с диаметър 1,3 mm. Тя разпръсква конусовидна струя, чиято широчина може да се регулира. Втората създава плоска струя и е предназначена за разпръскване на хербициди.

Предвидена е възможност за монтиране на манометър към ръкохватката на разпръсквача, което улеснява поддържане на оптимално за конкретните условия на работна налягане.

Всичко по отношение на материала, от който са изработени резервоара и тялото на пръскачката, уплътнителните пръстени и защитата на помпата от попаднали в разтвора твърди частички, казано за предния модел, важи и за модела Elektron.

Теглото на празната пръскачка е 3,5 kg. Пълна тежи 15,5 kg.

 

Elettrolithium

Пръскачката Elettrolithium принадлежи към професионалната серия Professional Line. Създадена е за широко и интензивно приложение в градинарството, зеленчукопроизводството, както и за дезинфекция. У нас се предлага в две разновидности. Основната е типична пръскачка, която се носи на гръб. При втория вариант (10PTCLIT) към пръскачката е добавена количка, която поема нейната тежест. Има и трети вариант (10PTBLIT), разновидност на втория, който засега не се предлага у нас. Специфичното при него е, че към количката е закрепен специален сдвоен разпръсквач с четири дюзи – по две от всяка страна. При движение на количката пръскачката покрива с разтвор ивица широка до 1,8 m.

Резервоарът на пръскачката побира 15 l разтвор. Тя има мощна, дълготрайна метална бутална помпа със сферичен клапан, захранвана от литиево-йонна батерия с напрежение 12 V и капацитет 8 Ah. Налягането на разтвора може да се настройва чрез механичен регулатор в границите 0,5–5 bar. (През 2022 г. ще бъде пуснат модел с максимално налягане 10 bar) Дебитът на пръскачката при максималното налягане е 0,9 l/min. С едно зареждане на батерията тя може да разпръсне 150–220 l разтвор.

Пръскачката има система за разбъркване на разтвора, което е несъмнено удобство за работещия, осигурява хомогенен състав на разтвора и оптимално третиране на растенията.

Разпръсквачът е с телескопична конструкция, която позволява промяна на дължината му в границите от 55 до 100 cm. Изработена от месинг, дюзата разпръсква течността във вид на конусообразна струя (факел). Тя е регулируема, което позволява промяна на широчината на факела. Ръкохватката има манометър за контролиране налягането на разтвора.

Всичко, казано досега за материалите и изработката на резервоара и останалата част от тялото на пръскачките, за ремъците и за уплътнителните пръстени, важи и за тези три модела.

Празна, пръскачката тежи 6 kg.

За допълнителна информация и покупка посетете електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2022, Актуални статии, Брой 3-4/2022, Градина

Ключови думи


 
към началото