В категории: 2022, Актуални статии, Брой 3-4/2022, Ремонти, Строителство

Лентов хаспел за керемиди, тухли и други строителни материали

Подхващаме писането на тази статия с особено голям интерес и акумулирано от години пристрастие, породени от лично изстрадан до болка личен строителен опит, придобит основно по времето на социализма, когато малките жилищни и вилни сгради се строяха по „стопанския начин“. Иначе казано – с физическия труд на семейство, рода и приятели. За оскъдицата от материалите и липсата на машини, да не говорим. След 1989 г. се отприщи потокът на промяната, който особено силно засегна и строителството. Наред с новото строителство, наложи се всичко, строено до това време, където това бе възможно, да бъде изтърбушено и подменено със съвременни, качествени материали – покриви, дограма, топлоизолация, хидроизолации, инсталации и др.

Сред това тотално обновяване, деликатно наричано „саниране“, покривната конструкция заема особено важно място. Обичайно се започва от нея, защото тя защитава сградата от дъждове, снегове и бури, от покрива в немалка степен зависят и разходите за отопление. Ето защо в „Направи сам“ сме разработили и публикували близо 40 специализирани статии, посветени на изграждането на съвременни покривни конструкции, представляващи завършени системи от съвременни висококачествени материали – керемиди, шиндли, покривни аксесоари, хидроизолационни мушами (мембрани), топлоизолация, улуци и др. Акцентът бе поставян върху новите материали и строителни технологии, които гарантират изграждане на качествен и дълготраен покрив.

Сега, за пръв път, имаме възможност да представим едно отскоро достъпно и у нас подемно съоръжение, за каквото поколения строители, особено майсторите на покриви, навярно само са си мечтали. Става дума за достъпно и лесно за използване подемно устройство, което на практика не само почти елиминира тежкия физически труд за изкачване на керемидите и останалите материали на покрива, за сваляне на старите, но и невероятно ускорява този процес.

А това никак не е без значение, когато става дума за тонове материали. При ремонт на стар покрив, товарът горе-долу се удвоява поради необходимостта от сваляне на старите керемиди.

Така например дори и при къщичка с площ до 60 m², силно разпространени у нас, защото това бе допустимата разрешена по „онова време“ квадратура във вилните зони, и двускатен покрив с площ около 100 m², теглото на керемидите е около 3500 kg, ако са керамични и около 4700 kg при бетонни керемиди. За къща с площ 100 m² (около 170 m² покрив) тяхното тегло достига до около 6000 kg при първите и 8000 kg при втория вид керемиди. Допълнително трябва да бъдат качени капаците, рулата с мушама и други елементи на покривната конструкция.

При основен ремонт тези стойности се удвояват. При обитаема сграда, задачата допълнително се усложнява, защото ремонтът трябва да се извърши във възможно най-кратък срок. Оставена без покрив, тя лесно би могла да бъде наводнена от ливнал се дъжда.

Казаното от собствен опит дотук обяснява интересът към това все още малко познато у нас подемно съоръжение, с което се запознахме, проучихме и представяме пред читателите на списанието. Наименувахме го лентов хаспел, защото вместо със стоманено въже, което се навива на въртящ се барабан, издигането на товарите се извършва от движеща се лента. Производителят му, английската фирма MACE Industries Ld., го е нарекла Bumpa. Наименованието произлиза от професионалния жаргон на местните майстори на покриви, които наричат покриването на покрива bumping out. В произволен превод понятието може да се приеме като „изтласкване” или по-точно „изтикване”. Всъщност, точно така работи Bumpa.

Съоръжението се справя отлично със задачата си – бързо, лесно, сигурно, безопасно и евтино сваляне на старите и качване на новите керемиди и други материали, необходими за направа на покрива. Благодарение на това, по данни на производителя Bumpa се е утвърдила като най-популярното преносимо съоръжение за транспортиране на материали до и от покрива. Както и до по-ниските етажи.

У нас Bumpa се предлага от фирма „Платформи БГ” ООД в два варианта – чрез продажба, което решение е подходящо за строителни фирми и строителни бригади или чрез отдаване под наем, което пък е финансово изгодно решение при необходимост от еднократно или рядко използване. Bumpa може да се избира в две разновидности, които се различават по дължината си – 8 или 10 m. Първата има максимална работна височина за транспортиране на материалите 7 m, а втората – 9 m. Това означава, че машината може да се използва за строителство от едно- до триетажни сгради. Разликата в теглото на двата модела е само 15 kg, а разликата в наемната цена – около 20 лв. на ден.

Носещата конструкция на машината може да се сгъва надве, което силно улеснява транспортирането й до обекта, както и нейното съхраняване.

Тя се задвижва от монофазен електродвигател с мощност 750 W, който благодарение на дългия кабел може да се управлява от земята, от покрива или друга работна височина. В случай, че на обекта няма електрозахранване от мрежата, Bumpa може да бъде захранвана от бензинов електрогенератор.

Товарът се поставя върху двете носещи греди на съоръжението, като се плъзга върху тях. За предпазване от износване, върху гредите са закрепени стоманени шини, които при необходимост лесно да се подменят. Изкачването или свалянето на товара се извършва от движеща се лента чрез закрепени към нея метални тласкачи (опори).

Посоката на движение на лентата може да се обръща, което позволява машината да се използва еднакво успешно както за качване, така и за сваляне на материали. При керемидите това означава, че старите се запазват и евентуално може се използват на друго, подходящо за тях място.

Машината позволява качване на 1000 керемиди само за 25 min. Толкова, горе-долу са керемидите, необходими за покриване на 100 m² покрив.

Максималното натоварване по цялата дължина на машината е 80 kg. Скоростта на движение на лентата е 20 m/min. Максималното тегло на отделния товар, примерно пакет керемиди или тухли (блокове за зидане), не бива да надхвърля 15 или 20 kg. Тази гранична стойност зависи от ъгъла, под който е поставена машината. Тя има индикатор, който показва в коя от двете работни (оцветени в зелено) зони се намира, както и когато наклонът й не позволява нормална работа без опасност от повреда.

Освен керемиди и други материали за покривната конструкция, със същия успех машината може да се използва за качване на тухли, подови и стенни облицовъчни плочи. Може да се използва и за качване на керамични блокове за зидане от вида Porotherm, които в зависимост от широчината и модела тежат 15-16 kg, блокове автоклавен клетъчен бетон и др.

Качването на опаковани в пакети керемиди е или рисково, или недопустимо начинание. При керамичните керемиди пакет с 5 броя обичайно тежи между 16 и 21 kg, т.е. близо или над максимално допустимото натоварване. При циментовите теглата са от около 21 kg до около 26 kg на пакет.

Ето защо практиката е показала, че най-лесно и най-малко уморително за работещите е керемидите да се поставят и изкачват една по една, а не на пакети. Това, също така, предпазва машината от повреждане поради претоварване и й осигурява дълъг експлоатационен живот.

Чувалите със сухи мазилки, лепила и други заводски смеси, чието тегло обичайно е 25 kg, също не са подходящи за качване с тази машина, защото първо, надхвърлят максимално допустимото тегло и второ – огъват се, оказват по-голямо съпротивление на триене, може и да се прокъсат.

В сгънато положение дължината на машината е 4,3 m при по-късия модел и 5,4 m, при по-дългия. С тегло 103, съответно 119 kg, тя се транспортира лесно до обекта с малък камион, микробус, както и с малко ремарке, влачено от автомобил. За нейното разтоварване, разгъването в работно положение и повдигане до достигане на работната площадка са необходими двама мъже. За отбелязване е също, че разгъването и подготовката на машината за работа са изключително опростени. За това са необходими само около 4 min. Повдигането става с въже, респективно може да се използва и полиспаст.

Машината има две колела, което улеснява поставянето й и на най-удобно за работа място и повдигането на горния й край, който се закрепва към строителната конструкция.

На фигурите е показана зависимостта между височината на транспортиране на товара и отстоянието на долния край на машината от обекта. В някои конкретни случай тази информация може да е от значение.

В заключение трябва да споменем още, че Bumpa заменя работата на 3–4 работника. При днешните цени на труда, към вече описаните предимства при работата с нея, може да се добиви и финансовата изгода. По най-груби сметки за основен ремонт с подмяна на керемидите за покрив на къща с площ около 100 m², при добра организация машината може да се наеме за 2–3 дни. Комплексната услуга също така може да включва транспорт, монтиране и демонтиране на Bumpa.

За подробна информация, закупуване или взимане под наем, посетете сайта https://www.keremidka.com/.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото