В категории: 2022, Актуални статии, Брой 3-4/2022, Градина

Новото попълнение мощни храсторези на STIHL

Изцяло обновената гама моторни храсторези, която „Андреас Штил“ ЕООД предлага към момента на нашия пазар, включва четири модела – FS 361 C-EM, FS 411 C-EM, FS 491 C-EM и FS 561 C-EM. За българския пазар моделите FS 411 C-EM и FS 561 C-EM са изцяло нови разработки, а другите два са усъвършенствани версии, които заместват досега предлагани у нас модели.

Храсторезите са върховата група сред моторните коси. Те се отличават по своята мощност и възможности да режат с лекота гъсти, жилави, диворастящи треви и бурени, трънаци и гъсти храсталаци, леторасти, дори и тънкостеблени дръвчета. И четирите машини позволяват рязане на храсти и дръвчета с дебелина до 20 mm при работа с трилистен стоманен нож за гъсталак. При работа със стоманен циркулярен дисков трион, всяка от четирите машини може да реже дръвчета с дебелина на стъблото до 70 mm. Разбира се, разликата в мощността на двигателите се отразява на скоростта, производителността на работа и продължителността на високо натоварване.

За отбелязване е, че първите три модела храсторези се продават в комплект с трилистен стоманен нож за гъсталак с диаметър 300 mm (300-3). Моделът FS 561 C-EM e окомплектуван с нож с диаметър 350 mm (350-3). Допълнително се предлагат още споменатите метални ножове, както и различни по вид циркулярни дискове, двулистен и четирилистен нож. За косене на трева машините работят с различни видове глави за косене с найлонова корда.

Захранвани с двигател с вътрешно горене и максимално широк обхват от приложения – от косене на всякакви видове треви, до рязане на гъсталаци и фиданки, храсторезите на STIHL са машини, проектирани и произведени за професионална работа при поддръжката на гори и местности с различна растителност, за разчистване на терени с гъсталаци, при поддръжка на крайпътната растителност, навсякъде, където е необходимо косене и разчистване чрез изрязване на посочените видове растителност. Характерна и за четирите машини е тяхната висока производителност. Така например, при работа с глава с найлонова корда, максималната широчина на косене при първите три модела е 520 mm. При най-мощния храсторез, FS 561 C-EM, тя достига 560 mm.

Четирите храстореза се задвижват от различаващи се по мощност едноцилиндрови бензинови двутактови двигатели от изпитаната, от години доказала качествата си серия STIHL 2-MIX. Тези двигатели съчетават голяма обемна мощност и висок въртящ момент в широк диапазон честоти на въртене. Поради това, въпреки повишената си мощност, те отделят в околното пространство значително по-малко вредни вещества в състава на изгорелите газове. Поради това двигателите STIHL 2-MIX удовлетворяват високите изисквания на Европейската директива Еuro 5. Усъвършенстваният горивен процес спомага също така за намаляване с до 20% на разхода на гориво в сравнение с конвенционалните двутактови двигатели. В зависимост от модела мощността на двигателите варира от 1,7 kW до 2,8 kW.

С мощност от 2,8 kW моделът STIHL FS 561 C-EM е най-мощният храсторез, произвеждан към момента от STIHL. При максимална широчина на косене с найлонова корда, 560 mm, той е световен лидер по този показател. При косене с него производителността на труда надвишава със 17% най-високото постижение на машина с широчина на косене 480 mm.

За моделите STIHL FS 491 C-EM и STIHL FS 561 C-EM е създаден специален циркулярен диск WoodCut 250-26 (с диаметър 250 mm и 26 зъба с длетовидна форма), който с лекота се справя с изрязването на храсталаци и тънки дървесни стъбла.

От ляво на дясно: FS 361 C-EM, FS 411 C-EM, FS 491 C-EM и FS 561 C-EM

Управлението на двигателя при четирите машини е изцяло поверено на разработената от STIHL изцяло електронна система на управление на двигателя в нейната най-нова версия – M-Tronic 3.0. Тя управлява „интелигентно“ работата на двигателя според условията на работа. Това включва дозирането, подаването и възпламеняването на горивната смес. Осигурява висок въртящ момент на двигателя. Благодарение на това двигателят развива максимална мощност и отлично ускоряване на честотата на въртене при всякакви режими на работа. Двигателят работи оптимално, независимо от температурата на околната среда и надморската височина, от качеството на двутактовата горивна смес, без значение дали двигателят е в режим на запалване или работи на празни обороти, при частично или пълно натоварване. Системата разпознава също така дали двигателят е студен или топъл и според това регулира оптимално състава на горивната смес. Поради това тези машини нямат добре познатия смукач.

M-Tronic 3.0 има способността автоматично да се калибрира за поддържане на оптимален режим на работа на двигателя при конкретни условия и място на работа. Това става съвсем лесно и бързо. Калибрирането се извършва на три етапа, като на всеки двигателят се оставя да работи в продължение на 30–60 s (точното време е посочено в ръководството). Трите етапа представляват:

– Стартиране на двигателя и оставяне да работи на празни обороти.

– Повишаване на честотата на въртене на двигателя до максимални, задържа се докато честотата на въртене започне осезаемо да намалява.

– Освобождаване на пусковия бутон и оставяне двигателят да работи на празен ход.

Калибрирането е завършено. Системата M-Tronic 3.0 е събрала и обработила необходимата информация, за да може да управлява оптимално работата на двигателя така, че да осигурява максимална мощност, независимо от околната среда. Освен това M-Tronic 3.0 има способността да запаметява настройките, при които е работила машината преди двигателят да бъде изгасен. Поради това при следващото му пускане и непроменени външни условия, още от първия момент машината разполага с пълната мощност на двигателя. Всичко това, подчертаваме още веднъж, се върши автоматично, без да се налага ръчна настройка на карбуратора, както е при машините без система за управление STIHL M-Tronic 3.0.

Карбураторите при моделите FS 361 C-EM, FS 411 C-EM и FS 561 C-EM имат система (компенсатор), която поддържа постоянни мощността, ниското съдържание на вредни вещества в изгорелите газове и разхода на гориво, дори и когато филтриращите елементи са частично замърсени. Така интервалът за работа на машината без почистване на филтъра допълнително се удължава.

Голямо удобство при работа с всяка от тези четири машини е това, че имат специалната система за запалване на двигателя ErgoStart. По принцип тя се поставя при моделите (C-E), предлагащи максимален работен комфорт. При тази система за запалване липсва директната връзка между стартовото въже и коляновия вал на двигателя. Чрез издърпване въжето постепенно натяга плоска пружина. Това става чрез неколкократно изтегляне на въжето на малка дължина и със значително по-малко усилие. В даден момент натегнатата пружина завърта коляновия вал. Запалването става с минимално физическо усилие, а ръката е защитена срещу предаване на удар чрез ръкохватката на стартовото въже.

За комфортната, възможно по-малко уморяваща работа, значителен принос има и специалната 4-точкова антивибрационна система, която силно намалява предаваните от машината към ръцете на работещия вибрации. Това не само намалява умората и улеснява направляването на машината по време на работа, но и позволява и по-продължителна работа.

За допълнителна информация, посетете сайта на „Андреас Штил“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

2022, Актуални статии, Брой 3-4/2022, Градина

Ключови думи


 
към началото