В категории: Брой 3-4/2010, Декорация и защита, Инструменти, Облицовки и настилки, Хоби

Универсална стъргалка LP multicleaner. Смях след покупката.

Смях, братя българи, смях, направо голям майтап! Смея се на находчивостта на анонимен пловдивчанин, присмивам се и на наивната си доверчивост към лъскавите опаковки.

Купувам си винетка в бензиностанцията и продавачът услужливо ми предлага специално приспособление за „бързо, лесно и ефикасно“ премахване от стъклото на старата винетка. При това в няколко цвята. Полезно, казвам си, защото изстъргването на здраво залепналата винетка с ножче не е добра идея и може да причини надраскване на стъклото. Тази работа специалистите я вършат с тънък и тесен стоманен шпахтел (японка) с допълнително заострен челен ръб. Ала защо човек да си прави този труд, когато му предлагат готово решение – поредното чудо на високите технологии. При това загадъчно прикрито във вдъхваща доверие запечатана опаковка. Колебанието бе окончателно разпръснато от респектиращите надписи: „Ново“, „New“, „отстранява всякакви винетки, стикери, упорити налепи и загари върху стъкло, стъклокерамични плотове, котлони и гладки повърхности“. Името на тайнственото приспособление, и то не какво да е, а на ингилизки изписано – LP multicleaner, разговорният език на всеки водач на МПС у нас. Името на фирмата още по-авторитетно звучи – Inovations&Projects Ltd. Демек нашенско ООД за високо иновативни продукти, нещо като каймака на технологиите.

Вече у дома, горд с драгоценната си придобивка, решавам, че е настъпил сюблимният момент да изпробвам в действие това чудо на техническата мисъл. Гледам опаковката, и тя по европейски изпипана – снимчици 11 на брой, указанията на пет езика. Явно продава се и в чужбина. Не издържам на вълнението и с нетърпение разкъсвам опаковката на обозначеното място, а след това според указанията отварям двете части на тайнствената пластмасова черупка. И ето ти изненада – във вътрешността ù се гуши едно ножче за бръснене от тези, дето дядо ми си е стъргал брадата отпреди Втората световна война. А и след това също. Тези ножчета ги помнят всички, дето са се бръснали преди промяната през 89-а, ала след това бяха пометени от новата мода на Gillette.

Не вярвайки на очите си, реших, че иновативният секрет е скрит я в метала, я в патентована технология за заточване на остриетата. Отговор на глождещото ме съмнение потърсих на посочения на опаковката сайт на фирмата. Така и не го получих, защото на него всички полета се оказаха неактивни. Единствено можеше да се види това, което е отпечатано и на опаковката.

За по-любознателните бих дал и един практичен съвет за заточване на този вид ножчета. В настолната енциклопедия, спомогнала за оцеляване на поколения българи „Книга за всеки ден, за всеки дом“ (издание на „Техника“ от 1956 г.) по единствено възможния тогава начин – движението „Направи си сам“, е описана също иновационна за времето си технология за заточване на ножчето за бръснене чрез половинчасовото му триене във вътрешността на стъклена чаша.

По-важното все пак е, че приспособлението върши работа и несъмнено е по-удобно и по-безопасно, отколкото ако ножчето за бръснене се държи с пръсти. Пък и не знам къде и дали изобщо някъде все още се продават такива архаични ножчета за бръснене. Така че трите лева не си ги турям на душата, пък и смехът е здравословен.

(Б.Р. Научно-техническото разузнаване установи – тези ножчета за бръснене се продават на сергия на централния пазар в София – 5 бр. за 20 ст.)

Послепис: Междувременно в магазините за бояджийски материали се продава без претенции за иновативност и под скромното наименование чешката „Стъргалка за стъкло“ -аналогично приспособление с цена 1,79 лв. Чуждоземската има специално произведено стоманено ножче, което е значително по-дебело и със сигурност не се чупи лесно, както ножчето за бръснене. Колкото до оригиналното му предназначение, то се съдържа в наименованието. Основното предназначение на стъргалката е да отстранява, при това ефикасно, зацапвания от втвърдена боя върху прозоречни стъкла, облицовъчни плочки и други гладки и твърди повърхности без да ги надрасква.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото