В категории: 2022, Актуални статии, Брой 3-4/2022, Дърводелство и обзавеждане, Хоби

Трансформираща се маса

 

 

Борис Ачков

 

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том II, издание 1989 г.

 

Издание 1989 г., тираж 80050.

Масата (фиг. 1) в прибрано положение стои до стената под прозореца. Тя се състои от три части; опора, неподвижно закрепена на перваза на прозореца (фиг. 6) и пода, и две подвижни крила. Крилата се завъртат около щифтовете 8 (фиг. 4), преминаващи през горния плот 5 на опората. В плотовете 2 и 3 на масата са набити метални втулки 6, в отворите на които влизат щифтовете 8, За фиксиране на двете крайни положения на крилата (прибрано и разгънато) са предвидени фиксаторите 7, Тяхното действие и монтаж са изяснени на фиг. 3, а изработването им — в детайлните чертежи на фиг. 6,

Размерите на масата зависят от разстоянието Н от пода до долния ръб на перваза и от дължината В на ръба, Затова някои размери на детайлите са означени с L и Н.

Детайлите 1,2, 3,4 и 5 може да се изработят от шпервани плочи или от ПДЧ. Размерите са дадени на фиг. 6. Плотовете 2 и 3 са огледално еднакви. Тъй като пробиването на глухите отвори за металните втулки 6 изисква специални инструменти, се препоръчва отворите да бъдат проходни, а след набиването на втулките да се изрежат със замба кръгчета— тапи от фурнир, които да се залепят откъм лицевата страна. При работа с шпервани плочи детайлите се кантират.

 

Елементите 1, 2, 3, 4 и 5 се свързват с дибли 9 с диаметър 8 mm (фиг. 2 и 4). Преди монтажа контактните повърхнини на диблите и отворите за тях се намазват с горещ туткал или лепило Ц 200.

Отворите за втулките и щифтовете се пробиват първо в основата 5, а после по тях — в плотовете 2 и 3. Осемте втулки 6 се изработват от стомана или от месинг по дадените размери (фиг. 6). Преди да се набият леглата, те се намазват с епоксидно лепило и се правят няколко нареза по външната повърхнина на цилиндрите. Щифтът 5 се състои от два детайла: стъбло и фланец, свързани чрез развалцоване или чрез заварка. Необходими са два щифта.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото