В категории: Актуални статии, Брой 3-4/2022, Градина

Ягоди на балкона

 

Из архива на сп. „Направи сам“

„Направи сам“, бр. 3-4, 2001 г.

erdbeeren_new3S

Поредното предизвикателство, което ви отправя сп. Направи сам е отглеждането на ягоди в саксия. По своята същност то не се отличава от отглеждането им в градината. Бъдете сигурни, че вашата реколта ще е много по-вкусна от тези, продавани в магазините и по пазарите. Ако не друго, поне ще се гордеете със създаденото от вас.

За пръв път ягодите са пренесени в Европа от Северна и Южна Америка през ХVIII в. Едва няколко от многобройните екземпляри, които изследователите са взели със себе си са успели да “преживеят” дългите пътувания с кораб. Без да губят време специалистите са кръстосали оцелелите растения и така се е зародил един от основните и в днешно време сортове Fragaria grandiflora. Естествено, с течение на годините са били създадени още стотици видове, кой от кой по-ароматен и по-вкусен.

Ягодата се размножава обикновено по вегетативен път – чрез розетки, които се образуват по възлите на ластуните (пълзящи стъбла), израснали след прецъфтяването и особено след беритбата на плодовете. От възлите им израстват нови листа във вид на розетка и с коренчета. Вкоренените розетки с добре развити листа се отделят от растенията и се засаждат на постоянно място. Най-добър ягодов разсад се получава от едно- и двегодишни здрави и не нападнати от вредители ягодови растения. За да се получи качествен разсад, на едно растение не трябва да има повече от 4-5 ластуна. Най-добри за целта са розетките, разположени най-близо до майчиното растение. Кореновата им система е добре развита, прихващат се здраво и лесно, и дават плод още през първата година.

erdbeeren_scan5SЗа засаждане в саксия се препоръчват са Royal Sovereign, Cambridge Favourite и Gorella – пълзящи, ремонантни (цветообразува през цялата година, а зреенето на плодовете започва от началото на юни и продължава до есента) сортове. Характерното за ремонтантните сортове е, че плодовете се образуват както върху майчините растения, така и на растенията върху ластуните. И не забравяйте – в една саксия никога не трябва да се засаждат различни сортове ягоди.

Идеалното място за разполагане на саксиите е шарената сянка. Колебания в цъфтенето и зреенето на плодовете им настъпват когато са изложени през по-голямата част от деня на директна слънчева светлина. Саксията трябва да се върти на всеки две седмици така, че от всички страни растенията да имат почти равномерно слънчево осветяване.

Ягодите се засаждат в торфен субстрат, 1/3 от чието съдържание е чакъл. По време на първия сезон, в който са засадени, растенията нямат нужда от торене. Това е периодът, в който листата им растат. В следващите две години от средата на пролетта до ранна есен на всеки две седмици растенията леко се наторяват с универсална тор. Освен това от края на май до края на зреенето е препоръчително на всеки две седмици да се прибавя и по малко калиева тор.

Правилното опрашване е изключително важно за получаването на добре оформени, красиви ягоди. Най-ефективният метод е този на пчеличките. Затова болшинството производители на ягоди купуват кошери за своите парници. По този начин се осигурява ежедневен поток от пчели, които, докато събират цветния прашец, нужен на пчелата-майка, опрашват ягодите. Но, разбира се мястото на работливите пчелички можете да заемете вие, като лекичко допирате отворилите се цветчета с мека четчица.

Когато оберете цялата ягодова реколта настава времето, в което трябва да подготвите растението за презимуване. За тази цел се отстраняват всички стари листа и стъбла. Така след като мине зимата растението отново ще започне да расте здраво и силно.

Засаждане: Растенията се разпределят в отделните саксии, като задължително се спазва в една саксия да няма различни сортове. Ягодите се разполагат отдалечено от центъра на саксията – възможно по-близо до стената. Прибавя се още малко субстрат и се притиска леко с ръка. В средата нивото на субстрата трябва да бъде с около 2 cm по-ниско от това по краищата.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Актуални статии, Брой 3-4/2022, Градина

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото