В категории: Брой 3-4/2007, Електроника, Хоби

Навигация с GPS – пътна и офроуд карта на България

В НС 1-2/2007 отворихме една все още малко позната тема, която предизвика силен интерес у читателите ни – навигацията с GPS апарати в градски условия, по пътната мрежа и извън нея. В тази първа статия разгледахме по-подробно навигатора Garmin GPSmap 60CSx, който се смята за един от най-добрите в класа универсални GPS устройства и е особено подходящ за използване при движение на открито далеч от селища и шосета. Като следваща тема набелязахме навигацията в градски условия с автомобил, която ще отложим за следващ брой, защото междувременно се появи нещо по-актуално – най-добрата към момента навигационна електронна карта за България. Наличието на подробна и вярна карта е определящо за ефективното използване на GPS навигацията, защото и най-съвършеното и скъпо устройство с вградени подробни карти на Западна Европа или САЩ е почти безполезно на наша територия, ако няма добра карта за България.

Именно такава карта е OFFRoadMap България, чиято последна версия 4.02 бе пусната в края на април т.г. Наименованието ù в известна степен е подвеждащо, защото картата е универсална. Тя може да се използва за навигация както по пътната мрежа и в градовете, така и за движение по черни пътища и пътеки, проходими само за специализирани превозни средства или пеша.

Картата е дело на Събин Коларов и се продава за 130 лв. с ДДС, което според нас е пренебрежимо ниска цена за нейните възможности и качество. По наша оценка това е най-добрата навигационна карта за България, чието още по-голямо предимство е, че бива развивана, допълвана и коригирана непрестанно. В рамките на една календарна година всичките ù нови версии се предоставят безплатно. Освен това тя съдържа много подробна и специализирана информация за движение извън пътната мрежа, каквато Garmin или друг голям световен производител едва ли някога ще включи за малка държава като нашата.

Картата OFFRoadMap на Събин Коларов има своята няколкогодишна история. Създаването ù е започнало преди няколко години с цел да служи на любителите на екстремните моторни спортове, за кросова езда с мотоциклет, препускане по тесни пътечки с четириколки (AVT) или с джипове с висока проходимост. За тях картата съдържа над 14 000 km пътеки и черни пътища, непроходими за други превозни средства. Всяка от тях е обозначена по различен начин в зависимост от това за кой вид от изброените превозни средства е проходима, посочена е и степента на трудност, което е доста здравословно. На картата са обозначени 488 планински върхове, всички водни площи, включително малки рекички, мостове, чешми и др., които са важна информация за всеки, тръгнал на пътешествие сред природата.

Извън това начално ядро обаче OFFRoadMap е силно развита и съдържа цялата пътна мрежа на страната с нанесени 5021 населени места, от които 65 са с уличната мрежа и наименования на булевардите и улиците. След София търсенето и навигацията вече са възможни по зададен адрес и в градовете Пловдив, Бургас и Варна, докато в останалите градове това се прави само до началото на търсената улица или на кръстовищата между две пресичащи се улици. Следващата версия, ще позволява търсене по номерата на блоковете в София, което е задължително, за да може човек да се ориентира в големите жилищни комплекси. В скоро време тя ще бъде обогатена и с информация за хотелите и ресторантите в по-известните курорти.

Актуалната за момента версия на картата съдържа 8250 обекта от обществено значение. Включени са 913 бензиностанции, 306 болници, 366 аптеки, 516 ресторанта, 602 училища, музеи, църкви и манастири и много други обществени сгради.

Към достойнствата на OFFRoadMap ще добавим и правилната транслитерация между кирилицата и латиницата, което силно улеснява търсенето на улици и обекти, съдържащи липсващите в латиницата букви „ч, ш, щ, ю, я, ц, ж, ъ“.

OFFRoadMap е пригодена за работа с различни модели GPS апарати на Garmin: nuvi (включително най-новите nuvi 200 и 250), StreetPilot, Zumo, iQue, сериите GPSMap 60 и 76, Etrex и др. Тя се доставя записана на компактдиск и се инсталира от него, като се отключва с ключ, генериран въз основа на идентификационния номер (ID) на устройството. Това позволява всеки регистриран потребител да получава по пощата поредните актуализации и нови версии на продукта. Съществено предимство е, че картата се инсталира и съответно зарежда с MapSource на Garmin, което означава, че освен да се ползва на екрана на монитора, може да служи и за предварително планиране на маршрута, набелязване на контролни точки по него и зареждането им в паметта на GPS устройството. Обратно, всички записани от потребителя точки и следите от пропътуваните маршрути се прехвърлят в компютъра, визуализират се върху картата с помощта на MapSource и могат да бъдат съхранени или да се изпратят по електронната поща и да бъдат използвани от друг човек. Картата е разделена на пет части, така че при недостатъчно свободна памет в GPS апарата може да се зареди само тази част, която ще се използва в конкретния случай. OFFRoadMap може да се закупи директно от магазина за компютърна техника на „Лидер технолоджи“, ул. Гурко №45, тел. 0888 611838.

Актуалната за момента картата може да се закупи или обнови тук.

Коментари и въпроси

1 Коментар към “Навигация с GPS – пътна и офроуд карта на България”

АРТО КЕВОРКЯН | юни 4th, 2015 at 4:30 pm

ДИСКА С НАВИГАЦИЯ СТАВА ЛИ ЗА ДВД НАВИГАЦИЯТА НА НИСАН ПРИМЕРА 2002 ГОД.
„Направи сам“: Електронната карта е предназначения за устройства на Garmin.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2007, Електроника, Хоби

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото