В категории: 2022, Актуални статии, Брой 5-6/2022, Градина, Представяме ви

С 5 млрд. евро оборот, 2021 е рекордна година за групата STIHL

• Върхови резултати в оборота, продажбите, продукцията и работната сила

• Развитие и укрепване на международната производствена мрежа

• Многочислени нови акумулаторно и бензиново задвижвани машини за професионална и лична употреба

 

Г-н Михаил Трауб, председател на Управителния съвет на STIHL AG

На 26 април 2022 г. ръководството на групата STIHL AG даде своята годишна пресконференция, на която бяха представени нейните икономически и финансови резултати през отминалата 2021 г. Тя бе проведена чрез видеоконферентна връзка. Наред с немските, в нея взеха участие и чуждестранни журналисти, включително от български специализирани медии. Сред поканените бе и списание „Направи сам“, което от началото на 2007 г. неизменно следи и информира българските почитатели на световноизвестната марка STIHL за нейните нови продукти.

В своето пространно изложение, г-н Михаел Трауб, председател на Управителния съвет на STIHL AG, поел този пост от 1 февруари 2022 г., обхвана две основни теми:

– Производствените и финансови резултати, постигнати през 2021 г., извършените през отминалата година инвестиции, актуалните насоки за развитие на компанията и трансформацията й в унисон със световните тенденции.

– Новости в продуктовата програма на STIHL за 2022 г.

След това, той и останалите членове на ръководството на STIHL AG, отговаряха на зададените им от журналистите въпроси.

За основаната през 1926 г. от Андреас Щил в Щутгарт немска компания STIHL, отминалата 2021 г. е рекордна по основните производствени и финансови показатели. През финансовата 2021 г. групата STIHL е постигнала рекорден оборот в размер на 5,06 млрд. евро. В сравнение с предходната година това съответства на нарастване с 10,4%. Без ефекта от разликите във валутните курсове, ръстът би бил 12,3%. 90% от оборота групата STIHL, чиято централа е във Вайблинген (Германия), е постигнала от продажбите си в чужбина.

„2021 г. надмина очакванията ни. Не само постигнахме рекорд в продажбите и производството, но за първи път в нашата 96-годишна фирмена история надхвърлихме 5 милиарда евро оборот, въпреки изключително предизвикателните рамкови условия.“, подчертава председателят на Управителния съвет на STIHL AG.

Тези резултати са още по-впечатляващи, защото са постигнати в особено трудна и усложнена за световната икономика обстановка. През отминалата година продължи силно затрудненото снабдяване на пазара с готова продукция, което се дължи на нарушените вериги за доставка в световен мащаб. Производството е страдало от недостиг на материали, производствен и работен капацитет. Въпреки всички тези неблагоприятни фактори, благодарение на своето перспективно планиране, групата STIHL е успяла да работи на пълни обороти, да доставя своите продукти на клиентите си по възможно най-добрия начин.

„Факт е, че през 2021 г. постигнахме рекорд не само в оборота и обема на продажбите, но и в произведената продукция. Това стана благодарение на изключителното усилие на екипа и високото ниво на ангажираност и гъвкавост на нашите служители. Те направиха невъзможното възможно.“, заявява председателят на Управителния съвет.

Броят на служителите също е нараснал до рекордно ниво. Към 31 декември 2021 г. в групата STIHL са работили 20 094 души по целия свят, което съответства на ръст от 10,4% спрямо предходната година.

От ляво на дясно: Михаел Прохаска (Персонал и право), Михаел Трауб (Председател), Норберт Пик (Маркетинг и продажби), Анке Клайншмит (Развойна дейност), Карл Англер (Финанси и информационни технологии), Мартин Шварц (Производство и управление на материалите)

 

Растеж на всички пазари. Особено популярни са машините за работа в градината.

Тенденцията хората да работят все повече в собствената си градина и къща, да създават своя „оазис на благополучието“, е продължила и през 2021 г. Това изисква и е свързано с покупката на повече висококачествени машини и инструменти за работа, основно в градината. Тази тенденция се забелязва особено отчетливо в Западна Европа и Северна Америка, където много от клиентите на STIHL са открили нови територии за творческата си изява. В резултат на тези тенденции, лесните за употреба, висококачествени и ефективни в работата машини и инструменти на STIHL спомагат също така за повишаване на удоволствието от работата в градината. Поради това те се радват на все по-голяма популярност. Благоприятните климатични условия през миналата година също са допринесли за засилване на личната „градинарска“ активност.

Успехът на STIHL се дължи не само на традиционно високото качество на продуктите, които носят марката на утвърдения немски производител. Пускането на пазара на множество нови модели също е допринесло за значителното нарастване на продажбите по целия свят.

Продажбите през онлайн канала също са отбелязали значителен ръст, което говори за очертаваща се тенденция.

Съревнованието между машините с акумулаторно захранване и задвижваните с „класически“ бензинов двигател с вътрешно горене продължава. Тенденцията за по-бързо развитие и нарастване на продажбите при акумулаторните инструменти също е налице. Това е по-силно изразено в потребителския сектор, най-вече в западните индустриализирани страни. Също така, в професионалния сегмент търсенето на все по-мощните акумулаторни инструменти нараства.

Същевременно търсенето на бензиновите машини на STIHL не намалява, дори и нараства. Да припомним само, че от 1971 г. досега марката STIHL са най-продаваните моторни верижни триони в света. Продажбата на бензиново задвижваните машини STIHL през 2021 г. също надхвърля продажбите през по-предната година. „Цифрите показват, че за нашите клиентки и клиенти, както и досега, и двата типа задвижване са важни. Затова ще продължим да инвестираме интензивно в бъдещото развитие на акумулаторно захранваните инструменти, без да се отстъпва дори на милиметър при бензиновите.“, пояснява г-н Майкъл Трауб.

Данните показват, че на редица пазари, при непокътнати световни вериги за доставка, през 2021 г. групата STIHL е могла да продаде значително повече свои продукти. За да отговори на високото световно търсене, производството във всички заводи на групата STIHL по света е било „на високи обороти“. Председателят на Управителния съвет на STIHL AG подчертава: „Ние правим всичко възможно, за да осигурим снабдяването на клиентите ни с нашите продукти толкова добре, колкото е възможно. При все това, с оглед на актуалните събития, не е възможна сигурна прогноза за нашите продуктови наличности. Проблемите, причинени, от, и без друго, напрегнатите вериги на доставка, допълнително се изострят от войната в Украйна.“

 

STIHL инвестира мощно в производствените си поделения и произвежда на рекордно ниво.

През 2021 г. групата STIHL е увеличила инвестициите в производствените си мощности с 16,9 %, като те са достигнали 331 милиона евро. 91,8% от тях са извършени в разположените в чужбина производствени поделения на компанията. STIHL AG има производствени предприятия в Германия, САЩ, Бразилия, Швейцария, Австрия, Китай и Филипините.

Въздействието на пандемията COVID-19 за сетен път е доказало колко важни са гъвкавите и устойчиви производствени и логистични вериги. За да направи системата (мрежата) от разположени в няколко държави производствени предприятия на групата STIHL още по-устойчива на различни външни сътресения, каквото предизвика пандемията, да разшири възможностите й да задоволява нарастващото търсене на продуктите с марката STIHL, през 2021 г. е инвестирана непланирана тричислена милионна сума за развитие на производствените мощности чрез допълнителна доставка на нови машини и съоръжения, заявява председателят на Управителния съвет.

Най-големи инвестиции са били вложени в производството на цилиндри за двигатели с вътрешно горене в Бразилия, за производството на шини за верижни триони в САЩ, както и на режещи вериги в Швейцария. Също и в производството на колянови валове за двигатели и пластмасови изделия в Германия.

 

Редица от заводите са работили денонощно.

В резултат на тези инвестиции, както и на усилията на работещите в компанията, предприятията от групата са постигнали върхови резултати през 2021 г. Ето някои от тях.

• Централата на STIHL в Германия през 2021 г. е постигнала втория си най-висок годишен производствен резултат от своето основаване през 1926 г. досега.

• STIHL Inc., със седалище във Вирджиния Бийч, САЩ, е увеличила с 19% производството на „моторни единици” в сравнение с предната година.

• Andreas STIHL Power Tools, Китай, със седалище в Qingdao, основана през 2006 г., е отпразнувала произведеното в завода 25-милионно изделие. В сравнение с 2019 г., през 2021 г. производството се е увеличило с почти 50%.

• През 2021 г. STIHL Ferramentas Motorizadas, Бразилия, е произвела своя 100-милионен цилиндър за двигатели с вътрешно горене. От основаването си през 1996 г., заводът в Сао Леополдо е разширил извънредно много своя производствен капацитет.

• В STIHL Tirol, Австрия, през лятото на 2022 г. влиза в действие ново съоръжение за производство на детайли от пластмаса. Това допълнително ще увеличи производствените възможности. Тук се произвежда значителна част от акумулаторно задвижваните машини на STIHL, включително най-мощният към момента на световния пазар акумулаторен верижен трион MSA 300.

• Заводите на STIHL в Швейцария за производство на режещи вериги са повишили през миналата година с 20% продукцията си в сравнение с предната година. Това също е пореден производствен рекорд. Тук STIHL е направила големи инвестиции за разширяване на машинния парк и по-специално, на разработените и произведени от самата компания специализирани машини, с които се извършва производството на отделните елементи на веригите и тяхното свързване.

• ZAMA, 100% дъщерна фирма на групата STIHL във Филипините и САЩ, специализирана в производството на мембранни карбуратори, през 2021 г. е разширила своята продуктова палитра, като е добавила производството на кабелни снопове. Това е перспективна инвестиция, защото те са елемент, който се вгражда във всички машини, независимо дали са с бензиново или електрическо задвижване. Кабелните снопове са съставна част и от напълно автоматизираните роботи косачки от популярната серия iMOW на STIHL.

 

Компанията-майка STIHL в Германия е постигнала рекорд в продажбите. Трансформация в дейностите.

Компанията-майка ANDREAS STIHL AG & Co. KG продължава своя курс на растеж, като през 2021 г. е постигнала рекорден оборот за 1,59 млрд. евро. Спрямо по-предната година, компанията е постигнала ръст от 15,2 %. Към 31.12.2021 г. в нея са работили 5748 служители, или 9,2% повече в сравнение с 2020 г. Основната част от тях – 4094, работят на територията на Вайблинген. Останалите са в поделения, разположени в други населени места.

В края на словото си г-н Михаел Трауб подчертава, че в STIHL се извършва преход – трансформация от машиностроителна компания, към компания за мехатроника и софтуер. За активното подпомагане на тази трансформация, тя продължава да инвестира все повече в ИТ инфраструктурата, концентрирана в компанията-майка, в изследвания и разработки, извършва интензивна работа върху теми, насочени към бъдещето, каквито са акумулаторните захранвания, електрониката, роботиката, изкуственият интелект, електронната търговия.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото