В категории: 2022, Актуални статии, Брой 5-6/2022, Представяме ви

30 години „Евромастер Импорт Експорт” – интервю с братята Мохамад и Лино Баша, съдружници и управители на фирмата

Братята основатели и съсобственици на „Евромастер Импорт Експорт” – от ляво на дясно: Ахмад Баша, Лино Баша, Мохамад Баша и Талеб Баша

Тази година фирма „Евромастер Импорт Експорт“ отбелязва своята 30-годишнина. Основана през 1992 г., тя се нарежда сред най-успешните пионери на частния бизнес у нас, покълнал в сложните условия на прехода от държавно-планова към пазарна икономика. Започнала буквално от нулата, за три десетилетия фирмата се утвърди като една от най-бързо и устойчиво развиващите се български компании, създала и наложила на пазара редица собствени престижни марки, достигнала високи позиции в своя пазарен сегмент.

Създадена от четиримата братя Баша, избрали България за своя втора Родина, „Евромастер Импорт Експорт“ е типична фамилна фирма, каквито са и повечето от зората на европейската индустриализация. Характерни за нея са устойчивите темпове на растеж през всички години, дори и в тежки периоди, какъвто бе финансовата криза през 2008–2009 г.

Спазвайки установената през 22-годишното ни сътрудничество традиция, седмица преди тържественото честване на юбилея представител на списание „Направи сам“ се срещна и разговаря с двама от съдружниците и управители на фирмата – Мохамад Баша и Лино Баша.

Вляво – г-н Мохамад Баша, вдясно – г-н Лино Баша

 

„Направи сам“: Бих искал да започнем със стандартен при юбилейни годишнини въпрос: Как от висотата на изминалите 30 години виждате и преценявате пътя извървян от вас и компанията?

Мохамад Баша: При днешните темпове на развитие на фирмите от производството и търговията, 30 години са сериозен срок, позволяващ на успешните да станат още по-успешни, а най-добрите да се утвърдят като пазарни лидери. Както гласи заглавието на една популярна книга за света на бизнеса: „Не големите изяждат малките, а бързите поглъщат бавните“. Започвайки бизнеса си от нулата, без финансови и материални активи, единственият ни шанс за успех бе да бъдем и бързи, и находчиви, и прозорливи. Да не се боим да поемаме добре премерения риск. Промяна в страната след 1989 г. свари огромната част от хората неподготвени за работа при новите пазарни условия. Откриха се възможности за развитие на частната инициатива, условия за надпревара според възможностите и качествата на хората, поели по пътя и риска на частния бизнес.

Историята на фирмата ни е известна, накратко може да се проследи и от наскоро изцяло обновения сайт на фирмата. Най-подробно, разбира се, от сайта на „Направи сам”. Тя, бих казал, е дори романтична, характерна за повечето фамилни фирми.

Стълб в нашия семеен бизнес е най-възрастният от нас, Ахмад Баша. Съдбата го довежда в България и тук той завършва журналистика преди 1989 г. В доскоро непознатата за него страна той се чувства като „у дома си“, създава множество контакти и приятелства. Притежаващ природно даден и наследен, навярно от древните финикийци, предприемачески нюх, брат ни много бързо се ориентира в качествено новата обстановка и открилите се редки възможности за бързо развиване на успешен бизнес на пазар, от десетилетия хронически страдащ от недоимък. Много бързо, с подкрепата на семейството ни, макар и от разстояние, той започва собствен бизнес, първоначално като едноличен търговец. С неговото разрастване се създадоха условия и потребност постепенно и останалите братя да се преселим в България. Брат ми Лино също завършва висшето си образование в България.

След като анализирахме обстановката, решихме да насочим усилията си към пазара на ръчни инструменти и друга „железария“, предимно с битова употреба. Това се оказа правилен избор. Започнахме скромно, според финансовите си възможности. Постепенно натрупвахме знания, опит и средства. Учихме се в движение как да управляваме бизнеса си.

Проучихме внимателно световния опит и насоките за развитие на световната търговия, които по това време, още повече сега, неизменно се свързват с израстването на Китай като „фабриката на света“. Така стигнахме до извода, определил бъдещото развитие на фирмата ни. А именно, че пътят, водещ към лидерски позиции на пазара, изисква да създадем, наложим и непрестанно да развиваме собствени марки. Той обаче е значително по-труден и рисков от класическата търговия, изисква значително повече инвестиции, ръководни умения и умела стратегия. Рискувахме и успяхме.

7 юни 2005 г. Г-н Ахмад Баша открива новия офис и търговски комплекс на „Евромастер Импорт Експорт” ООД

7 юни 2005 г. Г-н Лино Баша ритуално срязва тортата по случай 13-годишнината на фирмата и откриването на новия търговски комплекс

Ключов момент при така набелязания път на развитие бе откриването на нашето представителство в Китай през 1997 г.

Първата ни собствена марка Raider съществува от 1997 г. През 2000 г. пуснахме на българския пазар първите електроинструменти Raider. Първоначално това бяха хоби машини, от каквито пазарът имаше крещяща нужда. Така поставихме началото на този наш първи голям проект. Неговото по-нататъшно развитие в изпълнение на набелязаната стратегия за постепенно навлизане в сектора на професионалната техника, лесно може да бъде проследен по развитието на марката: Raider Pro, която се появява на пазара през 2006 г. и още по-високия клас електроинструменти – Raider Industrial, които пуснахме на пазара през 2018 г. Поредната ни стъпка в развитието на марката направихме през 2019 г. чрез създаването и пускането на пазара на първата ни система акумулаторно захранвани инструменти Raider Pro R20.

През 2001 г. създадохме и нашата втора, също така изключително успешна марка, Topmaster Professional. При този проект, още от началото заложихме на професионалния клас инструменти. Отново успяхме, и то по-безспорен начин.

Състоянието на пазара и изучаването на търсенето, постепенно ни насочи към създаване и на останалите марки, собственост на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД“, общо 11 на брой, включително най-новата – GARDEX Tools. Тя е в началото на своя живот, след време ще може да отчетем и нейното реално развитие. Убеден съм, че тя ще се нареди сред най-успешните ни проекти за оптимално разширяване на продуктовата палитра с оглед стремежа ни най-пълно и своевременно да отговаряме на интереса и потребностите на нашите клиенти.

Ако се върнем към началото, бих казал, че така изградихме и затвърждаваме доверието на партньорите и клиентите ни към „Евромастер Импорт Експорт“ ООД и нашите продукти. Разполагаме с широко, бих казал всеобхватно портфолио. Разширяваме и затвърждаваме успеха си, като още по-силно фокусираме вниманието си върху оптималното съчетаване между качество и цена. Важен показател, по който също сме безспорен лидер.

 

Лино Баша: Изминалите последни 5 години бяха изключително успешни за фирмата ни. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД затвърди още повече позициите се на нашия пазар като водеща фирма в областта на механичните и ръчни електроинструменти. Успешно навлязохме на пазарите в Румъния, в други близки и по-далечни европейски страни. Авторитетът на нашите марки, и особено водещите – Raider и Topmaster Professional, е изграден чрез качеството на продуктите, които ги носят. Затова не бих обсъждал темата за продуктовата палитра, която предлагаме. За изминалите 30 години безусловно сме се доказали като водеща в бранша компания на нашия пазар.

От позицията на този своеобразен връх в развитието си, каквато е юбилейната годишнина, смятам, че за нас е от по-съществено значение как организационно ще продължим да укрепване и развиваме компанията, да съхраняваме и непрестанно да надграждаме постигнатото. Какво планираме за следващите, защо не и 20–30 години. Засега, вече имаме ясно разработени планове за следващите около 8 години.

20 юни 2012 г. Г-н Мохамад Баша, г-н Лино Баша и г-н Ахмад Баша ритуално срязват празничната торта по случай 20-годишнината на фирмата

Да, 30 години никак не са малко, включително от житейска гледна точка. Спомням си отчетливо как стартирахме нашия бизнес с шепа ентусиасти. Сега екипът на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД надхвърля 250 човека. Постоянното ни представителство в Китай бе разширено и работи много добре. Имаме изключително успешна дъщерна фирма в Румъния.

Ръководството, организацията на колектив от толкова хора изискват големи усилия и умения. Откак стартирахме като компания, винаги сме имали яснота за целите, които си поставяме, стремили сме са да формираме ясно виждане за развитието на нашия бизнес и компания. Както и да следваме така планираното развитие. Винаги сме се стремели да гледаме и провиждаме напред във времето, разполагаме с дългосрочна перспектива за нашето развитие.

Никога не сме се фокусирали само върху комерсионалната страна на бизнеса. Не сме се стремили единствено към постигане на бързи печалби. Винаги сме планирали внимателно своето развитие. Стремежът ни е бил да развиваме компанията комплексно и в различни перспективни направления. Безспорно, най-същественото са нашите продукти, които предлагаме на пазара и които се ценят от клиентите ни. Процесът на изграждане, развитието на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е комплексен. За всяко едно направление, съставна част от развитието на фирмата, ние подхождаме чрез разработката на конкретен проект. Успешната му реализация зависи не само от нас, а и от редица външни фактори. Не всички са успешни. Но този подход в крайна сметка води до положителни, устойчиви резултати.

 

„Направи сам“: Познавайки фирмата ви, съм останал с впечатление, че успявате да извлечете ползи за развитието си дори и в трудни за световната икономика периоди, какъвто бе например финансово-икономическата криза през 2008–2009 г.

Лино Баша: Това е така. В такива моменти, бих искал да отбележа още, че се откроява и идва в подкрепа и друг капитал, характерен за нашата компания – „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е фамилна фирма. Както е добре известно, този тип фирми и днес очертават гръбнака на европейската икономика. За разлика от акционерните фирми, при фамилните има семейственост, утвърдена през много десетилетия фирмена атмосфера и култура, специфична ценностна система и традиции, задружно ръководство, дългосрочна политика. Ние сами си поставяме целите, разработваме и изпълняваме проектите за тяхното постигане. Не сме зависими от гласа на акционери, които обичайно се интересуват единствено от печалбата си. Разбира се, не винаги сме единни, но като цяло надделява разумът, с оглед на перспективното развитие решение.

В „Евромастер Импорт Експорт“ ООД успешно решаваме и един характерен, често болен, за фамилните фирми проблем – поколенческата приемственост в ръководството на фирмата. Ние, четиримата братя и нашите родители сме единни и задружни. Децата ни растат заедно и това ще ги сплотява и за в бъдеще. Според наклонностите си, те ще получат необходимото им за ръководене на фирмата образование. Баткото, синът на Ахмад Баша, Александър Баша, вече работи успешно във фирмата. Това ни дава още едно основание да гледаме с оптимизъм и увереност в бъдещето на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. С десетилетия напред.

 

„Направи сам“: По повод 30-годишнината, вие отчитате конкретните постижения за изминалите пет години от предния 25-годишен юбилей. Бихте ли посочили някои по-конкретни факти и цифри, илюстриращи това развитие?

Мохамад Баша: Разбира се, за развитието на дадена фирма най-красноречиво и разбираемо говорят постигнатите резултати. За тях ще стане дума на тържествената конференция, юбилейно тържество, с което ние и нашите многобройни партньори ще отпразнуваме 30-годишнината на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД в края на тази седмица, на 18-19 юни.

Ще посоча някои от тях. Във фирмата ни работят над 290 души – в България, Румъния и в офиса ни в Китай. За последните пет години „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е постигнала 84% ръст на продажбите. Продуктите ни са широко представени във всички големи търговски вериги специализирани за продажбата на ръчни механични и електроинструменти. Отделно имаме над 1600 директни търговски партньори.

От общо 11 наши търговски марки, двете Raider за електроинструменти и Topmaster Professional за механични инструменти, са лидери на българския пазар на професионални и хоби инструменти. Така например за изминалите 22 години от създаването на марката Raider у нас и в чужбина са продадени над 4,2 млн. машини. За 20-те години на съществуване на марката Topmaster Professional само у нас са продадени над 15 млн. инструмента с тази марка. Едва ли ще се намери български дом, в който да няма електроинструмент с марката Raider и механичен инструмент Topmaster Professional.

Все по-успешно нашите продукти се продават на пазарите в други страни. За изминалите 5 години ръстът на продажбите „зад граница“ е 152%. Това е допълнителен атестат за тяхното техническо ниво и качество.

Може да се каже, че едва ли има дейност, за която да не предлагаме подходяща машина или инструмент. Така например с марката Raider се предлага широка палитра от продукти, която към момента обхваща 750 машини и електроинструменти, над 1100 аксесоара и други, свързани с тях 1850 продукта. Палитрата електроинструменти покрива широк диапазон от изисквания: от домашната през професионалната работилница и автосервизи, до индустриалните приложения. Марката Raider носят широк набор от машини и инструменти за работа в градината.

Изключително успешна е и създадената през 2019 г. система акумулаторни инструменти Raider Professional R20. Създадена на принципа „една батерия, множество работещи с нея електроинструменти”, тя вече включва 56 електроинструмента без батериите и зарядните устройства за тях.

 

Лино Баша: Наред с развитието на продуктовото портфолио, през изминалите годините обръщахме, а и в бъдеще ще заделяме особено внимание, на утвърждаването на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД като стабилен дистрибутор. В тази насока бяха вложени големи усилия и инвестиции. Развихме и оказваме подкрепа на широка партньорска търговска мрежа. Всячески се стараем на подпомагаме своите партньори да развиват успешно своя бизнес. Значителен принос за това имат и двата наши регионални центъра във Велико Търново и Варна. Със същата цел създадохме портала Euromaster B2B Platform, който предоставя подробна информация за предлаганите продукти и силно улеснява поръчването им онлайн. Експедитивността и качеството на работата ни значително се подобри чрез внедряването и развитието на нашата ERP система за управление.

Нашето разбиране е, че „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е длъжна да се развива, и то непрестанно. Тя не е просто една търговска фирма. Така например към момента разполагаме с над 16 200 палетни места. Вече работим по нов проект за по-нататъшното разширяване на складовата ни база, създали сме организация за ритмична и бърза доставка на продуктите до всеки от клиентите ни. С партньорите ни свързва преди всичко изграденото през годините доверие. Стремежът ни е да се развиваме заедно, да отговаряме на техните изисквания и това го правим успешно.

Нашите партньори отдавна са ни оценили, оценили са комплексната услуга, която им предоставяме – качеството и разнообразието на продуктите, които им предлагаме, гаранционната ни политика и сервиз, начините на доставка, финансовите условия, маркетинга и т.н. Всичко това го правим добре поне от последните петнайсетина години. Това е добре известно на нашите партньори и няма нужда да ги убеждаваме тепърва. Отговорност на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е тези комплексни услуги да се поддържат и развиват заедно с партньорите ни.

Големи усилия през годините полагаме и за спечелване доверието на потребителите. Постигаме го, като се стремим да им предоставяме това, от което те имат нужда.

Факт е, че сме българска компания, факт е че имаме интереси към развитие на бизнеса ни и в други държави, факт е също, че не е лесно се позиционираш добре на пазара при силната конкуренция от страна на могъщи международни компании с продължителна, включително над 100-годишна история. Не е лесно, ала го правим. Бих казал, че „Евромастер Импорт Експорт“ ООД вече успява да се позиционира съвсем близко до редица именити световни компании.

След най-успешните ни проекти е откриването на представителството ни, дъщерна фирма, в Румъния, която вече 11 години се развива много добре.

1 юни 2015 г. Г-н Ахмад Баша и г-н Мохамад Баша откриват новия представителен магазин и изложбен център на фирмата в Пловдив

 

„Направи сам“: На няколко пъти споменавате за проектния подход при планиране и осъществявате развитието на компанията. Кои проекти са водещи сега и в бъдеще?

Лино Баша: Да, Постигнахме немалко. Няма как, няма и защо да крием факта, че, като компания, сме номер едно и в продажбите, и в много други дейности, от които зависи успеха на бизнеса ни. Номер едно сме във внедряването на собствена ERP система – многофункционална интегрирана информационна система за оптимално управление на всички работни процеси в компанията ни. От 2006 г. фирмата ни е сертифицирана по международния стандарт за управление на качеството ISO 9001, работим ежедневно за подбора, обучението и развитието на нашите служители. През 2020 г. създадохме нашата електронна B2B платформа, чрез която оптимизирахме и силно улеснихме работата на нашите партньори.

Това, което сега ни вълнува е какво ни очаква през следващите, примерно 5 или да погледнем по-напред, примерно 8 години. Преминахме през епидемия, в близост до България се води война, всичко това се отразява на световната икономика и транспортните връзки. „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е обвързана с доставки от Далечния Изток, светът се насочва към чиста енергия и екологично издържани производства и дейности. Това поставя нови изисквания, включително огромни инвестиции за развитие, на първо място, на акумулаторните инструменти. За тях са необходими батерии, които непрестанно се развиват и усъвършенстват. Все още това е скъпо производство. Затова, отпреди 5 и повече години се подготвихме за масовото навлизане на тези инструменти и в нашето портфолио. Целта ни бе да го направим така, че клиентите ни да получат това, което са свикнали и очакват от нас – качествени инструменти на също така конкурентни цени. Подобно на водещите марки за инструменти в бранша, инвестирахме в мащабна програма, базирана на принципа „една батерия – множество електроинструменти“. Така създадохме акумулаторната система Raider Pro R20. Когато я пуснахме на пазара през 2019 г., тя съдържаше 9 електроинструмента, сега те са 56 или общо около 100 артикула. Почти няма дейност, включително и специализирана, каквато е авторемонтната например, за която да не предлагаме подходящия електроинструмент. Често и повече от един модел. Изключително практично, икономически изгодно решение. Решение, преди всичко с грижа за нашите клиенти. За нас това изискваше огромно усилие, мащабна инвестиция. Така постъпихме преди 5 години, очевидно по този изпреварващ начин ще работим и през следващите години.

Това, в известна степен е предимство на по-малките фирми пред големите на световния пазар, особено в условията на световна специализация и кооперирано производство. Така например водещите производители на литиево-йонни елементи, от които се правят големите батерии, са Samsung, Panasonic/Sanyo, LG Chem и евентуално още някоя и друга фирма. Всички производители на батерии, които държат на качеството на своята продукция, купуват необходимите им елементи от тях. Това позволява на по-малките производители да ползват същите елементи. Но също така и по-лесно да проявяват изпреварваща гъвкавост. Така те могат да създават продукти с качества, близки до нивото на утвърдените марки.

Отчитаме и това, че по-малките фирми като нашата, носят по-сериозен ангажимент към своите клиенти. Това разбиране ни ръководи вече над две десетилетия. Нашият клиент е свикнал да получава от нас продукти, които оптимално съчетават качество и цена. Към това ние се стремим непрестанно. И го постигаме. Този наш отговорен пазарен подход е силно привлекателен и за привличане на нови клиенти.

Ние сме постигнали добро качество на нашите продукти, на което клиентът може да разчита. Това доверие се гради също и с гаранцията, с която те се ползват, на доказалият се десетилетия вече добър сервиз на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. Ние се гордеем с нашите машини и електроинструменти, голяма част от акумулаторните ни инструменти също са на обичайното световно ниво. Голямото предимство на нашите продукти е, че успяваме да постигнем далеч по-добра продажна цена, която често е „без конкуренция“, както се казва.

За разлика от големите, чисто търговски вериги, ние отговаряме за развитието на нашите собствени марки, стремим се да бъдем близко до нашите клиенти и най-пълно да отговаряме на техните потребности. Специално за акумулаторните инструменти, където батерията е основният елемент, ние поддържаме информационни канали с производителя на елементите (клетките), включително със Samsung. Това ни позволява да реагираме бързо и поради това не допускаме батерия с производствен дефект до пазара.

Това са факти, които обясняват бързото развитие и пазарен успех на серията Raider Pro R 20. Преди броени месеци пуснахме на пазара няколко инструмента, чиито качества ги причисляват повече към професионалния сегмент – акумулаторен гайковерт с тресчотка, пистолет за силикон и др. Имахте възможност да ги тествате в редакционната работилница и да ги представите на читателите на списанието ви. Към момента акумулаторната ни серия обхваща 56 машини и това все още е началото. Сред новостите, които скоро ще представим, се откроява и първата косачка-робот Raider – високо технологично изделие, което доскоро малцина производители имаха куража да предложат на пазара. Ние не само ще зарадваме своите почитатели, но и ще ги изненадаме приятно с цената. Правим го, защото все повече от нашите клиенти и почитатели на марката Raider търсят висококачествения инструмент, който не само да му върши работа, но и да доставя удоволствие.

Така например за тази все по-нарастваща група претенциозни клиенти, създадохме и нова марка за ръчни градинарски инструменти – GARDEX. Ще я представим официално след седмица при тържественото честване на 30-годишнината на компанията ни. Това също е наш дългосрочен проект, към който ще се върнем след някоя и друга година, за да огледаме постигнатото. В началото сме, знаем добре какво желаем и как да го постигнем в развитието на тази марка. Тогава, примерно след 5 години, ще може реално да оценим постигнатото. Защото това ще бъде оценката на нашите клиенти, оценката на пазара.

13 октомври 2016 г. Г-н Мохамад Баша, г-н Лино Баша и г-н Талеб Баша откриват във Велико Търново новия логистичен и изложбен център на „Евромастер Импорт Експорт“ за Северна България

 

„Направи сам“: В какви насоки ще развивате новата марка? Възнамерявате ли да навлезете и в сектора на професионалната градинска техника?

Лино Баша: Категорично не. Тази градинска серия инструменти е насочена към хора, за които градинарството е хоби, прекрасно средство за отдих, развлечение сред красива природна среда. За които е важно не само инструментът да им върши работа, но и да им радва окото със своя дизайн и удобства при работа.

 

„Направи сам“: Какво отличава „Евромастер Импорт Експорт“ ООД от останалите търговски фирми, с които се конкурирате на пазара на инструменти?

Лино Баша: Характерно за развитието на нашата компания е, че планомерно и хармонично развиваме собствените си марки. Създали сме ги така, че да покриват много широк диапазон от видове машини и инструменти, предназначени за също така широк кръг от дейности. Така например в двете основни групи – ръчни и механични електроинструменти, развиваме двете си най-успешни и популярни марки – Raider и Topmaster Professional. При повечето утвърдени с десетилетия световни марки това не е така. Едни са водещи при електрически задвижваните инструменти, други са се специализирали в сектора на механичните инструменти.

Този възприет от нас по-комплексен подход по отношение на продуктовата палитра още повече разширява кръга от наши клиенти. Веднъж доверили се на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД при избора си на електроинструмент и останали доволни, те пренасят това си доверие и върху механичните инструменти. И обратното. Отново водещо за крайния избор е оптималното съотношение „качество–цена“, които осигуряваме.

24-25 октомври 2017 г. Тържествено честване на 25-годишнината на фирмата в хотел „Рила”, Боровец.  Вдясно – 4-7 март 2018 г. Изложение Eisenwarenmesse, Кьолн. Световна премиера на Raider Industrial.

 

 

 

„Направи сам“: Това очевидно е причината и за успеха на серията Raider Pro R20, която е на гребена на вълната на успеха?

Лино Баша: Да, така е. Когато наш клиент избере машина с батерия и зарядно устройство от акумулаторната ни серия, убеди се в нейните качества, в това, че е направил изключително изгодна покупка, логично е да пожелае и следващ електроинструмент от същата система. Не е случайно, че новите електроинструменти от серията Raider Pro R20, които пуснахме на пазара в навечерието на 30-годишнината на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД, се продават във вариант Solo, т.е. без батерия и зарядно устройство. Това рационалното решение става все по-желано, защото през изминалите 3 години са продадени няколко десетки хиляди електроинструмента от тази система. Техните собственици вече разполагат с една или повече батерии и зарядно устройство, поради което покупката на всяка следваща машина във варианта Solo е изключително разумно и изгодно решение.

При механичните инструменти, за изминалите 20 години, откакто създадохме марката Topmaster Professional, са продадени над 15 млн. от тях. Може да се каже, че едва ли не във всеки български дом или занаятчийска работилница има наш инструмент. При това не какъв да е. Създадохме марката с ясното целево позициониране, записано и в наименованието й – професионални инструменти. Те се отличават още, особено от 3-то поколение, със своите разширени, добавени възможности, които ги открояват сред конкурентите им в съответния клас. В ценово отношение, в повечето случаи те са без конкуренция.

Тук става дума и за един комплексен подход с грижа и за безопасната работа на клиента. Такъв пример е цялостното обновяване на гамата предпазни средства с марката Topmaster Professional, която обхваща отговарящи на съвременните високи изисквания и стандарти предпазни обувки, ръкавици, антифони.

Споменавам това, защото отново искам да подчертая, че през всичките 30 години съществуване на Евромастер, за нас водещ е бил стремежът да изграждаме доверие у клиентите си към нас като стабилна компания, която стои зад марките си, към самите марки и инструментите, които ги носят, към ефикасната работа на веригата за доставки, която сме изградили и разбира се, към качеството и добрата организация на сервизното обслужване. Това доверие обхваща и обширната дистрибуторска мрежа, която изграждаме през всичките тези години.

 

„Направи сам“: За компания от мащаба на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД дистрибуторската мрежа е от решаващо значение. Нещо повече за нея да кажете?

Лино Баша: Имаме екип от 40 души, които са търговски консултанти. Те са непрестанно сред нашите партньори. При това не да събират заявки, за това имаме изградена стройна съвременна система, а да осъществяват двупосочна информация, да подпомагат нашите партньори, да решават възникналите проблеми още в зародиш. Става дума за над 2000 търговски обекта. Ние се стремим да подпомагаме партньорите си в тяхното развитие и израстване през годините. С много от тях започнахме сътрудничеството си, когато те имаха един търговски обект. Сега управляват значително повече, има и такива с по двайсетина обекта. Това е естествено развитие, което ние всячески подкрепяме. Защото за тези 30 години сме изградили голяма, бих казал задружна общност, създадена чрез взаимно доверие и неотклонно провежданата от нас успешна политика на развитие с далечна перспектива и максимално съобразена със световните тенденции на производство и търговия. През всички тези години ние присъстваме стабилно на пазара и най-важното – развиваме се. През всички отчетни периоди, какъвто е петгодишният, за който днес основно говорим, „Евромастер Импорт Експорт“ ООД има устойчиво възходящо развитие по всички основни показатели – оборот, численост и израстване на персонала, разширяване на портфолиото в крак с развитието на техниката и технологиите, разширяване присъствието на чуждестранни пазари и т.н.

Всичко това затвърждава увереността у нашите партньори, че „Евромастер Импорт Експорт“ ООД е надежден партньор, необходим за тяхното развитие и просперитет.

Ние работим отлично с всички големи търговски вериги, специализирани в продажбата на инструменти и машини. Непрестанно разширяваме продуктовото си позициониране, все по-обширни стават площите с наши продукти, все по-често провеждаме демонстрации, представящи нови продукти и техните възможности.

Радостното е, че и по-малките ни партньори също се развиват, разширяват своя бизнес, продават повече и обгрижват клиентите си по-добре.

12 май 2018 г. Братята Баша откриват новия логистичен център на фирмата във Варна

 

„Направи сам“: Прави впечатление, че дори и в по-малки магазини, разположени в периферията на големия град, където клиентите им имат значително по-големи и специфични потребности от инструменти и материали за поддръжка и подобряване жилищата и вилите си, се набива на очи силното присъствие, особено на ръчните инструменти Topmaster Professional, за които, очевидно вие, сте осигурили специализирани щендери. Прави впечатление и доброто присъствие на електротехнически продукти с вашата марка Макалон.

Лино Баша: Точно така, ние полагаме грижи да подпомагаме развитието на модерната търговия, за която стана дума, така и на традиционната – това са основно малки семейни търговски фирми, каквито масово изникнаха у нас преди трийсетина години, след като политико-икономическите промени у нас позволиха възникване и разгръщане на частната инициатива. Изникват и сега. Такива хора са ентусиасти, дават всичко от себе си и успешно развиват бизнеса си.

 

Мохамад Баша: Пазарът несъмнено претърпя и ще търпи промени в резултат на пандемията, която още не е отминала напълно, притесняваща е и невижданата от години инфлация. Все фактори, които влияят на покупателната способност, изострят чувствителността на хората към цената. Това също дава предимство на фирмите, които успяват да предлагат качествени продукти при оптимално за клиента ценово съотношение. Продукти, с дълготрайно предназначение.

 

Лино Баша: Бих казал, че инструментите и машините ни се делят на две големи групи. Такива, с които хората изкарват пари, и такива, с които те пестят пари. Първите са предназначени за професионалната дейност на хората, вторите са за масовия ни клиент, който използвайки нашите инструменти за подобряване на средата, която обитава, пести, защото не плаща за труда. Освен това закупеният инструмент остава за него и години, десетилетия ще му върши чудесна работа.

Към казаното от г-н Мохамад Баша бих добавил, че инфлацията е фактор, който с пълна сила засяга стоките, които ежедневно потребяваме и най-вече хранителните продукти. Инструментите – далеч по-малко, защото те са дългосрочна инвестиция, а и значително по-рядко се купуват. Ние предлагаме оптималните инструменти и машини и за двете групи потребители.

Накрая бих искал да заявя от името на четиримата ми братя: Ние сме тук вече 30 успешни години. Тук ще бъдем и в следващите 30.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото