В категории: 2022, Актуални статии, Брой 9-10/2022, Дърводелство и обзавеждане

Фотьойл — легло

 

Борис Ачков, Татяна Божилова

 

Издание 1989 г., тираж 80050.

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том II, издание 1989 г.

 

В часовете за спане фотьойлът, показан на фиг. 1, се превръща в легло с нормални размери – 1900 х 800 mm (фиг. 2) – идеално решение за гости, които живеят далеч, или са склонни да закъсняват.

Този фотьойл се състои от дървен корпус-ракла и три дунапренови блока, облицовани с мебелен плат. Изработването на корпуса е пояснено на фиг. 3. Необходимите детайли за дървената конструкция и материалите, от които те са изработени, са дадени в таблицата.

Детайлите на фотьойла – легло са показани на фиг. 3 и 4. Свързването на страниците 1 и 1‘ с тавана 2 и задната летва 4 става с дибли 10, отворите за които в страниците са проходни. Преди набиването на диблите всички контактни повър­хнини и отворите за диблите се намазват с лепило Ц 200.

Фиг. 1-2

Фиг. 3

Таблица към фиг. 3 и 4

Гърбът 6 се захваща за детайлите 1,1,3 и 4 с винтове за дърво (фиг. 3, възел А). Гърбът се заковава и с пирони за страниците, тавана и задната летва (възли А и Б).

Преди тапицирането на корпуса всички ръбове, ъгли и повърхнини се заглаждат с дърводелска пила и шкурка. По този начин платът на фотьойла се предпазва от бързо износване.

Фиг. 4

Фиг. 5

Тапицирането на корпуса е пояснено на фиг. 4. За ушиването на калъфа се използват парчетата 16, 17 и 17′, свързването на които става чрез здрав шев с шевна машина. Калъфът трябва да лежи опънато върху дървената конструкция. Захващането на краищата на калъфа за страниците вътре в раклата става с летвите 8 и винтове за дърво (фиг. 4, сечение бб). Долните краища се обръщат под дъното и се заковават с тапицерски пирони (сечение е – е). Летвите Р се поставят накрая, след като е направена тапицерията на целия фотьойл. Те предпазват мебелния плат от прекъсване. Капакът на раклата е с клавирна панта 11, прикачена отпред на шперплата с алуминиеви нитове (сечение аа). Парчето 18 се опъва върху капака и се залепва отпред върху едното крило на пантите с контактно лепило (хелметекс). Трите други края на плата се обръщат към задната страна и се залепват върху шперплата. Готовият тапициран капак се захваща за корпуса с винтове за дърво, като свободното крило на клавирната панта покрива края на загънатия навътре в раклата калъф.

Разкрояването на дунапреновите дюшеци е показано на фиг. 5. Може да се използва стандартен дюшек с размери 2000 х 800 х 200 mm. Основата 13 трябва да бъде с 20 mm по-дълга от седалката 14 и облегалката 15. Всички необходими размери са означени на фигурата.

Фиг. 6

Фиг. 7

Ушиването на калъфите за основата, седалката и облегалката е подробно пояснено на фиг. 6. Краищата на платната 20 и 23 се зашиват до края на машина. Незашитите 250 mm (това личи ясно на фиг. 30 и сечение аа) се оставят, за да може през отворите вътре да се вмъкнат дунапреновите блокове. Зашиването на тези части става на ръка. Може да се използват и секретни копчета, но те трябва да бъдат зашити много нагъсто и тази трудоемка операция едва ли е оправдана. На възлите към сечение а—а е пояснено как става прикрепването на плата към дъното на корпуса. Първо се захваща задният край на калъфа на основата (19 и 19′) за шперплатното дъно. Използвани са летва със сечение 15×15 mm и пирони. След вкарването на дунапрена горната част на калъфа се зашива на ръка. Висящите краища на детайлите 19, 19′ и 22 се обръщат под дъното и се заковават с тапицерски пирони.

За изработване на лицевата тапицерия на целия фотьойл са необходими около 4,85 m мебелен плат с широчина 1,40 m. Най-рационалното разкрояване на плата е показано на фиг. 7. Предвидени са от всяка страна по 20 mm надмерка за зашиване с шевна машина, а за детайлите 16, 17, 17’, 19, 19′ и 21 – по 80 mm за подгъв.

Накрая отдолу на дъното се заковават летвите 9, които трябва да бъдат загладени много добре.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото