В категории: 2022, автомобили, Актуални статии, Брой 11/2022, Инструменти, Мазилки и бои

Нови въздушни компресори Raider

В 30-годишната история на фирма „Евромастер Импорт Експорт“ ООД и 22-годишната на нейната най-успешна марка в областта на ръчните електроинструменти и машини Raider, въздушните компресори заемат специално място. При това не само като отделни машини, а като „глава“ на семейство ръчни пневматични инструменти. Първото ни запознанство с тях бе през 2001 г., когато оцветените в характерния и днес за марката цвят – червено, въздушни компресори привлякоха вниманието ни в наскоро открития в София първи магазин от веригата Mr. Bricolage. Със своя характерен дизайн, червен цвят и примамливи цени, сред обширния магазин се открояваше и немалка група ръчни електрически инструменти с новопоявилата се на пазара, все още малко позната тогава марка Raider. Така открихме и започна плодотворното сътрудничество между списанието ни и вносителя на тези машини фирма „Евромастер Импорт Експорт” ООД. На поместената тук снимка от магазина на Mr. Bricolage, публикувана в НС 1-2/2002 г., компресорът носи марката TopMaster. Тя е създадена от „Евромастер Импорт Експорт“ ООД през 2001 г., година по-късно от Raider. TopMaster е марка за ръчни механични инструменти, включително автосервизно оборудване, поради което, вероятно, първоначално компресорите са носили именно тази марка.

Вляво – един от първите компресори, предлагани в първия магазин на Mr. Bricolage в София, януари 2002 г.

Вдясно – списание НС 11/2003 г. В магазина на „Евромастер Импорт Експорт” ООД – гама от 5 въздушни компресора и половин дузина пневматични инструмента

По-късно пневматичните и хидравлични машини и инструменти с марката Raider биват обособени като отделна група. Освен гама от компресори и всевъзможни принадлежности за свързване на инструментите към тях, към момента „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага и широка гама пистолети за боядисване, за помпане на гуми и продухване с тънка силна струя. Далеч по-обширна е гамата от ръчни пневматични инструменти, задвижвани от въздух под високо налягане: бормашини, гайковерти, ъглошлайфмашини, тресчотки, чукове, такери и др.

Всички те изискват качествен компресор, осигуряващ необходимото работно налягане и дебит на въздуха. В зависимост от инструмента, в едни случаи се изисква очистване на въздушната струя от съдържащите се в нея вода и масло, при други, добавяне на масло за смазване на пневматичния инструмент. При избора на компресора в редица случаи е от значение обема на ресивера, при други, компактните му размери са предимство. Нивото на отделяния шум, в редица случаи също може да има решаващо значение при неговия избор. Особено, когато се ползва било в домашна работилница или гараж в жилищна сграда.

Първото представяне в списанието на група от пет компресора Raider и половин дузина пневматични инструменти бе в НС 11/2003 г. В следващите години са представяни поредните нови модели на такива инструменти и пистолети за боядисване.

Към днешна дата „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага 7 модела въздушни компресори и много широка гама от пистолети за боядисване, ръчни пневматични инструменти и аксесоари, необходими за тяхното ефективно използване.

Тук ще представим три от компресорите.

Единият, RD-AC07, е представител на сравнително все още новото поколение на безмаслени и с ниско ниво на шума машини. Вторият, RD-AC06, заема челната позиция по мощност, дебит и налягане на въздуха. Третият, RD-AC08, има междинна позиция по тези основни технически параметри.

 

Компресор RDA-C07

Този вид компресори, наричани често „тихи“ и „безмаслени“, се появиха на пазара преди около 4–5 години. Новият RD-AC07 се отличава и на външен вид от класическия тип машини с отделна компресорна глава, свързана към вала на двигателя директно или посредством ремъчна предавка. RD-AC07 има два цилиндъра, чиито бутала се задвижват от разположен между тях асинхронен електродвигател. При тази конструкция компресор и двигател образуват общ блок, с което се намаляват габаритите на машината и нейното тегло, а липсата на ремък и шайби я правят и по-безопасна.

Етикетът „тих компресор“ се защитава с нивото на отделяния от него шум. Макар и с непрофесионален уред (с точност ±1,5 dB), измерихме стойност от 65 dB на разстояние 2 m от машината. При обикновен едноцилиндров компресор, италианска марка, нивото на звука бе 96 dB. При 30 dB разлика силата на звука е 1000 пъти по-голяма. Дори и само на ухо, разликата в нивото на шума между двата вида компресори е много голяма. Ето защо, всеки работил с нормален компресор, бива силно впечатлен от ниското ниво на шум, което отделя „безшумният“ компресор. Той работи забележително тихо и не дразни, дори и когато се ползва в помещение. Оглушителното тракане, характерно по принцип за буталните компресори, при този липсва.

Другата съществена особеност на RD-AC07 е, че той принадлежи към групата „безмаслени“. Това означава, че буталата и останалите движещи части не се нуждаят от постоянно смазване с масло. При буталата това е постигнато, като стоманените сегменти са заменени с тефлонови. Поради това компресорът няма картер с масло. Той е по-компактен, няма грижите и разходи за периодична подмяна на маслото. Когато компресорът се ползва за фино боядисване, липсата на масло във въздушната струя също е предимство, защото отпада необходимостта от монтиране на иначе задължителния маслоотделител.

Компресорът се задвижва от асинхронен електродвигател с мощност 750 W. Максималното работно налягане на компресирания въздух е 7 bar. Налягането на въздушната струя се управлява от редуцирвентил и пресостат, а на въздуха в резервоара (ресивера) и на изхода на пресостата се контролира с отделни манометри. Компресорът има куплунг тип „бърза връзка“ за свързване на маркуча – директно към резервоара и на изхода от редуцирвентила.

Резервоарът е с обем 24 l и има клапан за изпускане на сгъстения въздух и пробка за източване на събралата се кондензна вода.

Характерна черта на този тип компресори е по-малкият дебит на въздушната струя, която те създават. Конкретно за модела RD-AC07 дебитът е 135 l/min. Това трябва да се има предвид, когато се преценява кои пневматични инструменти може да бъдат захранвани с него, кои при известни ограничения, и кои не. Затова си направихме труда да усредним данните за този важен технически показател при различни видове пневматични инструменти на различни производители. Посочените диапазони от стойности са ориентировъчни, като валидни са посочените от производителя на конкретния модел.

При по-взискателни и отговорни дейности, каквато е висококачественото боядисване с въздушен пистолет за високо налягане, влияние оказва и обемът на резервоара. При по-голям обем, той изпълнява ролята да успокоява и изгражда пулсациите на въздушната струя, породени при движението на буталата.

Теглото на компресора е 19 kg, а цена – 349 лв.

В заключение може да се каже, че този елегантен на външен вид, компактен, лек и с ниско ниво на шума компресор е особено подходящ за домашната работилница и гараж. Може да се използва и за други, включително професионални цели, изискващи сравнително малък дебит на въздушната струя, например закрепвания с такер.

 

Компресор RD-AC08

Това е класически тип бутален въздушен компресор, с картер и смазване с масло. Има универсално приложение, като може да захранва с въздух под налягане практически всички видови пневматични инструменти. Задвижва се от монофазен електродвигател с мощност 2,2 kW, има двуцилиндров V-образен компресор с дебит на изходящата въздушна струя 356 l/min. Максималното работно налягане, което осигурява, е 8 bar.

Обемът на резервоара е 50 l, което е предимство, особено при бояджийски дейности, а и двигателят ще включва по-рядко.

Компресорът е предназначен полупрофесионална и професионална употреба. Теглото на машината е 30 kg, а цената – 599 лв.

 

Компресор RD-AC06

Този безспорен към момента флагман на „флотилията“ въздушни компресори, е машина за професионални приложения, включително в автосервизи. Задвижван от трифазен електродвигател с мощност 7,5 kW, трицилиндровият компресор осигурява дебит на изходящия въздух до 900 l/min и максимално налягане 10 bar.

Както се вижда и от снимка двигателят и компресора са отделени, а задвижването му се извършва посредством ремъчна предавка.

Вместимостта на резервоара е 270 l. Машината тежи 208 kg. и струва 1999 лв.

Накрая бихме обърнали още веднъж внимание, че „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага богата гама от принадлежности, необходими за свързване и работа на различните пневматични инструменти с тези и всякакви други марки компресори. Още по-обширна е гамата от пневматични инструменти, като най-общо може да се каже, че почти всеки вид електроинструменти има свой двойник, работещ с въздух. Наличието на качествен и достатъчно мощен компресор открива широки възможности за ползване на такива инструменти. А в редица случаи пневматичните са за предпочитане.

Вляво – Тресчотка RD-AR01, вдясно – ударен гайковерт RD-AW04

Пневмоподготвяща група RD-AF02

И друг път е ставало дума на страниците на списанието, че пневматичните инструменти не ползват електрическо захранване, което напълно изключва, каквато и да било опасност от поражение вследствие на токов удар. Това ги прави напълно безопасни при работа във влажна среда или дори обилно мокрене с вода. Те не се „боят” от замърсяване и попадане на прах и по-едри твърди частици, защото са херметично затворени. Единствената връзка към вътрешността на машината е по въздухопровода. Пневматичните машини са значително по-износоустойчиви от електрическите, защото имат много по-малко детайли, включително и движещи се, липсва електродвигател, бързо износващи се четки, пускови ключове и т.н. Не на последно място цената на тези инструменти не надхвърля, а често е и доста по-ниска от цената на сходните електрически машини.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото