В категории: Брой 3-4/2007, Ремонти, Строителство, Топлоизолация

ИНТЕРИТ – вътрешната топлоизолация

Няма да сгрешим с твърдението, че през последните години листовете „Депрон“, внасяни у нас от фирма „Логос-Ботевград“, са най-масово купуваният топлоизолационен материал за вътрешна топлоизолация, който се предлага в почти всички по-големи магазини от вида „Направи си сам“. Причина за този пазарен успех бе спешната потребност от подобряване на топлоизолацията най-вече на прословутите панелки, които в страната са над половин милион. Спасяването поединично не е най-успешната тактика в случая, а поставянето на външна топлоизолация само на отделни апартаменти в големи и високи сгради е сложна, скъпа и недостатъчно ефективна задача, защото тук-там се лепят само кръпки от топлоизолация без да се изолира цялата сграда. Освен че топлинните загуби през неизолираните сгради здраво бъркат в и без това плиткия джоб на българина, липсата на топлоизолация допълнително влошава условията на обитаване в жилищата. Най-характерното проявление на този проблем са постоянно влажните през зимата стени, особено когато са калканни. Проблемът не е в проникването на външна влага поради нарушена хидроизолация на фугите между панелите или в недобрата водоплътност на стените. Влагата се дължи на кондензиране на водните пари от въздуха в помещенията върху повърхността на стените. Това е така, защото те са студени, т.е. повърхностната им температура е под точката на оросяване, при която парите започват да се втечняват. Резултатът е поява на мухъл, на тъмни петна, мирис на влага и развитие на гнилостни процеси. Те се появяват най-силно на местата, от които топлината от помещението „изтича” най-интензивно. Това са т.нар. топлинни мостове. При тухлена зидария тази роля се пада на стоманобетонните колони, пояси и трегери, както и в областите около балконите и терасите, които изпълняват ролята на топлоотдаващи ребра.

Такива помещения вече не са нито приятни, нито здравословни за обитаване. Проблемът с ниската повърхностна температура има и още едно проявление. При допир човек изпитва неприятно усещане на студ, че стената едва ли не „изпива“ топлината от него. В действителност поради голямата температурна разлика, когато човек е в близост до стената, дори и да липсва непосредствен допир до нея, усещането за хлад е особено силно и неприятно поради засиления радиационен топлообмен между човешкото тяло и студените стени на помещението.

При невъзможност да се направи цялостна външна топлоизолация на сградата, другото приемливо решение е вътрешната топлоизолация. В повечето случаи това решение е почти неизпълнимо, защото изисква значителна строителна дейност в обитавани помещения, а освен това се намалява и без това оскъдната в повечето жилища площ за сметка на топлоизолацията.

С две думи, единственото решение са материали от вида на познатия „Депрон“ или още по-добре неговият усъвършенстван вариант, който „Логос-Ботевград” предлага под името „Интерит”. Той се произвежда във вид на листове от най-добрия засега топлоизолационен материал – екструдирана полистиролна пяна с коефициент на топлопроводност λ=0,0267 W/mK. „Интерит“ превъзхожда „Депрон“ поради по-голямата си дебелина – 7 mm, което на практика го прави с около 16% по-добър топлоизолатор. Предлага се във вид на листове с размери 160х125 cm, които са сгънати надве и поради това може да се транспортират безпроблемно с всякакви превозни средства. „Интернит“ е създаден с идеята за бързо, лесно и евтино решение, което всеки сам може да постигне, без да превръща дома си в строителна площадка. Облепването на стените с него не е по-сложно занимание, отколкото подмяната на обикновените тапети.

Тъй като в реалния свят чудеса не се случват, не може да се очаква от материал с дебелина само 7 mm, освен ако не е плочка от обшивката на космическа совалка, да може да замени пълноценна топлоизолация с обща дебелина на конструкцията 10–12 cm. С малко труд и средства обаче с „Интерит“ може значително да се подобри комфортът на обитаване, защото се решава проблемът с ниската повърхностна температура на стените и всички вредни последици от това. Най-малкото проблемът с овлажнените стени, тъмните петна и мухъла по тях се решава успешно. Предлага се и вариант на „Интерит“ с дебелина 4 mm, но по наше мнение, освен ако няма някаква непреодолима пречка, трябва да се използва по-дебелият. Колкото до смисъла от облепването на стените, с него ще посочим само, че топлоизолационният ефект на лист „Интерит“ с дебелина 7 mm се равнява на плоча газобетон с дебелина 42 mm, на плътна дъсчена обшивка с дебелина 44 mm, на зид от решетъчни тухли с дебелина 136 mm или на 427 mm дебел бетон.

Листовете „Интерит“ не поглъщат вода и са добра преграда срещу преминаване на водните пари през тях. Те не поглъщат и не възприемат миризми от околната среда, което е особено важно за помещения, в които се готви или пък се пуши. Имат сравнително добра устойчивост на натиск и якост на опън, благодарение на което върху тях директно може да се лепят тапети, да се полагат полимерни или минерални тънкослойни декоративни мазилки, да се лепят фаянсови плочки или да се боядисва с дисперсионни бои (латекс).

„Интерит“ е материал, устойчив на въздействието на характерните с алкалното си действие строителни материали – цимент, вар, гипс, а също и на различни соли, основи и др. Той обаче се разтваря от органични разтворители и затова не бива да се третира с бои или лепила на такава основа.

Листовете се лепят с акрилно лепило с висока слепваща способност, което се продава във всички магазини, които предлагат „Интерит“. То се нанася върху гърба на листовете със стоманена маламашка или широк шпахтел със ситни зъби (4 mm) при разходна норма около 300 g/m2. След това листът се намества върху стената и равномерно се притиска по цялата повърхност с гумен валяк, докато прилепне плътно и всички въздушни мехурчета бъдат изтласкани встрани. Следващият лист се притиска плътно до предния, без да остава фуга помежду им. При криви стени двата съседни листа може да се залепят със застъпване на краищата им, като след това се прерязват едновременно с макетен нож. След няколко часа с дланта на ръката лесно се установява дали са останали незалепени места. Ако има, мястото се разрязва на кръст и краищата се залепват с лепило. След като листовете бъдат окончателно залепени, се препоръчва цялата повърхност да се шпаклова със същото лепило, разредено с 20% вода.

Листовете „Интерит“ може да се поставят и под ламинатни и други видове паркети, като в този случай освен топлоизолация те осигуряват и шумоизолация срещу ударен шум (около 16 dB). Служат и като подложка, която поема малки неравности на основата.

Малката дебелина на листовете практически не променя големината на помещението, а върху облицовката с „Интерит“ може да се лепят тапети или други декоративни покрития. Залепените тапети може да се подменят, без при това основата от „Интерит“ да се повреди.

Върху облицовката може да се лепят и керамични облицовъчни плочки, като се използва същото лепило, с което са залепени и самите листове. Върху тях може да се полагат и тънкослойни декоративни полимерни мазилки, без да е необходима армирана шпакловка за основа. Все пак се препоръчва върху снадките между съседните листове да се залепи самозалепваща армировъчна лента, което е осигуровка срещу напукване на мазилката в резултат на термично разширяване и свиване.

Допълнителни подробности за топлоизолиращите листове „Интерит“ и тяхното приложение може да намерите тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото