В категории: Брой 3-4/2010, Строителство

Wienerberger Brick Award 2010 – Световен архитектурен конкурс за сгради от керамични строителни елементи

Wienerberger AG, най-големият производител на керамични тухли в света и заемащ първото място по производство на керемиди в Европа, за четвърти път връчи своите световни архитектурни награди за иновативна и креативна архитектура, изпълнена с керамични строителни елементи – Brick Award 2010.

Световният конкурс стартира през 2004 г. и се провежда на всеки две години. В него се съревновават архитекти, чиито сгради са построени с керамични продукти, независимо от техния производител. По този начин световният лидер в производството на керамични блокове за зидане дава своя принос и стимулира развитието и използването на керамичните тухли като най-устойчивия и екологичен строителен материал, с хилядолетно приложение в човешката цивилизация. Благодарение на съвременните технологии керамичните изделия са авангарден продукт, който съхранява положителните качества на традиционните печени тухли, но с неимоверно развитие най-вече в посока на драстичното увеличаване на тяхното термично съпротивление, което ги прави предпочитания материал за зидане на стени, съчетаващ отлични конструктивни, топлоизолационни и други качества, които осигуряват здравословен микроклимат на обитаване във вътрешността на сградите.

В тазгодишното издание на конкурса с общ награден фонд 21 000 евро взеха участие повече от 260 проекта от 32 държави, като сред номинираните има и български – сградата „Жаклин“ на арх. Пламен Братков.

Наградите Wienerberger Brick Award 2010 бяха връчени по време на гала вечеря на 8 април т.г. в музея на Лихтенщайн във Виена при участието на над 300 чуждестранни гости, както и на съвета на директорите на Wienerberger AG. Традиция за всеки от тези конкурси е отпечатването на луксозно издание, в случая Brick 2010, в което са представени подробно победителите и всички общо 35 номинирани проекти. Всички участващи в конкурса проекти и най-вече отличените жилищни и нежилищни сгради са поредното потвърждение, че с умело, творческо използване на керамични блокове и керемиди, на фасадните тухли и клинкерни настилки може да се постигне единство и естетично издържана хармония между функционалност и конструкция, между икономика и екология, както и между физически комфорт и художествена стойност в архитектурата.

„Човешката намеса в обкръжаващата ни среда оказва значително влияние върху нашето чувство за благоразположение. Ето защо е важно за архитектурата не само да задоволява съвременните изисквания, но и да допринася за бъдещето на сградата. Особено ми е приятно да видя, че за много от проектите, които са участвали за тазгодишните награди Brick Award 2010, идеята за устойчиво развитие е изиграла важна роля. Стана ясно, че устойчивото развитие е било постигнато не само чрез прилагането на технологиите в областта на архитектурата, но и чрез използването на съвременни материали и интелигентен дизайн на сградата, да не говорим за вземане под внимание на географските и климатични условия. Тези фактори влияят положително на общия енергиен баланс на дадена сграда, а не само на енергийните ù нужди. Ние също обръщаме особено внимание на тази идея чрез нашата програма „Е4“, която въплъщава нашата концепция за енергийна ефективност на керамичната сграда.“ С тези думи г-н Хаймо Шойх, главен изпълнителен директор на Wienerberger AG, се обърна в приветствието си към присъстващите на церемонията.

Международното жури от експерти, сред които Андреа Деплаза (Швейцария), Маси Маурицио (Италия), Раду Михайлеску (Румъния), Владимир Плотки (Русия) и Томас Рау (Холандия), имаше трудната задача за класира победителите въз основа на следните основни критерии – архитектурно-новаторски външен вид с подходящо използване на тухлата като материал, както и изявена функционалност и опазване на околната среда на сградата.

Ето и победителите.

» Първа награда – новата сградата на парламента на Лихтенщайн във Вадуц, проект на архитектурно студио Хансйорг Гьориц. Сградата се вписва стилно в заобикалящата я среда. Използвани са специално изработени тухли в цвят жълта охра. Топлата светлина, която се отразява от повърхността на откритите тухли, създава специална атмосфера вътре и вън от сградата.

» Втора награда – южноазиатски документационен център за правата на човека в Ню Делхи, с архитекти Валбхав Димри и Мадхав Раман. Сградата е изпълнена в духа на традиционната индийска архитектура с фасадни тухли с размери 230х15х75 mm. Вълнообразната форма на стената постига уникално архитектурно въздействие.

» Трета награда – жилищна сграда, построена върху площ от 62 m2 в стил на ловна хижа. Архитект е Николаус Бинефелд.

Специални награди:

» Обществена сграда в Република Мали, архитект Емилио Каравати

» Музей на архитектурата Хомбройх, Германия. Архитектите са Алваро Сиза и Рудолф Финстервалдер.

За допълнителна информация посетете сайта на „Винербергер“ ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2010, Строителство

Ключови думи


 
към началото