В категории: 2023, Актуални статии, Брой 1-2/2023, Облицовки и настилки, Ремонти, Строителство

Инструменти и монтиране на ламинатни паркети и дюшеме

 

Из архива на сп. „Направи сам“, кн. 11-12/1999 г.

В началото на годината поместихме няколко статии за ламинатните паркети  и естествено предизвикахме интерес към тези все още малко познати у нас подови покрития. Логично бе да очакваме, че именно читатели на „Направи сам“ ще се заинтересуват и от повече подробности по монтирането на ламинатни паркети със собствени сили.

Едно от най-важните условия за успешното монтиране на ламинатните паркети и добрия вид на покритието е всички дъски в него да бъдат плътно прилепнали една до друга без каквито и да било фуги помежду им. Тази задача допълнително се усложнява, когато широчината на някои от дъските се отличава от останалите, пък макар и с милиметър.

За целта се работи на блокове, като дъските във всеки от тях се притискат достатъчно силно и продължително една към друга, докато лепилото се втвърди. Съществуват различни специализирани стеги и приспособления, като показаните тук на фирмата „Bessey“. Принципът им на действие е лесно разбираем от снимките. Две от стегите имат метални рамене, а третата пристяга с помощта на гъвкави колани.

Стегата, показана на фиг. 1, избутва положените паркетни дъски, като се опира в насрещната стена. При стегите на фиг. 2 и 3, блокът от дъски се захваща в двата срещуположни края и дъските в него се пристягат.

Тези стеги също така могат да се използват с успех и при коване на дюшеме.

Най-долу е показано и едно самоделно приспособление, направено на базата на стандартен колан за пристягане на багаж с широк текстилен колан и стоп-катарама.

За целта допълнително са изработени две куки от ламарина с дебелина 2 mm, чиито краища обхващат канта на крайните дъски от блока. В едната кука има изрез за захващане на единия край на колана, а другата кука се монтира посредством два винта към катарамата. Останалото е ясно.

След като блокът от дъски се пристегне, в двата му края се поставят тежести, които пречат краищата му да се повдигнат.  Освен това трябва да се вземат мерки да не се повредят перата на крайните дъски. Това става, като под металните куки се поставят изрязани парченца от дъски, така че нутовете им да обхващат и предпазват перата.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото