В категории: 2023, автомобили, Актуални статии, Брой 3-4/2023, Инструменти

Акумулаторни инструменти DeWALT със захранване 12 V

Да се пише за електроинструментите на DeWALT е вълнуващо преживяване, каквото неминуемо поражда по-внимателното запознаване с поредния перфектно изпипан инструмент на реномирания американски производител със стогодишна история. Тъй като неведнъж сме писали в списанието за машините с тази марка, ще споменем само, че за изминалото столетие DeWALT се е утвърдила като водещ световен лидер в проектирането, конструирането и производството на висококачествена професионална техника. Това ѝ отрежда първото място на пазара на професионални електроинструменти в Северна Америка, както и признанието за най-бързо развиваща се през последните години в света марка професионални електроинструменти. От над десет години неин дистрибутор за България е фирма „Ташев-Галвинг“ ООД.

В тази статия представяме няколко машини от новата генерация акумулаторни електроинструменти, захранвани с напрежение 12 V. Макар напоследък вниманието на компанията да е насочено значително повече към секторите на 18- и 54-волтовите електроинструменти, ползващите захранващо напрежение 12 V не отстъпват позициите си, защото имат своята запазена територия. Те разполагат с достатъчна мощност за широк кръг от приложения, като същевременно са по-компактни, по-леки, често и по-удобни за работа, особено на традиционно неудобни места – над главата или при ограничен достъп. Това, както и по-ниската цена, им поддържа широко отворени вратите на пазара за всички категории домашни майстори, а също така и за редица професионални приложения.

Както е известно, всички електроинструменти от серията 12 V ползват едни и същи акумулаторни батерии и зарядни устройства, обозначени за напрежение 10,8 V, защото между тях разлика няма.

Изпробваните в редакционната работилница, предоставени ни за тестване от „Ташев-Галвинг“ ООД електроинструменти, са комплектувани с батерии с капацитет 2, 3 и 5 Ah от наложилата се вече близо десетилетие, непрестанно усъвършенствана серия XR (Extreme Range). Поради пълната взаимозаменяемост при ползване на батериите, повечето от машините в тази серия се предлагат и във вариант без батерия и зарядно устройство.

Тук представяме няколко измежду най-често използваните в практиката акумулаторни електроинструменти – винтоверт, съчетаващ едновременно прекрасна бормашина с електрическа отвертка, 3 гайковерта, перфоратор и ръчен циркулярен трион. С изключение на една, всички останали машини се доставят в здрав, удароустойчив пластмасов куфар. Всеки от тях има механизъм за свързване помежду им в общ блок.

За да не се повтаряме, предварително ще кажем още, че всички зарядни устройства – DCB 112 и DB115, са пригодени за зареждане на батерии с капацитет 10,8, 12, 14,4 и 18 V. Също така, всяка от акумулаторните батерии има трипозиционен светодиоден индикатор, показващ нивото на електрическия заряд.

 

Акумулаторен винтоверт DCD703NT

Акумулаторният винтоверт DeWALT DC703NT се предлага в два варианта – със и без батерия и зарядно устройство. Първото усещане при взимането му в ръка е за силно олекотен, компактен и удобен за държане инструмент. След неговото изпробване, към този набор от оценки трябва да добавим и значителна за класа на машината мощност – 250 W, което му позволява да развива максимален въртящ момент 57,5/25,5 Nm, съответно при „твърдо“ или „меко“ завиване в зависимост от вида на материала. Този, както и по-голямата част от останалите акумулаторни електроинструменти на DeWALT, имат най-съвременни безчеткови електродвигатели.

Машината е двускоростна, като развива честота на въртене в интервалите 0–450 min¯¹ и 0–1500 min¯¹. Оборудвана е с бързопритягащ самозаключващ се патронник, който позволява работа със свредла с диаметър на опашката до 10 mm. Бормашината е подходяща за пробиване в дърво на отвори с диаметър до 20 mm, а в метали – до 10 mm.

Максималната големина на въртящия момент може да се задава на 15 степени. Теглото на винтоверта е 730 g без батерия и поставена глава. С челюстния патронник дължината на машината е 160 mm.

Споменавайки „глава“ си идваме на думата, защото именно тази особеност привлече силно вниманието и желанието ни да представим първо именно тази машина.

Комплектът съдържа четири накрайника, които се сменят много лесно и бързо.

– Бързопритягащ челюстен патронник с механизъм за заключване, който е предназначен за работа със свредла с цилиндрична опашка. Прави впечатление изключително прецизната изработка на патронника и неговите челюсти. В техническия паспорт е посочен минимален диаметър на свредлото 1,5 mm. Оказа се, че патронникът може да притяга сигурно и свредло с диаметър 0,5 mm – най-тънкото в арсенала на редакционната ни работилница.

– Патронник за работа със стандартни битове с шестостенна опашка и размер 1/4” (6,35 mm). Малката му дължина спомага машината да се използва и на труднодостъпни места.

– Ъглов патронник за работа с битове. Позволява завиване и развиване, както и пробиване под ъгъл 90° на отвори със специално свредло.

– Ценна придобивка, примерно при сглобяване на корпусни мебели, е накрайникът с ексцентрично разположен патронник за битове. Той позволява завиване и отвиване на винтове, намиращи са на под сантиметър разстояние от странична преграда.

 

Ударни гайковерти

Тук представяме три модела, представители на най-новото поколение ударни гайковерти на DeWALT, захранвани с напрежение 12 V. Работещи с най-съвременни безчеткови електродвигатели, имащи изключително здрава и износоустойчива механична конструкция, както и управляваща електроника, те се отличават с голяма мощност и висок въртящ момент за класа си, съчетани с компактни размери и ниско тегло. Безчетковият електродвигател осигурява и по-продължителна работа с едно зареждане на батерията.

Необходимо е да се има предвид, че някои от гайковертите се доставят с различно окомплектоване, със или без батерия и зарядно устройство, с една или две батерии, като всички без един, се предлагат в здрави, удобни за носене и съхраняване пластмасови куфари. Тези разновидности са обозначени с букви и цифра, намиращи се след номера на модела.

Всички модели имат на “челото” си по три симетрично разположени светодиода, които осветяват мястото на работа. Всички гайковерти, както и останалите тук представени машини, без циркулярния трион, имат стоманена щипка за носене на колана.

 

DeWALT DCF901P1

DeWALT DCF901 е мощен ударен гайковерт с максимален въртящ момент 340 Nm при завиване и около 500 Nm, в режим на развиване. Честотата на въртене се регулира плавно в диапазона 0–2850 min¯¹, респективно честотата на ударите – от 0 до 3250 ¯¹. Подходящ е за работа с болтове и гайки до M18. Големината на четиристена на задвижващия вал е 1/2“.

Характерни за инструмента са компактната му форма – дължина 12 cm и ниско тегло. Без батерия тежи 1 kg, а с батерия с капацитет 5 Ah – 1,45 kg. Пригоден е за продължителна работа и високо натоварване. Разполага със система за електронно управление, която постоянно следи температурата на батерията, силата на тока и нивото на остатъчния заряд, така че да не се допусне нейното разреждане под допустимата граница.

Отстрани машината има подходящо разположени гумени тампони, които предпазват повърхността, върху която е поставена в легнало положение. Предлага се с батерия с капацитет 5 Ah и зарядно устройство DCB115.

 

DeWALT DCF903P1G

Моделът DCF903 има идентична конструкция и технически параметри като на DCF901. Разликата с предния модел е в размера на четиристена на вала – тук е 3/8“. Втората разлика е, че машината се доставя в картонена кутия, а не в пластмасов куфар. Батерията и зарядното устройство са същите.

Гайковертът в този комплект е с фабрично поставена „броня“ от еластична гума, която механично защитава не толкова него при удар, колкото детайли и елементи с чувствителна повърхност от механично увреждане при неволен допир с машината по време на работа. Това е направено с оглед използването му в автосервизната дейност, където и повърхността на купето, и тапицерията във вътрешността му, трябва да се пазят зорко от повреждане. Гуменият предпазител се предлага и като отделен артикул.

 

DeWALT DCF902D2K

От представените тук ударни гайковерти моделът DCF902 е най-компактен и лек. Дължината му е 12 cm и с батерия с капацитет 2 Ah тежи 1 kg. Мощността му е 200 W, а максималният въртящ момент достига 168 Nm. Честотата на ударите при всички режими на работа е 0–3600 min¯¹. Четиристенът е с големина 3/8″.

Впечатление прави неговата по-висока степен на „интелигентност“. Гайковертът има система за електронно управление, която позволява двустепенно задаване на максималната честота на въртене: 0–1000 и 0–2850 min¯¹. Това улеснява по-точното й контролиране чрез пусковия бутон. Освен тези два, да ги наречем стандартни режима, гайковертът има и трети – за още по-прецизно управление на процеса при завиване и развиване на скрепителния елемент, обозначен с Precisions. Обхватът от честоти на въртене при този режим е 0–2850 min¯¹. Както подсказва наименованието, системата за управление на честотата на въртене и честотата на ударите позволява допълнителен автоматичен контрол при завиване и развиване на крепежния елемент. Целта е предотвратяване на прекомерното притягане, което може да причини повреда и заобляне на шестостена на болта или гайката, или повреждане на материала, в който крепежният елемент се завива. В режим на отвиване, когато съпротивлението рязко намалее и големината на приложения въртящ момент спадне, машината автоматично изключва ударното действие и намалява честотата на въртене. Това може да предпази отвора с резбата от повреждане, понякога и развитият елемент от изпадане и загубване.

Моделът DCF902 се предлага с две батерии с капацитет 2 Ah и зарядно устройство DCB112. Комплектът съдържа още набор накрайници – шестостенни вложки,с големина на шестостенния отвор от 8 до 17 mm.

 

Перфоратор DCH072L2М

В тази конфигурация акумулаторният перфоратор DCH072 се предлага в комплект с две батерии с капацитет 3 Ah и зарядно устройство DCB112, но има и вариант без батерии и зарядно устройство. Той е майсторски изпипана, елегантна, компактна, лека и удобна машина, разполагаща с всички предимства на акумулаторното захранване. С мощност от 1300 W и енергия на единичния удар 1,1 J, перфораторът е способен да пробива в бетон отвори с диаметър до 14 mm. Неговият оптимален работен режим е пробиване на отвори с диаметър 4–10 mm. Работи със свредла SDS plus. Честотата на ударите върху опашката на свредлото се контролира в границите от 0 до 4280 min¯¹, а честотата на въртене се регулира в диапазона 0–910 min¯¹.

Ударното действие може да се изключва, когато е необходимо пробиване без прилагане на ударно действие. В този режим, с подходящо свредло, той може да пробива отвори с диаметър до 10 mm в стомана и до 13 mm в дърво.

С едно зареждане на батерията перфораторът е способен да пробие до 24 отвора в бетон. Обръщаме внимание, че тези данни са валидни за батерия с капацитет 3 Ah. Като се има предвид, че перфораторът се доставя с две батерии, то посочената производителност при едно зареждане се удвоява. Времето за зареждане на тази батерия с включеното в комплекта зарядно устройство е 90 min. При по-мощно зарядно устройство – DCB115, DCB116 или DCB132, времето за зареждане се съкращава наполовина – 45 min.

Съчетанието между компактните размери и ниското тегло, прави перфоратора отличен инструмент при работа над главата, както и на места със силно ограничени възможности за достъп и работа.

Теглото на перфоратора с батерия е 1,9 kg.

 

Ръчен циркулярен трион DCS512P2

Ръчният циркулярен трион DCS512 е поредното майсторско произведение на техническата мисъл и високите производствени технологии. Металната част на тялото му и основата, върху която лежи машината, са изработени от висококачествена алуминиева сплав чрез прецизна отливка под налягане. Механизмът за завъртане на основата при рязане под страничен наклон работи прецизно и без какъвто и да било луфт. Всичко това осигурява стабилно и точно водене на циркулярния трион по време на рязане. Той е компактен, а удобната за държане ръкохватка просто прилепва в ръката. Подвижният предпазител, покриващ долната част на циркулярния диск, е от пластмаса.

Трионът работи с циркулярни дискове с диаметър 140 mm и вътрешен отвор Ø20. Способен е да реже при максимална дебелина на материала 47 mm. Честотата на въртене на диска без товар е 3600 min¯¹. За рязане под страничен наклон, машината може да се наклонява до ъгъл 50° спрямо основата си.

Комплектът, поставен в пластмасов куфар, съдържа диск T24 със заточени под страничен наклон твърдосплавни зъби, две батерии с капацитет по 5 Ah и зарядно устройство DCB112. С него продължителността на зареждане на всяка от батериите е 150 min. Комплектът съдържа и водач при успоредно на канта рязане. Машината има щуцер за свързване към професионална прахосмукачка. Предлага се и във вариант без батерии и зарядно устройство.

Дължината на циркулярния трион е 292 mm а височината му е 155 mm. С батерия (5 Ah) тежи 2,65 kg. Има и въртяща се стоманена кука, предназначена за окачване на машината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото