В категории: Брой 3-4/2007, Мазилки и бои, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Knauf AQUAPANEL – циментови плочи за външно приложение

При изграждането на вътрешността в нови сгради, както и при извършване на ремонтно-възстановителни работи в стари, методът на сухото строителство и материалите на Knauf са отдавна предпочитаното решение поради ред причини, вече достатъчно добре известни на читателите на списанието ни. Нещо повече – в поредица от статии подробно описахме използваните материали, конструктивни решения и технологията на работа при изграждане на различни предстенни обшивки, леки преградни стени, обшивки на таванското помещение и пригаждане на подпокривното пространство за обитаване, подовите настилки от готови елементи, разгледахме модерните решения за изграждане на санитарен възел, чиито тръбни инсталации и системи за монтиране на уредите са скрити зад облицовка от плочи гипсокартон или гипсфазер. Заделихме внимание и на решаването на два толкова съществени проблема като топлоизолацията и звукоизолацията на помещения с използване на материалите на Knauf. Споменаваме името на фирмата, защото откакто от 1993 г. в България функционира нейното представителство, а през 1997 г. тя стана собственик и изцяло реконструира завода във Видин, у нас на практика се работи изцяло с нейните облицовъчни материали – плочи гипсокартон и гипсфазер. И което е много важно – Knauf предлага не само основния строителен материал, плочите, но и цялостна система, включваща всичко необходимо за изпълнение на тези конструкции – от най-малкото винтче, през носещите метални профили до фугиращите и шпакловъчни материали и декоративните мазилки.

Досега обаче бе невъзможно използването на тези иначе отлични от конструктивна гледна точка материали в помещения с висока влажност и най-вече за облицоване на открити фасади, изложени на атмосферните влияния – дъжд, слънце, студове, че и активното разрушително действие от страна на замърсения градски въздух. Причината е, че класическите материали, произведени на гипсова основа, не издържат и съответно не са подходящи за такива неблагоприятни условия. Донякъде известно изключение правят специално импрегнираните плочи гипсокартон на Knauf GKB, които може да се използват в бани, където влажността не е постоянно висока, а стените не са подложени на интензивни водни пръски. При това се препоръчват и мерки за тяхната допълнителна защита срещу влагата.

Табуто за използване на облицовъчни плочи за външно приложение вече е вдигнато благодарение на новите плочи на циментова основа AQUAPANEL. Те са производство на Knauf USG Systems, дъщерно предприятие на двата водещи в света производители на облицовъчни плочи и материали – немската Knauf и американската USG. Новите плочи се произвеждат на циментова основа, без каквото и да било съдържание на азбест, и са армирани със стъкловлакнеста мрежа. Поради използваните материали и технологията на тяхното производство, тези плочи са устойчиви на атмосферните въздействия, на висока влажност, безпроблемно издържат редуващи се цикли на замръзване и размразяване, устойчиви са към вредители и гъби, не гният и не горят, устойчиви са на удар и огъване. Поради това за тези все още малко познати у нас строителни материали се открива, бихме казали, необятен простор за приложение. Подобно на вътрешното строителство, с новите плочи бързо, лесно и ефектно може да се изграждат фасадите, а способността на плочите да бъдат огъвани дава простор на творческото въображение на архитектите за създаване на нестандартни решения. Облицовката на фасадата с плочите AQUAPANEL най-сетне решава напълно и проблема с изграждането на ефективни и издръжливи на удар и натиск фасадни топлоизолационни системи. При сега прилаганите технологии в многопластовата сандвичева конструкция мекият топлоизолационен материал е покрит и защитен от дебела 4–6 mm коричка, получена от шпакловката с лепило и стъкловлакнеста армировъчна мрежа. При дебелина 2–3 mm декоративната мазилка също не представлява сериозна механична защита и лесно се пробива при натиск с твърд предмет. Топлоизолираната сграда става особено уязвима срещу механични повреди в областта на цокъла, нещо, което се избягва при облицовка с плочи AQUAPANEL. Освен че тези плочи имат добра устойчивост на натиск и удар, ръбовете им са допълнително заздравени (EasyEdge), защото са обхванати от двустранно армиращата стъкловлакнеста мрежа. Поради високата си товароносимост облицовката с плочи AQUAPANEL позволява фасадата да бъде облепена с тънки декоративни керамични плочки, с което се постига още по-голямо разнообразие във външния вид на сградите.

Плочите AQUAPANEL създават несравнимо по-добра и сигурна защита на топлоизолацията, която, ако е от минерална вата, представлява и добра звукоизолация. Конструкцията на стените позволява използване на по-евтини изолационни материали от лека минерална вата, направа на вентилируеми фасади и други решения. Тези плочи откриват и непознат досега простор при ремонта и възстановяването на стари сгради, включително и на къщи във възрожденски стил, на които може да се постави топлоизолация и да станат годни за обитаване според съвременните хигиенни изисквания, без да се променя външният им вид. AQUAPANEL са отлично решение и за облицовка на помещения с висока влажност (около басейни, бани), чиито стени се мокрят често, както и за всякакви други помещения, в които има обилно отделяне на влага и водни пръски. Използването на новите плочи не налага прилагане на специални мерки за тяхната защита срещу влагата.

Плочите AQUAPANEL са предпочитан от строителите материал и защото много улесняват и ускоряват строителството така, както и плочите гипсокартон и гипсфазер. Те се режат по същия начин – чрез отчупване по предварително зарязана с макетен нож линия, режат се с прободен или циркулярен трион с диск с диамантени зърна, пробиват се и в тях се изрязват отвори с боркорона – също с твърдосплавни или диамантени зърна. Монтират се върху дървена или изградена от метални профили носеща конструкция, като специално за тях има създадена цяла серия самопробиващи винтове AQUAPANEL Maxi. Те имат антикорозионно покритие, а за екстериорни обшивки се използват винтове от неръждаема стомана. Както вече споменахме, подобно на работата с останалите облицовъчни плочи, за AQUAPANEL е създадена система, включваща всички необходими и специално разработени материали за фугиране, армиране, парозащита, грундиране, боядисване, до изкуствените мазилки. Смисълът на този подход е, че всички те в максимална степен са пригодени един към друг и така се гарантира постигане на възможно най-доброто качество и дълготрайност.

Плочите се произвеждат в две разновидности AQUAPANEL Outdoor (за външни приложения) и AQUAPANEL Indoor – за влажни и мокри помещения във вътрешността на сградата. Дебелината им е 12,5 mm при широчина 900 mm и дължини 1250 mm и 2500 mm. Теглото на плочата AQUAPANEL Outdoor е около16 kg/m2, а на AQUAPANEL Indoor – около 15 kg/m2.

AQUAPANEL Outdoor се използват и като основа за полагане на външната мазилка. Подходящи са за облицовка на фасади, за обшивка на стрехите на покрива, за изграждане на сглобяеми къщи или постройки със стопанско предназначение. Имат якост на натиск >7 N/mm2.

AQUAPANEL Indoor се използват за изграждане на влажни помещения, като са много подходящи за облицоване с плочки. Предназначени са за помещения с басейни, големи кухни с интензивно отделяне на водни пари, бани, чиито стени са интензивно пръскани с вода, места с обилно образуване на кондензна влага. Практично решение е при ремонт на стари сгради, вместо да се измазват кривите и неравни стени в баните и кухните, върху добре нивелирана носеща конструкция да се направи предстенна облицовка с плочи AQUAPANEL Indoor и върху тях да се залепи облицовката с плочки. Това решение има голямото предимство, че се получава напълно равна основа, върху която лепенето на плочките става не само много по-бързо, но и много качествено, без да е необходимо човек да има кой знае колко голям опит. Тези плочи имат якост на натиск >6 N/mm2.

Тъй като темата е доста обширна, пък не бива да се претупва, поради изключителния интерес, който представлява този нов материал, ще публикуваме статията на части с продължение в следващия брой на списанието. Поотделно ще бъдат разгледани конструктивните решения с плочи AQUAPANEL Outdoor и AQUAPANEL Indoor.

При използването на плочите за външни облицовки са възможни няколко типични решения:

» Изграждане на външни стени с директен монтаж и дървена носеща конструкция или с конструкция, изпълнена с метални профили.

» Външни стени с вентилиране на обшивката.

» Окачени фасадни облицовки с вентилиране, изпълнени върху дървена конструкция или с метални профили.

» Изпълнение на външни тавани с дървена или метална носеща конструкция.

Тук ще разгледаме общовалидните изисквания при монтиране на стенни облицовки с плочи AQUAPANEL Outdoor, а по-детайлно ще се спрем на изграждането на носещи външни стени с директен монтаж, изпълнени с дървена носеща конструкция.

Плочите се разкрояват според необходимите размери така, както се работи с плочите от гипсокартон – чрез зарязване и последващо отчупване. При необходимост те се режат с прободен трион или с ръчен циркулярен трион. Монтират се, като помежду им се оставя фуга с широчина 3–5 mm, която впоследствие се запълва с пълнител AQUAPANEL Fugenspachtel и се армира с AQUAPANEL Fugenband. Използват се специални за този вид плочи самопробиващи винтове AQUAPANEL Maxi, а за фасади – фасадни винтове от неръждаема стомана. Винтовете се завиват директно, без предварително да се пробива отвор за тях. Завиват се на минимално разстояние 15 mm от краищата на плочата и на около 250 mm един от друг при стенни облицовки и на 170 mm при стрехи и тавани. Винтовете се завиват, докато главата им потъне съвсем леко под повърхността на плочата. Големината на въртящия момент на електрическата отвертка трябва да се регулира така, че главата да не потъва прекалено дълбоко или дори да премине през плочата.

За отбелязване е, че плочите AQUAPANEL Outdoor могат да се огъват, като се закрепват върху носеща конструкция със съответния контур. Плочите със стандартната широчина 900 mm позволяват огъване с минимално допустим радиус 3 m, докато ивици с широчина 300 mm могат да бъдат огъвани при минимален радиус до 1 m.

Система с директен монтаж и дървена носеща конструкция

Това е отлично решение за изграждане на малки едно- и двуетажни сглобяеми къщи, вилни сгради или други постройки, покриващи изискванията за осигуряване на висок комфорт на обитаване поради добрата топлоизолация на външните стени.

Разгледани са три варианта с оглед различната им огнеустойчивост:

» Външна стена без технически изисквания за огнеустойчивост.

» F 30-B – стената и носещата конструкцията запазват огнеустойчивостта си в рамките на 30 min.

» F 90-B – същото, но в продължение на 90 min.

» Калканна стена, която от вътрешната страна има граница на огнеустойчивост 30 min (F 30-B), а от външната – 90 min (F 90-B).

Постигането на тези европейски норми е изключително важно, защото от това може да зависи не само опазването на покъщнината, но и животът на обитателите на сградата. Ще добавим само още, че плочите AQUAPANEL за напълно негорими – имат клас А1.

Носещата конструкция е изградена с дървени греди (бичмета) с напречно сечение 140х70 mm при стена F 30-B и 120х60 mm при стена F 90-B. Те се монтират на разстояние 600 mm или 625 mm една от друга в зависимост от дължината на облицовъчните плочи – 2400 mm или 2500 mm. Така всяка от положените по дължина плочи се закрепва към четири вертикални греди.

Подчертаваме специално използването на фолиото AQUAPANEL Tyvek Stucco Wrap, което изпълнява ролята на т.нар. климатична мембрана. От една страна, тя е водонепроницаема, т.е. защитава сигурно срещу преминаване на вода и влага. В обратната посока тя е пропусклива за водните пари и позволява тяхното свободно преминаване. Поставя се непосредствено под облицовъчните плочи, като сигурно спира проникналата отвън влага и същевременно позволява на преминаващите от топлите помещения през топлоизолацията водни пари да се отделят в околното пространство. Така те не се задържат в конструкцията и няма опасност през студените месеци на годината да кондензират и да овлажнят топлоизолационния пласт. Това силно би влошило изолационните му качества, особено ако е от минерална вата. AQUAPANEL Tyvek Stucco Wrap се продава на рула с широчина 150 cm. Отделните платна се монтират чрез припокриване на ивица с широчина 10 cm, като снадките се уплътняват с двойно залепваща лента или лепило.

Плочите в съседните редове се подреждат така, че вертикалните фуги между тях да се разминават. Така например ако първият ред започва с една цяла плоча, следващият трябва да започне с половин плоча. Закрепването им става със специални самопробиващи винтове за плочи AQUAPANEL, като изборът зависи и от корозионното въздействие на средата, в зависимост от това дали облицовката е външна или е във вътрешността на сградата. Фугата с широчина 3–5 mm между плочите се постига чрез поставяне на клинчета с подходяща дебелина, а може да се използват и пластмасови кръстчета за облицовки с плочки.

Плочите около отворите на вратите и прозорците трябва така да се подредят, че фугите помежду им да бъдат на разстояние поне 20–30 cm от ръбовете на съответните отвори в стената. Всички фуги се запълват с фугираща смес (сива) AQUAPANEL Fugenspachtel, по продължението им се полага армировъчна лента AQUAPANEL Fugenband (широка 10 cm), тя се притиска и приглажда със стоманената маламашка, докато потъне изцяло в още прясната шпакловка. Ако е необходимо, на места се добавя допълнително количество фугиращ разтвор, така че армировъчната лента да бъде изцяло покрита. Отворите над главите на винтовете също се запълват и шпакловат с AQUAPANEL Fugenspachtel.

Изградените по този начин външни стени позволяват значително по-лесно изпълнение на качествена топлоизолация, отколкото при зиданите стени. Използват се рулонни толоизолационни материали от лека минерална вата, които са по-евтини от твърдите фасадни плочи. Отпадат и проблемите при закрепване на топлоизолацията, защото нарязаният на платна изолационен материал се напъхва плътно между вертикалните носещи греди. Изискването е пространството между тях да бъде изцяло запълнено с минерална вата, да няма кухини и пролуки, през които въздухът може да циркулира, защото той се явява топлоносител и топлоизолационните свойства на конструкцията се влошават. В случая дебелината на топлоизолацията се определя от широчината на гредите. При дебелина 14 cm и топлоизолационен материал WGL 035 (с коефициент на топлопроводност λ=0,035 W/m.K) коефициентът на топлопреминаване през стената ще бъде около 0,3 W/m2K, което е по-добро от сега действащия български стандарт и съответства на немските норми от 2002 г. При конструкцията с дебелина на гредите 12 cm и съответно толкова дебела топлоизолация този коефициент е 0,34 W/m2K. С две думи, така построената сглобяема къща би отговаряла на изискванията за „енергоспестяваща“ къща (виж НС 5-6/2006), но не достига нормите за „нискоенергийна къща“, още по-малко за „пасивната къща“, на която от гледна точка на енергийните разходи принадлежи бъдещето.

Различията в показаните тук схематично четири конструкции се дължат на различните изисквания по отношение на огнеустойчивостта на стената. При липса на такива изисквания външната облицовка е от плочи AQUAPANEL Outdoor, върху която е направена армирана замазка от лепило и тънкослойна декоративна мазилка. Под плочите се намира климатичната мембрана AQUAPANEL Tyvek Stucco Wrap, която е закрепена към носещата конструкция. Облицовката откъм вътрешността на помещението е изпълнена от два слоя. Долният е от плочи гипсокартон (GKB), а горният – от плочи от гипсфазер или OSB (дървесни многопластови плочи от слепен надлъжно ориентиран едър талаш) с дебелина 15 mm. Под обшивката се поставя специално полиетиленово фолио, което предпазва топлоизолацията от проникване на водни пари. Това се прави само при необходимост, породена от висока влажност на въздуха в помещенията.

При стена с повишено изискване за огнезащита (F 30-B) външната обшивка е от два слоя, като директно върху гредите са закрепват плочи OSB, върху тях се поставя климатичната мембрана и тогава се монтират фасадните плочите AQUAPANEL Outdoor. Вътрешната обшивка отново е двупластова, с тази разлика, че вместо гипскартон се използват циментови плочи AQUAPANEL Indoor.

Когато изискването е постигане на огнеустойчивост в продължение на 90 min (F 90-B), във външната обшивка вместо плочи OSB се използват плочи гипсфазер или пожарозащитни плочи гипсокартон GKF 12,5. Първият слой на вътрешната обшивка също се изпълнява с пожарозащитни плочи GKF, а вторият е от плочи AQUAPANEL Indoor.

По аналогичен начин е решена конструкцията на калканна стена, така че от вътрешната си страна да има огнеустойчивост F 30-B, а от външната – F 90-B. Като долен слой във външната облицовка се използват гипсфазерни плочи, а вътрешната обшивка е еднослойна, изпълнена с AQUAPANEL Indoor или гипс-фазер. При фасади с по-голяма дължина на всеки 15 m се оставя вертикална разширителна фуга.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото