В категории: Брой 3-4/2007, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти, Ремонти

Metabo PowerMaxx LI – малката голяма отвертка

Metabo пуснаха през 2001 г. първите акумулаторни миниотвертки на пазара. Пионер в тази нова група инструменти бе PowerGrip. През 2005 г. се появи новата генерация миниотвертки PowerGrip2 и по-мощната PowerMaxx (виж НС 5-6/2005). Докато първата бе предназначена основно за домашната работилница, втората е професионален инструмент, който въпреки малките си размери и тегло вече е не само отвертка, но представлява и пълноценна бормашина. И двата инструмента се захранват с никел-кадмиева акумулаторна батерия с напрежение 4,8 V и капацитет 1,25 V. Измежду отличителните им черти трябва да посочим още изключително краткото време на зареждане на батерията (1:45 часа) – по-добро от всичко постигано дотогава.

В началото на тази година Metabo направи и следващата крачка за развитие на серията миниотвертки, като започна производството на новата PowerMaxx LI. Наименованието подсказва и промяната – вместо никел-кадмиев акумулатор отвертката има най-модерния и най-перспективен за момента литиево-йонен акумулатор. Тя се предлата в три разновидности – PowerMaxx LI, PowerMaxx LI Basic и PowerMaxx LI Pro. Разликата между тях е в комплектуването. Първата е предназначена най-вече за домашната работилница и се предлага с една акумулаторна батерия. Другите два модела имат по две батерии, а в комплекта на PowerMaxx LI Pro са включени още бързопритягащ патронник Futuro Plus и накрайник за работа под прав ъгъл.

В съвременния глобализиран свят едва ли има фирма, която да затвори напълно производствения си цикъл и сама да произвежда абсолютно всички детайли за своите машини. Що се отнася до литиево-йонните акумулаторни батерии, световните производители са Sanyo, Sony, Samsung и LG. В своите инструменти към момента Metabo са предпочели батериите на Sanyo. За да не повтаряме писаното в по-предни статии, само ще напомним, че най-същественото предимство на този вид акумулаторни батерии е ниският им саморазряд (под 10% месечно срещу около 30% при никел-кадмиевите), което означава, че „забравена“ за няколко месеца в шкафа с инструменти, отвертката ще бъде годна за работа, а първоначалният ù заряд ще е спаднал малко. При тези батерии липсва ефектът Memory, което пък означава, че може да се дозареждат по всяко време, а не само след пълно разреждане, без опасност това да причини намаляване на капацитета на батерията. Литиево-йонните батерии имат значително по-висок коефициент на полезно действие и около два пъти по-висока енергийна плътност в сравнение с никел-кадмиевите, съответно 160 Wh/kg срещу 80 Wh/kg, което позволява при един и същ капацитет литиево-йонните батерии да са с около 40% по-леки. Разбира се, те също имат своите по-слаби страни, като тук ще посочим само една от тях – издържат около 1000 цикъла на зареждане, докато никел-кадмиевите могат да бъдат зареждани средно около 1500 пъти. Както и останалите батерии, и те стареят с времето, независимо дали се ползват, или не. Затова внимавайте при закупуването им да са произведени колкото се може по-наскоро, а не да са отлежали в складовете.

Освен капацитета на батерията, който се измерва в Ah, за обозначаване на електрическата енергия, която може да съхрани батерията, се използва и мерната единица „енергиен капацитет“ (Wh), която отчита и отдаваното от батерията напрежение. Колкото тази стойност е по-голяма, толкова по-дълго може да работи машината без презареждане на акумулатора. За сравняване на акумулаторните батерии Metabo използват още един показател, наречен „експлоатационна мощност“, характеризиращ сумарната енергия, съхранена и отдадена от батерията през целия ù живот. Той също се измерва в Wh и се получава по формулата „капацитет х номинално напрежение х брой цикли на зареждане“. За да има по-достоверна сравняемост по този показател, от Metabo са приели, че всички тествани батерии имат еднакъв брой цикли на зареждане.

Избързваме да кажем, че при съпоставяне на характеристиките на отвертката на Metabo и нейните конкуренти не може да избегнем честото използване на представката „най“, защото почти по всички технически и експлоатационни параметри PowerMaxx LI има очевидно превъзходство, а по някои от тях е даже „по-по-най“, ако заимстваме този запомнящ се израз от популярното детско телевизионно предаване. Това ясно се вижда и от сравнителните диаграми.

Новата миниотвертка работи със захранващо напрежение 7,2 V вместо с 4,8 V, както е при модела с никел-кадмиева батерия. Литиево-йонната батерия има капацитет 2,2 Ah срещу 1,25 Ah на никел-кадмиевата. При почти същото съотношение батерията на PowerMaxx LI надминава по капацитет тези на конкурентните модели. Съответно тя има и най-голям енергиен капацитет – 15,8 Wh. При PowerMaxx LI акумулаторната батерия е сменяема, което, в съчетание с изключително краткото време на зареждане от само 1 час, позволява непрекъсната работа. Всяка батерия има температурен сензор, който предотвратява евентуалното ù прегряване, което пък допринася за удължаване на нейния експлоатационен период.

Зарядното устройство LC 60 също е отличник в класа по „интелигентност“. То има значителен принос за дълготрайността на батерията, защото я зарежда оптимално. Регулира параметрите на зарядния ток, като следи нивото на зареждане за всяка клетка поотделно и съответно ги изравнява. Това допълнително удължава живота на батерията и поддържа постоянно ниво на капацитета и отдаваното от нея номинално напрежение.

По големината на въртящия момент PowerMaxx LI е отново пред преките си конкуренти. При завиване на винтове в мек материал (дърво) максималната му стойност достига 9 Nm и 16 Nm при завиване в твърд материал (метал). За сравнение ще посочим, че при по-стария модел PowerMaxx тези стойности съответно са 3 Nm и 5 Nm, а постиженията на най-близкия конкурент със същото захранващо напрежение са 6 Nm и 12 Nm. При изключено захранване шпинделът на машината е блокиран, което улеснява смяната на работния инструмент и същевременно при необходимост позволява завиването да продължи и на ръка. Големината на въртящия момент може да се регулира в 5 степени, а при пробиване регулаторът се изключва. Битовете се поставят в шестостенен отвор (1/4″) в шпиндела. По същия начин може да се закрепи патронник за свредла с цилиндрична опашка или наставка за работа под прав ъгъл. Всичко това позволява отвертката да бъде успешно използвана на места, недостъпни за по-голям инструмент.

Единствена от всички миниотвертки на пазара PowerMaxx LI има двускоростна предавателна кутия, което, в  съчетание с електронното регулиране, позволява честотата на въртене да се променя плавно в границите 0–250 min–1 и 0–750 min–1. PowerMaxx LI има и най-висока честота на въртене (750 min–1), което е съществено предимство при пробиване на отвори или завиване на винтове с малък диаметър. Съчетанието между големия въртящ момент, по-големите възможности за подбор на оптималната честотата на въртене и по-големия капацитет на батерията извежда PowerMaxx LI на челно място пред всички останали по най-важния за една отвертка показател – броя винтове, които може да бъдат завити с едно зареждане на батерията. Осредненият резултат от серия тестове е:

» Винтове 3х20/25 mm – 1250 бр.

» Винтове 4х50 mm – 463 бр.

» Винтове 5х50 mm – 385 бр.

» Винтове 5х80 mm – 115 бр.

Нещо повече – миниотвертката почти без забележимо спадане на честотата на въртене се справя със завиване на винтове 5х80 mm. От конкурентните модели само един е способен да завива винтове с тази големина, докато за всички останали това е непосилна задача. Лекотата, с която PowerMaxx LI се справя с тази екстремна за миниотвертка работа, показва, че инструментът притежава значителен запас от мощност и може да върши голяма част от работата на къде-къде по-големите, тежки и неудобни за работа акумулаторни отвертки.

Накратко казано, PowerMaxx LI може да се използва за:

» Завиване в мека дървесина на винтове с диаметър до 6 mm.

» Пробиване на отвори в мека и твърда дървесина, пластмаси с диаметър до 6,5 mm.

» Пробиване на отвори до Ø3 в стоманена ламарина.

» Двустепенно пробиване на отвори до Ø6 в ламарина с дебелина 2 mm.

» Нарязване на резба до Ø6 в ламарина с дебелина до 3 mm.

С казаното дотук обаче достойнствата на отвертката не свършват. Тялото за двигателя и редуктора е изработено от здрава и устойчива на износване метална отливка, а не от отделни сглобени помежду им части. Формата и разположението на детайлите е проектирано така, че PowerMaxx LI да бъде оптимално балансирана, като центърът на тежестта се намира в областта на пусковия бутон. Това означава, че машината не само лежи удобно в дланта, но не проявява склонност към завъртане напред или назад поради изместен център на тежестта. Това спестява допълнителни усилия при нейното държане, намалява се и натоварването на ръката по време на работа. Нещо повече – ръкохватката е оформена така, че направлението (векторът) на силата, с която ръката притиска машината, съвпада или е съвсем близо до оста на патронника. Това също спомага за по-ефективната работа, с по-малко умора. Ръкохватката с гумирана задна повърхност е изключително удобна за държане, същото се отнася и до пусковия бутон, който има дъгообразно оформена по контура на показалеца предна част, която също е с гумено покритие. Миниотвертката е отличен инструмент с най-разнообразни приложения при различни инсталационни работи, авторемонти, сглобяване и ремонт на мебели, сгрлобяване и ремонт на компютри и друга техника и др. Накрая не е излишно да кажем, че подобно на останалите инструменти на Metabo, и този се продава с тригодишна гаранция XXL.

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото