В категории: 2023, Актуални статии, Брой 11/2023, Инструменти, Представяме ви

Избрани инструменти HEYCO и HEYTEC

HEYCO Qualitätswerkzeuge GmbH & Co. KG e реномирана немска компания, която произвежда висококачествени ръчни инструменти, чийто директен вносител от 15 години е „Ташев-Галвинг“ ООД. Тя е основана през 1937 г. в град Рамшайд от братята Макс и Ернст Хейнен като фамилна фирма. Днес се ръководи от техните синове и представител на трето поколение в рода. Рамшайд, където и днес се намира нейната централа, е смятан за сърцето на немската индустрия за ръчни инструменти. От 1945 г. HEYCO започва производството на ръчни инструменти и за автомобилната промишленост. С покупката на компанията Carl Steinmann Kunststoffverarbeitung GmbH през 1980 г., HEYCO разширява своята дейност. Развива се като водещ доставчик и на технически пластмасови изделия за автомобилната индустрия. През 2005 г. компанията въвежда роботизирано производство на стоманени изделия чрез изковаване. От 2006 г., след въвеждане в експлоатация на мощни ковашки преси, компанията става производител на високотехнологични ковани стоманени елементи за автомобилната индустрия.

Към днешна дата групата HEYCO разполага с шест обособени производствени центрове, намиращи се в Германия, САЩ, Ирландия и Чехия. В тях работят около 1000 служители. Продуктите с марките HEYCO и HEYTEC се продават успешно в над 70 държави по света. Сред своите клиенти компанията е позната не само като производител на висококачествени ръчни инструменти, но е ценена и като разработчик по заявка на клиента на прототипи на нови, специализирани инструменти и други изделия. За отбелязване е, че продуктите на HEYCO са високо ценени сред специализираните в продажбата на професионални инструменти търговски фирми и техните клиенти. Те се предлагат под две търговски марки:

HEYCO са инструменти, които покриват най-високите стандарти и в най-голяма степен съответстват на етикета „Произведено в Германия“.

HEYTEC са съобразени най-вече с потребностите на професионалния занаятчия, който търси качествен инструмент, но също и оптимална цена.

Двете марки обхващат голямо разнообразие от шлосерски, електромонтажни, специализирани за поддръжка и ремонт на автомобили и други превозни средства, както и редица специализирани инструменти. За илюстрация ще посочим, че продуктовият каталог на HEYCO за 2023 г. е с обем от 280 стр., а на HEYTEC – 200 стр.

След това кратко, първо представяне в сп. „Направи сам”, на групата HEYCO и основните продуктови групи, преминаваме към основната задача – да запознаем читателите на списанието с някои от ръчните инструменти HEYCO, подбрани от електронния магазин на „Ташев-Галвинг“ ООД.

HEYCO

Под марката HEYCO компанията предлага огромен набор от ръчни инструменти, отговарящи на най-високите изисквания за прецизност, надеждност и дълъг експлоатационен живот. Те се произвеждат при най-строг контрол на качеството, съгласно DIN 9001. Най-кратката им характеристика е надеждност. Те намират широко приложение в редица глобални индустриални сфери на дейност, като:

• Автомобилостроене и автосервиз

• Авиационна индустрия

• Строителство, поддръжка и ремонт на сгради и инсталации

• Машиностроене

• Екология и енергиен сектор.

 

HEYTEC

При инструментите, предлагани с марката HEYTEC, определяща характеристика е тяхната практичност. Иначе казано – оптималното съчетаване между високо качество и привлекателна за клиента цена. Това са инструменти, предназначени както за професионални майстори-занаятчии, така и за напреднали в майсторлъка, със завишени претенции към качеството на инструмента, домашни майстори.

С марката HEYTEC се предлагат инструменти, предназначени за извършване на най-различни шлосерски, монтажни, автосервизни, инсталационни, ремонтни и други дейности.

Голямото разнообразие позволява избора на най-подходящия инструмент или комплект инструменти, необходими за извършване на дадени дейности.

 

*****

 

1. Комплектът тип гедоре Heyco 78-30-M съдържа тресчотка с размер 1/2” и 13 вложки: 10 – 32 mm. Тресчотката с дължина 270 mm има 45 зъба. Включва още карданен накрайник, два удължителя – 125 и 250 mm и върток с дължина 300 mm. Елементите са изработени от хром-ванадиева стомана, имат хромирана и полирана повърхност.

 

2. Подвиженият метален шкаф за инструменти Heyco Economy e с размери 600x440x950 mm. Има 7 чекмеджета, като долните две са по-високи за побиране на по-едрогабаритни инструменти. За по-лесно транспортиране са предвидени 4 колела, две от които са въртящи се и са оборудвани със спирачка. За тези, които си оборудват работилница за първи път или за майсторите, които искат да обновят изцяло инструментите си, Heyco предлага този шкаф и във вариант пълен с инструменти. Те са разпределени в 10 вложки, в които се съдържат тресчотки, въртоци, вложки, отвертки, ключове, длета, клещи и др. В този си вариант шкафът ще бъде на българския пазар съвсем скоро.

 

3. Комплектът вложки Heyco 6300-50 е проектиран за работа с гайковерти с ударно действие. Съдържа 13 вложки с присъединителен размер 1/2”, предназначени за завиване и отвиване на винтове с външен и вътрешен профил TORX. Произведени са от хром-молибденова стомана и имат фосфатно повърхностно покритие.

4. Комплектът Heyco 1452 съдържа 7 отвертки, изработени от хром-ванадиева стомана – 4 отвертки с права форма на върха, 1 отвертка–фазомер и 2 отвертки с профил върха Pozidriv (PZ).

 

5. Комплектът Heytec 50833-5 съдържа битове с минитресчотка с 48 зъба. Включва 32 части, включително адаптор с магнит за по-сигурно задържане на битовете. Разполага с три бита Philips (PH), пет Torx (TH), три с прав връх и 5 с шестостенна форма.

 

6. Комплектът Heytec 50725-6005 включва 6 звездогаечни ключа с големини от 8 до 19 mm, както и гаечен ключ 19 mm с тресчотка. За отбелязване е, че гривната на този ключ има 72 зъба, което означава, че минималният ъгъл на завъртане е само 5°. Това го прави особено подходящ за лесна и бърза работа на труднодостъпни места, когато завиването или отвиването става чрез поредица от завъртания под малък ъгъл на ключа, без той да се отделя от скрепителния елемент. С такъв ключ се работи значително по-бързо, несъмнено и по-удобно, отколкото с обикновен гаечен ключ. Комплектът съдържа и три адаптора, предназначени за закрепване на вложки, тип гедоре с големина на четиристенния отвор 1/4”, 3/8” и 1/2”.

7. Комплектът от 32 части Heytec 50680-3015 съчетава гедоре, предназначено за работа с болтове и гайки с големини от 10 до 30 mm и комплект гаечни ключове с големина на захващане от 6 до 22 mm. Единият им край е обикновен гаечен ключ, а другият – ключ тип звезда. Тресчотката с големина на четиристена 1/2” има 72 зъба, за което вече стана дума по-горе. Комплектът съдържа и две вложки, предназначени за отвиване и завиване на запалителни свещи на двигатели с вътрешно горене.

 

8. Комплектът Heytec M 508290-18 е предназначен за извършване на електроинсталационни дейности. Съдържа трите най-разпространени и най-често използвани видове клещи, включително секачи, 3 отвертки с прав връх, 2 с връх Pozidriv и фазомер. Включва и два вида клещи, специализирани за премахване на изолация от проводници. Единият е с ръчно настройване според дебелината на проводника, а при втория това става автоматично. Може да се задава дължината на премахнатата изолацията – до 18 mm от края на проводника.

 

9. Класическото „гедоре” Heytec 50825-5015 съдържаща 105 части. Има две ръкохватки с тресчотки и големини на четиристена за захващане на вложките 1/2” и 1/4”. През 2008 г. то е отличено в класацията на популярното немско списание за домашни майстори Heimwerker Praxis с оценка „добър-много добър”. За отбелязване е също, че големият комплект съдържа и друг, по-малък, който е пригоден за носене закачен на колан. Той съдържа битове за работа с винтове с прав шлиц, с вътрешен шестостен, Torx (TX), Philps (PH) и Pozidriv (PZ).

10. Впечатляващата чанта Heytec 50807-92 може да се носи на ръка или на рамо. Тя съдържа 92 инструмента. Предвидено е място за съхраняване на преносим компютър, таблет или документи. Съдържа набор от най-необходими монтажни и шлосерски инструменти: гаечни ключове, включително раздвижен ключ, набор тип „гедоре” – ръкохватка с тресчотка и вложки, комбинирани клещи и клещи резачки, отвертки, чук, ножовка за метал, комплект битове, водопроводни клещи, фазомер, ролетка, нож, предпазни очила, фенерче и др. Фенерчето има носач с телескопична конструкция, която позволява удължаване до 57 cm. В предния си край тя може да се огъва, което позволява осветяване на иначе недостъпни за обикновен фенер места.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото