В категории: 2023, Актуални статии, Брой 12/2023, Инструменти

Комплекти електроинструменти Raider

Сред все още горещите новости в продуктовата гама на Raider, и по-точно на акумулаторните ръчни електроинструменти, се открояват двата първи по рода си с тази марка комплекта, предназначени за хора с умения и желание да майсторят с ръцете си, които изпитват вътрешна потребност сами да подобряват средата, в която живеят – в дома, на вилата, в градината и т.н. Всеки от тези комплекти съдържа по две машини, едната от които е обща и за двата – акумулаторната бормашина RDP-CDL09T. Това е разбираемо, защото този електроинструмент е несъмнено най-често използваният, задължителен за всеки дом и домашна работилница. Четирите машини, включени в двата комплекта, имат колекторни електродвигатели. Захранват се от литиево-йонна батерия с напрежение 12 V и капацитет 2 Ah. Всеки от комплектите съдържа по две батерии и зарядно устройство.

Втората машина в единия комплект е верижен трион, а във втория – ъглошлайфмашина. И двата електроинструмента са във вариант „мини“. Те са леки, лесно повратливи и предназначени за работа с една ръка.

Комплектите се доставят в практични и здрави пластмасови куфарчета.

Комплектът бормашина + верижен трион RDP-CDLGP02 струва 139 лв.

Цената на комплекта бормашина + ъглошлайфмашина RDP-CDLCAG03 е 119 лв.

 

Какво включват комплектите.

 

Бормашина RDP-CDL09T

Бормашината има бързопритягащ патронник, позволяващ работа със свредла с диаметър от 1 до 10 mm. Машината има електронно управление на честотата на въртене на патронника, като и двустепенен механичен редуктор. Това позволява оборотите й да се регулират плавно в диапазоните 0–400 min¯¹ и 0–1400 min¯¹.

Максималният въртящ момент на машината е 28 Nm. Големината му може да се регулира на 18 степени. Като всяка електрическа бормашина, и тук посоката на въртене може да се променя. Всичко това я прави подходяща както за пробиване на отвори, така и за завиване, и развиване на винтове. Бормашината има и светодиод, който осветява мястото на работа.

При извършените тестове бормашината се представи безупречно. Безпроблемно пробива отвори в различна по твърдост дървесина при максималния диаметър на свредлото, който патронникът позволява – 10 mm. Нещо повече, тя се справя безпроблемно и с издълбаване на глухи отвори с диаметър 35 mm и дълбочина 13 mm за монтиране на изхвърлящи панти. За това използвахме показания на снимката специализиран професионален инструмент, задвижван от бормашината.

За пробиване на отвори в стомана, преценихме, че отвор с диаметър 8 mm е достатъчен за теста. И тук бормашината се справи с лекота.

Изпробвахме и възможностите й при завиване на винтове за дърво. Безпроблемно се справи с винт с диаметър 4,6 mm и дължина 60 mm, което за случая е предостатъчно и едва ли ще се наложи това да се прави в домашни условя.

В заключение – бормашината RDP-CDL09T е удобен при работа инструмент, а възможностите й покриват, дори надхвърлят обичайните за този клас машини приложения. Теглото й с батерия е 880 g.

 

Верижен трион RD-GP24 SET

Този верижен трион вероятно е измежду най-компактните на пазара. Предназначението му е за рязане на дърво и дървени материали – било при работа в градината: клони и дървесни стъбла, било за напречно рязане на дъски, ритловици, бичмета и др. при строителство в градината, примерно.

При дължина на шината 130 mm, трионът теоретично може да реже клони и стъбла с дебелина до около 80–85 mm, колкото е откритата й част.

Опъването на веригата и фиксирането на шината стават по класическия начин – чрез винт, чиято глава е достъпна откъм челото на триона и гайка.

Режещата верига със стъпка 1/4” и дебелина на водещите звена 0,43” (1,1 mm) има 28 звена. Скоростта й на движение е 5,8 m/s. Реже бързо и с гладък срез. Комплектът включва три вериги.

Трионът няма система с помпа и резервоар за смазване на веригата. Това се прави периодично на ръка с масльонка. Използват се специални масла, предназначени за верижни триони. Препоръчва се това да се прави при всяка прекъсване на работа за смяна и зареждане на батерията. По правило при смазване на веригата, смяна и опъване на веригата, това да се прави при извадена от инструмента батерия.

Освен пусков бутон, трионът има и блокиращ бутон. Това е направено за подсигуряване срещу неволно включване. Веригата има подвижен предпазител, който я покрива отгоре и предпазва от нежелан допир до нея, особено когато е в движение. Също така защитава от изхвърляне на стърготините нагоре и отчасти напред.

Изпробвахме верижния трион за нарязване на повалено от снега дърво с твърда дървесина. Той се справи с лекота при дебелина около 40 mm, справи се, макар и по-бавно, с рязане при дебелина около 70 mm. При по-голямо и продължително натоварване се задейства защитата, която превантивно предпазва батерията срещу прегряване като автоматично изключва захранването. Необходимо е да се изчака докато батерията се охлади. В противен случай тя може да се повреди. През това време работата може да продължи с втората батерия от комплекта.

Теглото на триона, с верига и батерия, е 875 g.

За отбелязване е, че този верижен трион се предлага и като отделна машина.

 

Ъглошлайфмашина RD-CAG72

Подобно на големия си събрат, тя работи с дискове за рязане и шлифоване. Към тях е добавен и стоманен циркулярен диск.

Външният диаметър на дисковете е 75 mm, а вътрешният – 10 mm. Захващат се към машината посредством притискаща шайба и винт. Машината има механизъм за фиксиране въртенето на вала, когато се притяга или отвива винта.

Комплектът съдържа три диска:

– Класически карбофлексен диск за рязане на стомана. Дебелината му е 1,6 mm. Предназначен е за рязане, но не и за изпиляване и шлифоване.

– Ламелен диск за шлифоване.

– Стоманен циркулярен диск с фино назъбване, което позволява чисто рязане. Има 35 зъба с редуващо се през един странично огъване (чапраз).

Честотата на въртене на диска без натоварване е 19 500 min¯¹. Тя не се регулира. Пусковият бутон се самозаключва при избутването му нагоре. Моментално се освобождава и се връща в изходно положение, а въртенето на диска спира, при натискане върху долния му край.

Машината има предпазител за предпазване на работещия от отделящите се при рязане на стомана искри от разтопен метал, както и от други твърди частици, изхвърляни с голяма скорост. Той може да се завърта на до около 90°, като се застопорява в 6 позиции.

Машината има трипозиционен светодиоден индикатор, който показва нивото на заряд в батерията. Активира се при включен електродвигател.

Най-напред изпробвахме машината за рязане с карбофлексния диск. Тя се справи безпроблемно с рязане на армировъчна стоманена пръчка с диаметър 8 mm. Също така безпроблемно сряза стоманена шина за окачване на пердета с размери 20х14 mm. Това не се отрази забележимо на диаметъра на диска. Много приятно впечатление машинката направи при работа с ламелния диск. Върши бързо и лесно отлична работа за почистване на метални повърхнини от ръжда, лакови покрития, както и други здраво прилепнали отлагания. Такива са неизбежни, примерно, върху повърхността на инструменти, каквито са шпаклите или длетата за дърво, когато се работи с лепила или с материали за шпакловане, съдържащи такива съставки. Покрай почистването машината може да се използва и заточване, примерно на дърводелско длето. Благодарение на компактните си размери и малък диаметър на диска, с нея може да се обработват повърхности, като по купето на автомобил, където друг електрически инструмент (донякъде с изключение на делташлайфмашината) не може да достигне.

Изпробвахме стоманения циркулярен диск за рязане на дърво, включително на твърда дебела плоча от шперплат. Също и за рязане на предмети от пластмаса. Благодарение на високата честота на въртене и ситното назъбване, дискът реже бързо и чисто. Ограничението е до дебелината на рязане или разстоянието от челото на дъската. То е 15 mm и се определя от разстоянието между периферията на диска и тялото на машината.

За пластмаса избрахме тръба от полипропилен. Реже я безпроблемно.

Теглото на RD-CAG72 с батерия и карбофлексен диск за рязане е 710 g.

За допълнителна информация посетете сайта на „Евромастер Импорт Експорт” ООД или на марката Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото