В категории: 2023, Актуални статии, Брой 12/2023, Отопление

Отоплителни радиатори и калорифери Raider

В последния за годината брой на сп. „Направи сам“ и в първия от същинската зима месец, решихме да се отклоним от традиционния си несекващ интерес към поредните нови машини и електроинструменти Raider. Студът зад прозорците ни подсказа, че е време да представим, при това за първи път в списанието, отоплителните прибори, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага с марката Raider. Пълната гама към момента обхваща общо около 20 модела конвекторни електрически радиатори и калорифери – електрически, работещи с нафта или газ.

Подбрахме няколко нови модела, които, по наше мнение, представляват най-широк интерес за отопление в дома и вилата. Изключение прави калориферът, работещ с нафта.

 

Конвекторни радиатори Raider

Сред най-новите, наскоро пуснати на пазара радиатори, са моделите RD-PH01, RD-PH02, RD-PH03 и RD-PH04.

Конвекторните електрически радиатори, появили се на пазара преди около двайсетина години, днес са най-търсените и най-продавани за индивидуално отопляване на помещения в жилищни и вилни сгради. Причините за това са немалко. Те са леки и много лесно се пренасят, имат крака, някои и с колелца. Пригодени са и за лесно монтиране към стена. Имат малка дебелина, поради което заемат и малко място в помещението.

Както подсказва наименованието им, те затоплят помещението като топлината се пренася чрез конвекция. Студеният въздух се засмуква откъм долната страна на радиатора и преминава през него като обтича и се загрява от електрическия нагревател. Станал поради това по-лек, той излиза през решетката в горния край на радиатора и се издига към тавана на помещението. На свой ред по-студеният въздух пада към пода и така се осъществява естествена циркулация на въздушната маса без използване на вентилатор. Това е сериозно предимство, защото вентилаторът обичайно повече или по-малко внася шум в помещението, което е крайно нежелано особено нощно време. Също така силната въздушна струя засмуква със себе си и прах, което също е нежелателно. Освен това, вентилаторите са устройства, които имат и свойството да се повреждат понякога.

Нагревателните елементи за поставени в тръби от неръждаема стомана или алуминий със специално оребрена повърхност за осъществяване на максимален топлообмен с въздуха. Увеличената нагревна повърхност има и друг положителен ефект – позволява намаляване на повърхностната температура на нагревателите, поради което съдържащата се във въздуха прах не прегаря, което би могло да причини и отделяне на миризма.

В преобладаващите случаи на приложения предимство на конвекторния радиатор е, че процесът на затопляне започва много бързо след неговото включване, защото няма топлоносител – масло или вода, между нагревателните елементи и въздушното пространство. За сметка на това той няма акумулираща топлината способност и бързо изстива.

Радиаторите са в максимална степен обезопасени срещу възникване на пожар.

Друго предимство на съвременните конвекторни радиатори и конкретно на радиаторите Raider, е „вродената им интелигентност“, която предлага различни възможности за поддържане на оптимален температурен режим в помещението – освен класическото поддържане на зададена температура, работата на радиатора може да бъде програмирана по часове и дни от седмицата, за различни режими: комфортен, икономичен и т.н. Това може да бъде извършвано било чрез панела за управление на радиатора, чрез безжично дистанционно управление на дадения модел радиатор, а за някои модели и чрез мобилния телефон от дистанция без ограничения. Зададената температура и параметри на отоплителния режим се изписват на LCD дисплей, намиращ се обичайно на лицевата страна на радиатора.

Към причините да бъде избран някой от конвекторните радиатори Raider несъмнено е и елегантният им външен вид, като възможностите за избор сред представените тук модели са: бяло боядисана метална лицева част или лицево покритие от стъклена плоча, оцветена в бяло или черно.

Максималната електрическа мощност на четирите радиатори е 2000 W, което на теория, а и според практиката, ги прави подходящи за отопляване на помещения с площ до около 20 m².

 

Радиатор RD-PH01

Този е най-опростеният откъм електроника вариант. Лицевата му страна е покрита с топлоустойчив бял лак. Съответно на това и цената му е най-ниска – 144 лв. Размерите му са 82 х 51 х 12 cm, тежи 9,5 kg. Има странично разположен панел за управление чрез бутони и LCD дисплей. Може да се избира режим на пълна мощност – 2000 W или 1000 W. Желаната температурата може се задава през интервал от 5 °С до 50 °С.

Има функция за блокиране на настройките с цел ограничаване на достъпа на деца до управлението на радиатора. Налична е и функцията „отворен прозорец“. Тя се задейства автоматично при продължително отворен прозорец, когато температурата на въздуха в помещението падне в продължение на 2 min до или под 15 °С. Радиаторът позволява настройки на поддържаната температура в помещението за всеки ден от седмицата по часове, при дневен и нощен режим.

 

Радиатор RD-PH02

Този модел е в по-луксозно изпълнение – лицевата му повърхност е покрита с оцветена в бяло стъклена плоча, панелът за управление се намира в предния десен горен ъгъл (гледано отпред) на радиатора, а уголеменият дисплей позволява осъществяване на визуален контрол от разстояние върху: зададената температура и режим на отопление, включена или не защита срещу намеса на деца, избран за настройка ден от седмицата, зададена продължителност за отопление и др. Електрическата мощност може да се превключва на 1000 и 2000 W.

На радиатора може зададен и един от следните режими на отопление: комфортен или икономичен режим, също и режим, предпазващ от замръзване на вода в помещението. Първият по принцип е предназначен за обитаеми помещения, в които трябва да се поддържа оптимална здравословна температура. При втория режим се поддържа по-ниска температура, например през нощта или през почивните дни, когато жилището не се обитава. Разполага и със споменатия вече режим „отворен прозорец“.

Настройването на режима на отопление може да се извършва по дни и часове поотделно за всеки ден от седмицата.

Освен непосредствено от панела, управлението на радиатора може да се извършва и от разстояние, за което приборът се доставя с дистанционно устройство.

Размерите му са 93х55,5х12,5 cm, тежи 10,5 kg, а цената – 189 лв.

 

Радиатор RD-PH03

На външен вид този радиатор се отличава от модела RD-PH02 най-вече по оцветената в черно стъклена плоча. Разлика има и при подреждане на информацията, която LCD показва. Отоплителните му възможности са същите като на предния модел, както и настройките на режима на отопление.

Краката са без колелца. Размерите му са 96,5х47х13 cm, теглото – 10,5 kg, а цената – 199 лв.

 

 

Радиатор RD-PH04

На външен вид, включително покритата с черна стъклена плоча лицева страна, този модел не се отличава от предния. Пултът за управление – сензорни бутони и LCD екран се намира също на лицевата страна на радиатора. Програмирането на режимите на работа също не се различава.

Най-съществената разлика с RD-PH03 е, че този радиатор, освен чрез панела си, може да се управлява и дистанционно, при същите настройки и възможности. Това става чрез мобилен телефон. Инсталирането на необходимото за това приложение (app) става лесно след сканиране с телефона на отпечатания в ръководството на радиатора QR код. Цената на радиатора е 239 лв.

 

Калорифери

От серията калорифери, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага към момента на пазара, представяме два. Електрическият RD-EF11 и работещият с нафта RD-DSH20.

По принцип калориферите са подходящо решение, когато е необходим лек, удобен за пренасяне, мощен и същевременно евтин нагревателен уред, способен за кратко време да затопли въздуха в обширно пространство около себе си. Те имат вентилатор, който осигурява повече или по-малко силна струя затоплен въздух. Това позволява бързо затопляне на въздуха в помещения, било битови или производствени, които през нощта не се отопляват или се налага инцидентно бързо затопляне. Характерно приложение на калориферите е затоплянето на въздуха само в ограничени зони от големи помещения или халета, вместо да се отоплява целия им обем, което често е и невъзможно, да не говорим за разходите. В случая въздушна струя от калорифера отоплява само зоната, където се работи.

 

Калорифер RD-EF11

Този електрически калорифер е с мощност, която може да се регулира на три степени: 30, 2000 и 5000 W. Дебитът на въздушната струя е 150 m³/h. Подходящ е за отопляване на помещения или работна зона с площ до около 30 m². Има термостат за поддържане на зададената температура в помещението. Благодарение наличието на вентилатор, през лятото, може да се използва и за охлаждане.

Цената му е 199 лв.

 

 

 

 

 

 

 

 

Калорифер RD-DSH20

Този калорифер, работещ с гориво нафта, има отоплителна мощност еквивалентна на 20 kW. Топлината за загряване на въздуха се генерира чрез изгаряне на топливото. Вграденият вентилатор осигурява дебит на горещия въздух 600 m³/h. Той е подходящ за отопляване на пространства с обем около 400 m³. Резервоарът му побира 18 l гориво, а разходът на нафта е около 1,9 l/h. Теглото му е 15 kg.

Калориферът е предназначен за затопляне на работна зона в големи халета, на строителни обектни, в селското стопанство и др.

Цената му е 449 лв.

 

За допълнителна информация посетете сайта на „Евромастер Импорт Експорт” ООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото