В категории: 2023, Актуални статии, Брой 12/2023, Градина, Инструменти

Множество нови продукти на STIHL през 2024 г. за професионални и частни приложения

Г-н Михаел Трауб, Председател на Управителния съвет на STIHL AG

Пред участващите в „Международния ден на медиите 2023“ журналисти, проведен на 13 септември т.г. Председателят на Управителния съвет на STIHL AG, г-н Михаел Трауб, представи накратко нови модели, подбрани от двете основни продуктови групи – машини и инструменти, специално разработени за продължителна и натоварена професионална работа, както и такива, подходящи за използване в дворната градина или в малкото лично стопанство.

Чрез обособени демонстрационни кътове, изградени в обширния парк на територията на компанията във Вайблинген, участниците в срещата по-късно имаха възможност и лично да се убедят във възможностите и качествата на тези и други машини, подробно представени от професионални демонстратори. Тук ще запознаем читателите на списанието с моделите, които бяха представени от г-н Михаел Трауб.

Правим го с уговорката, че описаните тук продукти са само част множеството нови модели, които STIHL ще пусне на пазара от началото на идната 2024 г. и месеците след това.

 

Нови продукти, предназначени за професионална употреба

Косата STIHL FSA 200 ще оглави класацията по мощност сред акумулаторно захранваните коси от системата STIHL AP. Тя е създадена за косене на високо израсла трева и храсти, намиращи се в чувствителна към нивото на шума околна среда. При работа с глава за косене с найлонова корда, тя има максимална широчина на косене 45 cm. По своята производителност тази акумулаторно захранвана машина не отстъпва на сравнимите по мощност бензинови коси. За съчетаване на отлична производителност на рязане с оптимална енергийна ефективност, честотата на въртене на мощния безчетков електродвигател може да се регулира на три степени. Тава се извършва лесно по време на работа. Косата принадлежи към акумулаторната система STIHL AP, която е проектирана за нуждите на професионалните потребители. Освен всичко друго, тези машини могат да работят дори при дъжд и мокра трева. За оптимално използване на възможностите на STIHL FSA 200 производителят препоръчва батерията AP 500 S. Косата има ергономично оформени ръкохватки за удобно държане с две ръце. Снабдена е с антивибрационна система, която редуцира предаваните от ръкохватките вибрации към ръцете.

Кастрачката HTA 150 е първата акумулаторно захранвана машина, която STIHL разработва специално за работа в гора. Принадлежи към акумулаторната система STIHL AP. Подобно на останалите машини от този вид, тя е предназначена за удобното и безопасно рязане на стъбла и невисоки клони на дървета от стъпил на земята човек. За лесното, минимално натоварващо работещия и прецизно рязане, машината има силно олекотено тръбно тяло, което свързва задвижващия механизъм с режещия агрегат.

В съчетание със специалния самар STIHL ADVANCE X-TREEm HT, който ефективно разпределя натоварването върху раменете на работещия, както и улеснява прецизното насочване на дългия 196 cm инструмент, кастрачката е високоефективен верижен трион за поддръжка на горски насаждения, за грижи за младите насаждения или регулиране на смесения растеж в гората. Машината позволява рязане на стъбла и клони с дебелина до около 20 cm.

 

Моделът STIHL HTA 160 е поредната машина от акумулаторната система AP. Тя е най-мощната професионална акумулаторна кастрачка на немския производител. Има телескопично удължаващо се тяло в диапазона от 285 до 405 cm, благодарение на което стъпил на земята човек може да реже клони на височина около 5 m. Отлична машина за плододаваща резитба в овощни градини, за оформяне на короната и нейното просветляване при живи дървета, за премахване на изсъхнали клони. Още по-необходима е, когато се работи в градска, чувствителна на шум среда.

Вляво – кастрачка HTA 150, вдясно – HTA 160

Новият акумулаторен KombiMotor STIHL KMA 120 R е мощен задвижващ агрегат, предназначен за работа с над дузина инструменти от изключително популярната система KombiSystem на STIHL. Тя е доказала качествата си от десетилетия като успешна реализация на идеята за „един двигател – множество работни приставки, специализирани инструменти”. Всяка от тях, предназначена за дадена дейност в градината, се свързва лесно, бързо и сигурно към задвижващия го агрегат. Това е отлично, практично решение за поддръжката на по-големи дворове и градини.

Двата модела бензинови ъглошлайфмашини – STIHL TS 710i и STIHL TS 910i са новото предложение на STIHL за мощно рязане на строителни материали, били те бетон, тухла, метал и др. Тези две машини, чиито двигатели работят с електронно управлявано директно впръскване на горивото, са най-мощните от този вид, произвеждани досега от STIHL. Контролираното впръскване на горивото осигурява оптимална работа на двигателя и перфектни работни характеристики на машината. Моделът STIHL TS 710i работи с дискове с диаметър до 350 mm, а TS 910i – с максимален диаметър 400 mm. Четириточковата антивибрационна система на окачване на двигателя и режещия агрегат редуцира предаваните на ръкохватките вибрации, което от една страна улеснява воденето и прецизното насочване на диска при рязане, а от друга – намалява физическото натоварване на работещия, позволява по-продължителна работа без опасност от поява на т. нар. вибрационна болест, щади ставите.

 

Нови продукти за домашната градина и двора

Акумулаторните ножици за жив плет STIHL HSA 30 и HSA 40 са най-новото попълнение за началното ниво в тази гама инструменти, предназначени за оформяне и поддържане на жив плет. Едновременно атрактивни в ценово отношение, леки и пригодени за перфектно рязане на стъбла и клонки, те са отлично решение за градинаря любител. Първата машина има дължина на рязане 45 cm, а втората – 50 cm. Това позволява не само бърза, производителна работа, но и по-лесно и прецизно подравняване, хоризонтално и във вертикална посока, при оформяне на живия плет.

Акумулаторно захранваният тример STIHL FSA 30 е идеалният инструмент за образцово поддържане на тревната площ в градината на местата, където колесната косачка е безпомощна – обичайно по краищата на затревената площ, в близост до бордюра на пътеки, покрай огради, дървета и храсти и други препятствия. Разбира се, при необходимост той може да се справя и с цялостното косене на по-малки тревни площи. Тримерът е лек и повратлив при работа. Широчината на косене с глава STIHL PolyCut 3-2 (с два пластмасови ножа) е 230 mm, а с глава с найлонова корда – 250 mm.

Акумулаторната моторна коса STIHL FSA 80, серийно оборудвана с двулистен стоманен режещ нож е друг нов модел за градинарите любители. В съчетание с нейната удобна за държане и водене на машината ръкохватка, предназначена за държане с две ръце, това е идеалната моторна коса, подходяща както за косене на култивирани видове градинска трева, така и за диворастяща, също и за храсталаци, стига стъблата им да не са прекомерно дебели. Освен с метален нож, косата работи и с глава с найлонова корда. При косене с тази ръкохватка, машината се окача на презраменен самар, поради което теглото й се разпределя равномерно върху двете рамена.

Акумулаторните косачки от сериите 2 и 4 са изцяло обновени. Многообразието от модели гарантира, че за всякакви условия на работа и изисквания клиентът ще може да намери оптимално подходящата косачка – било със собствено задвижване или чрез бутане. Със събиране на окосената трева в кош или ситно нарязана, тя се разпръсква върху тревната площ (мулчиране). Широчината на косене, в зависимост от модела, е 41, 46 или 51 cm. Двете серии косачки предлагат широки възможности за избор, съобразен с конкретните условия за експлоатация.

Новият акумулаторен КомбиДвигател за КомбиСистемата STIHL – STIHL KMA 80 R ще зарадва любителите градинари. Подобно на професионалната си посестрима и нейният, да го наречем вариант за любители градинари, съдържа набор от отделни специализирани инструменти, задвижвани от един и същ двигател. За всяка типична за градината дейност STIHL предлага подходящият инструмент за нейното механизирано лесно и бързо извършване. При това качествено и с минимална умора за работещия. Тези инструменти са предназначени за: почистване на пътеки и други открити площи от нападали листа и други леки замърсители, разрохкване на почвената повърхност, косене на трева, подрязване на жив плет, рязане на клони и дървесни стъбла, общо 12 на брой.

 

Тук представихме съвсем накратко част от поредната нова вълна машини и инструменти, които STIHL подготвя за своите почитатели и клиенти през следващата 2024 г. Прави впечатление, че сред 12-те нови модела, без да броим изцяло обновените серии 2 и 4 при колесните косачки за трева, само два модела са задвижвани с мощни бензинови двигатели с вътрешно горене – това са „свръх“ професионалните мощни ъглошлайфмашини, предназначени за рязане на строителни материали.

Тях ще представяме по-подробно в следващите броеве на списанието през идната година.

 

За допълнителна информация посетете обновения сайт на „Андреас Штил” ЕООД.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото