В категории: Брой 3-4/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Програма 2007 на Skil

Откакто се появиха на българския пазар, инструментите на Skil редовно присъстват на страниците на нашето списание. Това внимание отговаря на интереса при избора, съответства на доверието и задоволството след покупката, което изпитват потребителите на тази марка инструменти. Фирмата е изключително продуктивна, като всяка седмица пуска нови и нови модели. Ние се стремим избирателно да представяме най-интересните и най-отличаващи се по своите качества и характеристики, а и не всички от тях се внасят в България. Всеки пазар си има своите особености, нашият също. Реномето на марката никак не е случайно, защото за разлика от много други и особено от множеството „производители“, чиито корени са в китайските фабрики, марката Skil има своята 83-годишна история.

За тези, които не знаят, ще споменем само, че производствената програма на фирмата започва в САЩ от легендарния Skilsaw – първия в света ръчен циркулярен трион, създаден през 1924 г. с първоначално предназначение рязане на захарна тръстика. С годините Skil непрестанно разширява палитрата от ръчни електрически инструменти, които произвежда, но запазва неизменна политиката си да произвежда качествени инструменти на възможно най-достъпна цена. Такава е оценката, която много независими организации за защита интересите на потребителите и техните издания дават на инструментите на Skil, а само през последните десет години те са неизменни победители в над 50 сравнителни теста. Освен по своите функционални качества и умерено ниска цена, инструментите на Skil бележат непрестанно и очевидно за всеки развитие и по посока на своя дизайн (понякога почти футуристичен) и ергономичност. Доказателство за тези постижения са и множеството награди за дизайн, които инструментите на Skil получават ежегодно. Решаваща обаче е преценката на самите потребители, а тя е безапелационна – само в Европа досега са продадени над 100 милиона инструмента с марката Skil.

Фирмата е не само създател на първия в света ръчен електрически циркулярен трион, но на нея принадлежат редица изобретения и патенти като електро-механичен ударен механизъм за перфоратори (1988 г.), електронен модул за регулиране на честотата на въртене (1964 г.), система за промяна на посоката на въртене (RBR), която повишава с 10% мощността на двигателя и намалява износването на четките, механизъм за автоматично центриране на шлифоващата лента върху задвижващата и водещата ролка (1978 г.), семейство ръчни електрически инструменти Flexi-charge (1992), ползващи един и същ акумулатор, Auto-Scroller – механизъм за завъртане на 360о по време на рязане на триончето на прободния трион (1983 г.).

Техническото развитие е непрестанен процес, като с марката Skil в по-ново време се свързва технологията за отчитане на натиска, който се упражнява върху шлайфмашините, както и системата за насочване с два паралелни лазерни лъча, която намира все по-широко приложение при различни електрически триони – ръчни и стационарни.

Тъй като все още не сме преполовили годината, ще се опитаме да направим бегъл преглед на част от новостите, които Skil ще предложат през първото полугодие на клиентите си.

Ръчен циркулярен трион Skil 5155

Тук фирмата е особено активна, като най-новият модел Skil 5155 попада в сектора на машините със средна големина и мощност. Те са най-често използваните и съответно най-разпространени. Мощният 1150 W електродвигател разполага с достатъчен резерв, за да се справя без усилие при рязане на дървесни материали с дебелина до 55 mm. Машината стандартно се предлага с диск с диаметър 170 mm и 12 твърдосплавни зъба. Той е подходящ преди всичко за грубо разкрояване на плочи, надлъжно и напречно рязане на дъски и други дървесни материали. За фино рязане и особено за точно разкрояване на мебелни плочи се препоръчва използването на диск с 24 твърдосплавни зъба, който се доставя отделно от комплекта на машината.

Съчетанието между мощността му, честотата на въртене на диска и удобствата при работа правят циркулярния трион отлична машина за домашната работилница. За по-точно водене при рязане по очертана линия в предния край на машината е поставен специален водач. Той е изработен от прозрачна пластмаса, което осигурява по-добра видимост на линията и зоната на рязане. Освен това чрез странично изместване той може да се регулира спрямо местоположението на режещия диск.

Подобно на останалите ръчни циркулярни триони на Skil, и този има удобно оформени основна и предна ръкохватка, които правят държането на машината по-сигурно, а воденето ù по-лесно. Кожухът и подвижният предпазител на диска са изработени от метална отливка, а основата на машината, макар и от щанцована ламарина, е достатъчно устойчива, за да осигурява стабилна опора. С помощта на преходен накрайник към отвора в предпазния кожух може да се свърже маркучът на промишлена прахосмукачка било на Skil или на друг производител.

Серия ексцентършлайфмашини Skil 7440, Skil 7450 и Skil 7460

Когато работят с електрическа шлайфмашина, хората често са нетърпеливи да свършат по-бързо работата. Поради това несъзнателно започват да притискат все повече и повече машината, мислейки, че така тя ще работи по-добре и по-бързо ще отнема материал от шлифованата повърхност. Това обаче е заблуда, защото на практика се постига точно обратният ефект. Причината е, че двигателят се претоварва, честотата на трептене на плочата с шлифоващия лист намалява. Единственият със сигурност постижим ефект е, че притискащата машината ръка бързо и безполезно се уморява.

За избягване на тази често срещана грешка Skil започна да вгражда в някои от новите модели на шлайфмашините си специален индикатор за контрол на упражнявания върху машината натиск. Принципът на работа е прост и същевременно ефективен. Върху корпуса на машината се вгражда чувствителен на натиск сензор, който посредством електронна схема управлява четири светодиода (LED) – три зелени и един червен. Когато приложеният натиск е в допустимите граници, свети някой от зелените светодиоди. Надхвърли ли се тази граница, светва червеният светодиод, а това означава, че натискът следва да се намали.

Топмоделът в серията е Skil 7460, който има най-мощен двигател – 430 W. За чиста и без замърсяване на околното пространство с прах работа се грижи система за нейното засмукване и събиране в намиращия се в задната част на машината филтър. Филтърната кутия е от прозрачна пластмаса, което позволява контрол на степента на запълване. Пълната кутия се отделя от машината и събраната в нея прах се изсипва, след което се поставя отново на мястото си и работата може да продължи. Филтриращият елемент е от нагъната филтърна хартия.

Към техническите решения на тази серия машини ще посочим още спирачната система, която бързо спира въртенето на шлифоващия диск, когато той не допира и не трие обработваната повърхност – при започване и при завършване на работа. По този начин се предотвратява бързото му завъртане, което може да причини надраскване на обработваната повърхност. Машината има електронно регулиране на честотата на въртене, което позволява шлифоване на термично неустойчиви материали без опасност да бъдат повредени, предпазва ги и от бързо запълване на шлифовъчния лист с омекнали частички от отнетия материал.

Останалите два модела нямат електронно регулиране на честотата на въртене. Skil 7450 има двигател с мощност 430 W, а Skil 7440 – 380 W. И трите имат ергономично оформена, удобна за държане ръкохватка, като при моделите Skil 7450 и Skil 7460 тя е покрита с еластична материя, която прави държането и по-сигурно, и по-приятно.

Характерно за инструментите на Skil е, че се продават в комплект, съдържащ най-необходимите консумативи, така че още с изваждане на машината от кутията веднага може да се пристъпи към работа. Новите ексцентършлайфмашини не правят изключение от това правило. Моделът Skil 7460 се продава заедно с шест шлифовъчни листа с едрина на зърното 60 и 120. Останалите две машини се доставят с по три листа с едрина 120.

Накрая ще допълним, че ексцентършлайфмашините са най-често използваните инструменти за повърхностна обработка, защото оптимално съчетават сравнително висока производителност с достатъчно качествена обработка на повърхността.

Горещовъздушен пистолет Skil 8005

Пистолетът загрява въздушната струя в много широк диапазон – от 50 оС до 650 оС, като температурата може да се регулира през стъпка от 10 оС. Това става с помощта на два бутона, а избраната стойност се отчита върху LCD дисплей. Това позволява използване на пистолета за нагряване на широк кръг от материали, без опасност те да бъдат повредени, което е особено важно при премахване на стари лакови покрития, когато границата между омекване и спичане на покритието лесно се прескача. Зададената температура се поддържа автоматично от термостат, който включва и изключва нагревателя, без това да се отразява на въздушната струя. Дебитът на въздуха може да се регулира в границите 250–500 l/min. Оригинално решение е намерил проблемът със свалянето на силно нагорещения накрайник. Без да е необходимо да се изчака да се охлади, той се избутва от шийката на пистолета чрез завъртане на оцветения в червено пръстен, при което се окачва на намиращата се в кутията на инструмента специално пригодена за целта метална стойка. Друго ефективно решение позволява пистолетът да се постави стабилно във вертикално положение, което се използва при огъване на тръби и други детайли от пластмаса, така че ръцете да са свободни. За целта с натискане на един бутон в задната част на пистолета се разперват странично две опори, които допълнително го стабилизират.

Интелигентни измервателни прибори

Стремителното развитие на електрониката и по-точно на микропроцесорната техника несъмнено дава своя отпечатък за бързото усъвършенстване и същевременно поевтиняване на различните измервателни устройства, които допреди няколко години само бяха немислими за масовия пазар и домашната работилница. Класическите ролетки и сгъваеми метри вече са силно притиснати в ъгъла от настъплението на техните лазерни събратя, водният нивелир в различните му разновидности, включително пълният с вода тънък маркуч с две стъклени тръбички в края – и той е в музея на техниката. Skil бързо развива това направление в производствената си дейност и вече предлага на пазара на любителски инструменти прибори с точност, която до скоро бе постижима само за скъпите професионални инструменти. До средата на 2007 г. фирмата ще предложи на пазара поне десет такива модела.

Skil 0510 е самонивелиращ се, което е голямо предимство, защото отпада необходимостта от ръчна настройка така, че лазерният прожектор да лежи в хоризонтална равнина. Достатъчно е да се закрепи на статива или постави на равна повърхност и е готов за работа. С него може да се очертават върху насрещната стена вертикална, хоризонтална или две пресичащи се под прав ъгъл линии. Очертаването на хоризонтална и вертикална линия е необходимо при монтиране на различни шкафове, окачване на картини и други предмети за декорация на помещението. Възможността за едновременно очертаване на двете линии пък е незаменим помощник при облицоване на стените с плочки. Голямо удобство е възможността нивелирът да се завърта на ръка на 360о, при което хоризонталното ниво може да се пренесе околовръст и върху останалите стени в помещението.

Тялото е закрепено с помощта на три винта към основата на нивелира. Това позволява, когато е поставен върху повърхност с наклон, по-голям, отколкото са възможностите на инструмента за самонивелация, да се извърши предварително грубо нивелиране на ръка. Доставя се в комплект със статив с височина 150 cm и червени очила за по-контрастно виждане на лазерния лъч.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото