В категории: 2024, автомобили, Актуални статии, Брой 1-2/2024, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Нови машини в серията Raider Industrial

Сред новите попълнения в обширното семейство Raider (Raider Industrial, Raider Pro и Raider Power Tools), което към момента наброява 358 електроинструмента, особен интерес представляват машините от серията Raider Industrial.

Тук представяме три от тях: ударна бормашина и два ударни гайковерта. Още с отваряне на пластмасовото куфарче, външният им вид респектира и недвусмислено подсказва, че това са електроинструменти от висок клас. Това е така, защото, както е записано в наименованието на марката, те са проектирани и произведени с оглед спецификата на работа при индустриални производства, в строителството, авторемонта и други дейности, които се изискват високопроизводителни, минимално уморяващи и най-вече издръжливи на високи натоварвания и продължителна работа машини.

От казаното дотук логично следва, че и трите представени тук машини се задвижват от висококачествени безчеткови електродвигатели, за чиито безспорни предимства многократно е писано в списанието. Те не изискват текуща поддръжка, имат най-малко два пъти по-дълъг живот в сравнение с колекторните си събратя. Поради по-високия к.п.д. тези електродвигатели консумират по-малко електрически ток, поради което продължителността на работа с едно зареждане на батерията се удължава с около 30–40%.

Машините от серията Raider Industrial се ползват с 3-годишна гаранция, а някои от тях и с 5-годишна. За тях от „Евромастер Импорт Експорт” ООД е създадена специална система на сервизно обслужване „от врата до врата“. След обаждане от клиента, куриерска служба взима и връща ремонтираната машина в рамките на 3 до 4 денонощия.

 

Ударна бормашина-винтоверт RDI-CDB02

Този акумулаторно захранван електроинструмент съчетава възможностите на бормашина със и без ударно действие, както и на мощен винтоверт. Предназначена е за пробиване на отвори в материали, при които се използва само въртеливо движение на свредлото – метали, дърво, пластмаси и т.н., както и за пробиване в строителни материали (тухли и зидария основно) при включено ударно действие. Като винтоверт машината върши отлична работа за завиване и отвиване на винтове, при това с големи размери.

Типично за професионалните електроинструменти от този клас, бормашината има изцяло стоманен износоустойчив бързопритягащ патронник, способен да захваща свредла с диаметър на опашката до 13 mm. Двустепенната редукторна кутия също е изработена от здрава метална отливка. В зависимост от избраната степен честотата на въртене може да се регулира плавно в диапазона 0–450 min¯¹ или 0–2500 min¯¹.

При проведените в редакционната работилница тестова бормашината доказа, че безпроблемно може да пробива отвори в стомана, конкретно ъглов стоманен профил с дебелина 6 mm, с така посочения максимален диаметър на спиралното свредло. При работа с дърво, машината с лекота, без дори и минимално намаляване на честотата на въртене, се справя с издълбаване с фрезер на отвори за главата на изхвърляща панта с диаметър 35 mm. При това в твърд материал – плоча шперплат с дебелина 20 mm.

В режим на пробиване, съчетано с ударно действие, честотата на ударите може да се задава според натиска върху спусъка в диапазоните 0–6750 и 0–30000 min¯¹. Тествахме я със свредло с твърдосплавна пластина и диаметър 12 mm. По принцип бормашините с ударно действие са пригодени за пробиване на отвори в тухла. За целите на теста изпробвахме машината и при пробиване в бетон със същото свредло. Справя се макар и бавно, но това не е за препоръчване.

В режим на акумулаторен винтоверт машината работи при предварително зададен въртящ момент в диапазона от 21 степени. Максималният въртящ момент е 62 Nm. В режим на завиване на винтове не успяхме ни най-малко да я затрудним. Тя завива с лекота винт за дърво 6 х 60 mm, а с по-голям не разполагахме.

Теглото на машината с батерия е 1,55 kg.

Цената на бормашината е 239,00 лв., като се доставя в здраво пластмасово куфарче в комплект с две батерии с изходящо напрежение 20 V и капацитет 2 Ah, както и зарядно устройство за тях.

 

Ударен гайковерт RDI-IBW04

Този ударен гайковерт е пригоден за завиване и развиване на гайки и болтове при големина на въртящия момент до 480 Nm. Четиристенният накрайник за закрепване на вложките е с големина 1/2”. Настройването на максималната големина на въртящия момент, респективно на честотата на въртене и ударите в минута, се извършва по електронен път на четири степени. Това става чрез еднократно до четирикратно натискане на бутона S, намиращ се в основата на ръкохватката. Четирипозиционният индикатор показва избрания режим на работа.

В зависимост от избрания режим гайковертът работи при:

– честота на въртене: 0–600, 0–1200, 0–1800 и 0–2500 min¯¹

– честота на ударите в минута: 0–800, 0–1600, 0–2400 и 0–3200 min¯¹

Гайковертът притежава функция за автоматично спиране на въртенето щом гайката или винтът са достатъчно разхлабени, за да бъдат доразвити на ръка. Тази функция се задейства чрез натискане на бутона В, при което светва червен индикатор. По този начин се предотвратява вероятността развитата с голяма скорост докрай гайка или винт да изпаднат, да се загубят или попаднат на неподходящо място. Освен това доразвиването на ръка гарантира, че няма опасност началото на резбата да бъде повредено.

Машината има специално оформена, добре прилягаща в дланта ръкохватка. Снабдена е с доста мощен светодиод, който добре осветява мястото на работа.

Дължината на гайковерта е 150 mm, а теглото му е 1,76 kg.

Цената RDI-IBW04 е 239 лв. и се доставя в здраво пластмасово куфарче в комплект с акумулаторна батерия с изходящо напрежение 20 V и капацитет 4 Ah, както и зарядно устройство.

 

Ударен гайковерт RDI-IBW03

Този гайковерт е „по-малкото братче” на модела RDI-IBW04. Предназначен е за завиване и развиване на гайки и болтове при максимална големина на въртящия момент до 280 Nm. Накрайникът за закрепване на вложките е 3/8”. Комплектът съдържа преходник, който позволява гайковертът да работи и с вложки 1/2”.

Моделът RDI-IBW03 има същите работни режими, които се избират по същия начин както и при модела RDI-IBW04. Същото се отнася и за автоматичното спиране на развиването, щом винтът или гайката се въртят свободно.

Дължината на гайковерта е 115 mm, а теглото – 1,5 kg. Цената му е 209 лв., като се доставя в пластмасово куфарче в комплект с акумулаторна батерия с изходящо напрежение 20V и капацитет 4 Ah, както и зарядно устройство

В ценово отношение разликата в цените на двата гайковерта е малка, за да бъде определяща. В някои случаи предимство на RDI-IBW03 може да бъде по-малката дължина на тялото му, при работа на труднодостъпни места, както и по-ниското тегло, когато се налага машината да бъде държана с часове при продължителна работа. Стига обаче нейният максимален въртящ момент да е достатъчен за конкретния вид дейности.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото