В категории: 2024, Актуални статии, Брой 1-2/2024, Инструменти, Строителство, Сухо строителство

Винтоверт за серийно завиване на винтове Raider RD-ES48

Този вид специализирани винтоверти са незаобиколим електроинструмент при изграждане на леки преградни стени, на предстенни обшивки, обшивки на тавани и други подобни конструкции, изпълнени с плочи на гипсова или циментова основа – гипскартон, гипсфазер, Aquapanel и др. Със същия успех машината може да се използва за монтиране на преградни стени и облицовки, изпълнени с плочи от дървесни частици (ПДЧ). Облицовъчните плочи се закрепват обичайно към метална или дървена носеща конструкция с множество винтове. С две думи, при такива строителни и ремонтни дейности се налага завиване на голямо количество винтове.

Така например, при максимално разстояние между закрепващите рапидни винтове 25 cm, за 1 m² еднослойна облицовка с плочи на гипсова основа са необходими 20 винта, а при двуслойна и трислойна – още повече, макар че разстоянията между винтовете в долните пластове е по-голямо. При двустранно облицованите преградни стени количеството на завитите винтове нараства двукратно. Ето защо при конструкции, изпълнени по метода на сухото строителство, се налага за завиване на стотици, често и хиляди винтове.

Задачата допълнително, и то значително, се усложнява, защото всеки винт трябва да бъде завит с прецизна точност. Специалните рапидни винтове, използвани в сухото строителство, имат конична глава с остри ръбчета по повърхността й, които при въртенето на винта издълбават ферзенк за главата. Ако главата на винта остане да стърчи над повърхността на плочата, тя не може да бъде скрита под тънката шпакловка и ще загрозява. Ако завиването продължи, макар с два-три оборота повече от необходимото, главата ще потъне прекалено дълбоко в тънката, най-често 12,5 mm плоча, като може да разруши отвора. Винтът няма да държи и наблизо трябва да се завие нов. Това най-често се случва при крехките плочи от гипсокартон. Поради това главата на винта не бива да потъва повече от милиметър под повърхността на плочата. Поради тези изисквания, завиването дори само на няколко десетки винта с обикновен електрически винтоверт вече е задача с повишена трудност.

Ето защо за изпълнението на такива обшивки, и въобще за всякакви други подобни дейности, са създадени специализираните винтоверти за серийно завиване на винтове, какъвто е моделът на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД с марката Raider – RD-ES48.

Този вид винтоверти се отличават от обикновените електрически отвертки по наличието на механизъм за автоматично преустановяване на завиването на винта, щом достигне предварително зададената дълбочина. Това силно улеснява работата и я прави значително по-производителна. Вероятността от недостатъчно завиване на винта и стърчаща над повърхността на плочата глава, както и от разрушаване на плочата при работа със специализиран винтоверт е на практика изключена.

Винтовертът RD-ES48 се захранва от електрическата мрежа, което го прави по-лек поради липсата на батерия, а продължителността на работното му време е неограничена. Той има електродвигател с мощност 500 W и развива максимален въртящ момент 10 Nm. Честотата на въртене без натоварване е в диапазона 0–2500 min¯¹. Тя може да се ограничава предварително, както и в зададения диапазон да се регулира плавно в зависимост от степента на натискане на пусковия бутон. Естествено, посоката на въртене може да се променя за завиване или отвиване на винтове.

Машината има специална ограничаваща втулка, надяната на шийката на машината и механичен съединител, който включва и изключва предаваното върху шпиндела въртеливо движение в зависимост от оказвания върху машината натиск. При достигане на зададената с ограничителната втулка дълбочина на завиване и опирането й до повърхността, примерно на плочата, натискът върху бита рязко намалява и съединителят изключва въртенето на шпиндела.

Винтовертът работи с шестостенни накрайници с размер 1/4”. Подходящ е за завиване на винтове с диаметър до 5 mm.

Основната ръкохватка е ергономично оформена. Машината има скоба, чрез която се окачва на колана на работещия.

Теглото на RD-ES48 е 1,53 kg, а цената му е 79,98 лв.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото