В категории: 2024, Актуални статии, Брой 5-6/2024, Инструменти, Металообработване, Ремонти

Новите професионални електрожени Raider Pro

Електрожените и телоподаващите заваръчни апарати винаги са заемали специално място в продуктовата листа с марката Raider на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД. Това се дължи на широкото им навлизане и на масовия пазар, особено след революционния преход на този вид апарати към инверторните технологии. Успехът на Raider и в този пазарен сегмент се дължи на качеството на предлаганите модели, съчетано със силно привлекателни за клиента цени. Към това се добавя добрия сервиз, гаранционната и извънгаранционна поддръжка.

Първият, представен в сп. „Направи сам” инверторен електрожен на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД – RD-IW11, се появява на пазара през пролетта на далечната 2008 г., при това като бяла лястовица сред компания на класически, все още владеещи пазара, трансформаторни променливотокови електрожени. Максималната сила на заваръчния ток е 120 А, а цената му бе над 3 пъти по-висока от пуснатия наскоро модел от професионалната серия RDP-IW34 с максимална сила на тока 180 А плюс ред други технически и технологични новости и усъвършенстване, плод на над 15-годишно развитие.

 

Най-новото в серията заваръчни апарати Raider

Мощен фактор за пазарния успех на заваръчните апарати, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага, e непрестанното обогатяване на продуктовата гама с нови, все по-усъвършенствани модели. Към края на миналата година гамата инверторни апарати съдържаше общо 17 модела, включващи електрожени, работещи с обмазани електроди, както и комбинирани с телоподаващо устройство модели. Тази група включва и апарат за плазмено рязане (40A RD-PCM29). Всички те принадлежат към серията Raider Power Tools (RD). Поради това тези заваръчни апарати са предназначени предимно за любители, използващи ги за майсторене на вилата, в градината, гаража и т.н.

В началото на новата 2024 г. гамата заваръчни устройства получи ново попълнение – бихме казали, по-точно надграждане, с нови 4 модела, вече принадлежащи към професионалната сери Raider Pro (RDP). Тези апарати са създадени с оглед потребностите на хора, основно занаятчии, които изкарват хляба си с дейности, изискващи производителни, удобни за работа, здрави и надеждни електроинструменти, конкретно – заваръчни устройства.

Това допълнително засили интереса ни лично да се запознаем и тестваме в редакционната работилница новите модели RDP-IW34, RDP-IW35, RDP-IW36 и RDP-IW37. Това са инверторни електрожени, предназначени за заваряване с различни по вид и диаметър обмазани електроди. Съществената разлика между тях е в максималната сила на заваръчния ток, съответно – максималната дебелина на електродите, с които те работят. От това зависи и максималната дебелина на материалите, които може да бъдат заварявани с дадения електрожен.

Прави впечатление също, че докато при досегашните електрожени от серията RD максималната сила на заваръчния ток е до 200 А, новите модели RDP покриват диапазона от 180 до 300 А.

Към групата за тестване добавихме и най-новия комбиниран инверторен апарат за заваряване – с електроди (MMA) или със заваръчна тел (MIG/MAG). Той принадлежи към серията RD. При създаването му конструкторите очевидно са целели създаване на стабилно работещ заваръчен апарат с по-широк кръг от приложения и възможности за заваряване на материали от тънка ламарина до стоманени профили с обичайните за домашно майсторене дебелини.

 

Новите инверторни електрожени Raider Pro (RDP)

За принципа на работа на инверторните електрожени в списанието е писано многократно. Затова тук ще споменем само някои основни, с най-съществено значение за експлоатационните им характеристики и качества специфични функции, съответно усъвършенствани през годините.

HOT-START. Благодарения на тази функция запалването на заваръчната дъга става изключително лесно и на практика безотказно. Достатъчно е върхът на електрода леко да докосне и направи електрически контакт със заваряваната повърхност. При неговото възникване за части от секундата през електрода се подава мощен електрически импулс, чиято сила надвишава с около една трета силата на нормалния заваръчен ток. Ефектът от тази функция, улесняваща запалване на дъгата, е особено забележим при работа с рутилови, както и при електроди с целулозна обмазка.

ARC FORCE. Тази функция стабилизира по електронен път дъгата по време на заваряване, поради което тя гори равномерно, без прекъсвания и характерното припукване. Това силно улеснява работата и способства за повишаване на качеството на заварката.

ANTI STICK. Функцията предотвратява или силно ограничава склонността на електрода към „залепване“ при опит за запалване на дъгата. При възникване на късо съединение защитата моментално изключва за около секунда електрическата верига, поради което върхът на електрода няма време да се разтопи и да залепне. Поради това тази функция предотвратява крайно нежеланото нажежаване на електрода от протичащия силен ток при късо съединение, както и претоварването на апарата.

VRD (Voltage Reduction Device). След приключване на заваряването тази система изключва за милисекунди захранването, което намалява напрежението на електрода до безопасно за работещия ниво и се предотвратява риска от токов удар.

Към множеството предимства на инверторните заваръчни апарати е и това, че те са по-малко чувствителни спрямо промени в захранващото напрежение в границите на около ±15%. Това е от съществено значение, особено за вилните зони, където падът на напрежение често е значителен. По тази причина такъв електрожен може да се захранва и с дълъг кабел – според някои източници дори над 50 m.

Техническите данни на четирите електрожена са дадени в таблицата. Моделите RDP-IW34 и RDP-IW35 имат еднаква големина и минимална разлика в теглото, което е свързано с по-голямата максимална сила на заваръчния ток при втория. Същото се отнася и за втората двойка RDP-IW36 и RDP-IW37. Четирите заваръчни апарата имат работен режим 60%, което е валидно за работа при максимална сила на заваръчния ток и стандартното изискване – температура на въздуха 25 °С. Това означава, че в рамките на 10 min, електроженът може да работи да 6 min, след което са необходими 4 min изчакване, докато се охлади. При по ниска стойност на силата на тока, съответно продължителността на работа нараства. В таблицата е посочена и силата на тока, от която надолу електроженът може да работи без прекъсвания за охлаждане.

Посредством потенциометър силата на заваръчния ток се управлява плавно в посочените граници. Моментната стойност се показва на дисплея на апарата, както и препоръчителната дебелина на електрода при така избрания режим. Дисплеят дава информация още за функциите ARC FORCE, HOT-START, както и за режима на работа – с обмазани електроди (MMA) или TIG заваряване с нетопим волфрамов електрод (по принцип се извършва в среда на инертен газ).

При тестване на електрожените на дисплея при RDP-IW34 и RDP-IW35 се изписва максимална стойност за дебелината на електрода 3,2 mm, а при RDP-IW36 и RDP-IW37 – 4 mm. За посочените максимални стойности на заваръчния ток тези гранични размери за дебелина на електродите ни се сториха по-малки от очакваното, което ни наведе на мисълта, че не отразяват реалните възможности на електрожените. Това предположение се потвърди от данните в техническите паспорти и сайта на Raider, където и за четирите модела е посочена максимална дебелина на електрода 5 mm.

Водейки се от собствения си опит, от препоръките на редица производители на електроди, както и от данни на водещи производители на заваръчни апарати, стигнахме до заключение, че производителят вероятно се е презастраховал, защото реалните възможности на четирите инверторни електрожена са по-големи.

Това доказаха и тестовете още при модела RDP-IW34, чиято максимална сила на заваръчния ток е 180 А. Той заварява с лекота с електроди с диаметър 3,2 mm, като добре проварява метала. По същия начин електроженът се справи при заваряване и с електроди Ø4. За този диаметър, при електроди с базична обмазка, производители препоръчват сила на тока 160–190 А, което също потвърждава реалните възможности на този модел. Обръщайки се към практиката, ще допълним, че електродите с дебелина 3,2 mm са подходящи за заваряване на детайли (горещо валцувани стоманени профили) с дебелина до 3–4 mm, а електродите Ø4, при дебелини до 7 mm.

Останалите три модела очевидно имат значителен резерв от мощност по отношение на силата на заваръчния ток, което допълнително разширява диапазона от видове и дебелини на използваните електроди, а също така и възможността им за по-продължителна непрекъсната работа с по-кратки или без паузи за оглаждане. Затова в таблицата сме посочили и максималните стойности на силата на тока, при които даденият електрожен може да работи през прекъсвания за охлаждане. Това, от своя страна, подсказва още нещо – при разлика в цените между RDP-IW34 (180 А) и RDP-IW37 (300 А) от само 50 лв., дали си струва такава дребна икономия при покупката на апарат с дълготрайна употреба.

За зависимостта между диаметъра на електродите и силата на заваръчния ток най-меродавни са данните, посочения от производителя им. За пример в таблична форма даваме справка за едни от най-често използваните у нас електроди за заваряване и наваряване, произведени от „Завод за електроди“ ООД, Ихтиман, за сериите:

– „Универс“, с рутилово-целулозно покритие, предназначени за нисковъглеродни и нисколетирани стомани, подходящи за заваряване при всички пространствени положения и

– „Рожен“, дебело обмазани рутилови електроди със същото предназначение, подходящи за масова употреба.

Електродите с рутилова обмазка са най-често използваните, като се ползват с особено предпочитание в домашната работилница. По принцип те „палят“ заваръчната дъга по-лесно, горят по-равномерно, с тях лесно се получава гладък заваръчен шев, шлаката се отстранява по-лесно. Тези им качества изпъкват още по-ярко, а заваряването става още по-лесно и качествено, когато се работи с инверторен апарат.

Изводът от казаното дотук, въз основа най-вече на производство на завода в Ихтиман е, че за модела RDP-IW34 може да се препоръча работа с електроди до Ø4, докато останалите – RDP-IW35, RDP-IW36 и RDP-IW37 могат да заваряват с пълната гама от 41 вида рутилово-целулозни, рутилови, базични и други по-специализирани видове електроди за заваряване с диаметри от 2,5 до 5, както и базични за наваряване с диаметър до 6 mm, производство на единствения производител на обмазани електроди в България, заводът в Ихтиман.

 

Комбиниран електрожен с телоподаващо устройство RD-IW32

Този модел е добра придобивка за домашната работилница, защото съчетава два типа инверторни заваръчни апарати –- електрожен, заваряващ с класически обмазани електроди и телоподаващ апарат, който заварява със заваръчна тел в защитна газова среда. Без стремеж към високи експлоатационни параметри, характерни за професионалната техника, неговите технически възможности удовлетворяват изискванията за това си предназначение. При това на много добра цена.

В режим на инверторен електрожен (MMA) силата на заваръчния ток може да се регулира плавно в диапазона от 20 до 120 A. Следователно той може да заварява безпроблемно с електроди 2,5 mm, справя се и с електроди Ø3,2, което доказаха и тестовете. Може да работи и в режим на заваряване TIG.

В режим MIG/MAG RD-IW32 работи с тръбно-флюсова тел с диаметри 0,8 и 1 mm. Тя е навита върху пластмасови ролки с вътрешен диаметър 15 mm и външен 100 mm. Силата на заваръчния ток в режим MIG/MAG се регулира в границите 30–120 А. По същия начин, чрез потенциометър, плавно се регулира и напрежението на заваръчния ток от 15,5 до 20 V.

Без натоварване, и в двата режима на работа, изходящото напрежение е 64 V.

Изборът на режима за заваряване, диаметъра на телта и силата на заваръчния ток става от панела на апарата.

Няколко думи за начинаещите още домашни-майстори, заварчици. По принцип при заваряване като телоподаващо устройство (МIG/МАG) (метал–инертен газ/метал–активен газ) заваръчната дъга гори между топим метален електрод – стоманена тел и заваряваното изделие в среда от защитен газ. Използва се при заваряване на ниско- и средновъглеродни стомани. При този, както и при ред други от този вид и клас апарати, защитният газ в зоната на заваряване не се подава от външен източник, бутилка под налягане, а се отделя от самата заваръчна тръбно-флюсова стоманена тел. Тя е куха, като в сърцевината й се намира в твърдо състояние материалът, който отделя защитния газ, предпазващ стопения метал в зоната на заваряване от окисляване. В конкретния случай това е голямо удобство, защото липсва тежката и скъпа бутилка с редукционен вентил, не се налага периодичното й зареждане, което, освен цената на газа, включва и транспортни разходи, и време, нито пренасяне до мястото на работа и обратно. Опростен, съответно поевтинен е и електрическият кабел с горелката, защото липсва въздуховод в него.

Тръбно-флюсовата тел е значително по-скъпа от обикновената плътна тел, но в конкретния случай и режим на използване, това е оптималното решение. Тя има и друго съществено предимство – при работа на открито, където дори и лекият повей на вятъра може да издуха защитната среда, създадена от подавания от бутилката въглероден диоксид или друг защитен газ.

Заваряването с телоподаващ апарат има редица предимства пред работата с обмазани електроди, което често го прави предпочитан метод, особено в домашната или занаятчийската работилница. С МIG/МАG апарат се работи значително по-лесно, умението за правене на качествени заварки се усвоява по-бързо, включително при вертикални и таванни заварки, които при заваряване с електроди са предизвикателство дори и за специалисти. При МIG/МАG заваряването липсва неизбежната шлака, отделена от електрода върху заваръчния шев. Съответно отпада и необходимостта от нейното премахване. Лесно се получава шев с равномерна дебелина и сравнително равна повърхност, от еднороден метал, без запълнени с шлака шупли. Дъгата около върха на електродната тел е доста по-малка и работещият с лекота може да оформя шева, да наварява метал там, където е необходимо, включително да запълва фугата между недобре пасващи един към друг детайли или да затвори неволно прогорен отвор.

Голямо предимство на МIG/МАG заваряването е възможността за заварка, включително и чрез точкуване на стоманена ламарина с дебелина 0,6 mm и повече, както и на детайли с малки размери. Много съществено предимство на този метод на заваряване е и по-малкото загряване на заварявания предмет около зоната на заваряване. Поради това термичната деформация на метала е по-малка, което е от голямо значение при заварка на ламарини или сглобяване на метални конструкции, които лесно се измятат. Към списъка с предимства ще споменем още веднъж възможността за заварка не само на различни видове стомана, но и на цветни метали.

Заваръчните апарати имат клас на защита IP21S, което означава че са защитени срещу проникване на твърди предмети с големина до 12 mm и от случайно докосване с пръст, както и от срещу проникване на вода от вертикално падащи капки.

Петте заваръчни апарата са комплектувани с кабели с ръкохватка за електрода и щипка за кабела „маса“, със защитна маска със сменяеми тъмни „стъкла“ (пластмаса), комбинирано чукче за премахване на шлаката и стоманена четка за почистване на заваряваното място преди и след заварката, ако се налага.

Допълнителна информация може да намерите на сайта на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД или Raider.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото