В категории: 2024, Актуални статии, Брой 5-6/2024, Инструменти, Ремонти, Строителство

Новите перфоратори Raider Pro

Вълната от нови продукти, с които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД отбеляза началото на 2024 г., не подмина и многобройната група на перфораторите – специализирани машини, предназначени за пробиване на отвори с голям диаметър и къртене в строителни материали – основно бетон и керамични зидове. Последното попълнение в нея са двата перфоратора RDP-HD58 и RDP-HD59, които представяме в този брой на списанието.

Тази обособена група електроинструменти на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД обхваща палитра от общо 30 модела, чиито технически параметри и експлоатационни възможности съответстват на широка палитра от клиентски интереси и потребности. От домашния майстор-любител, комуто рядко се налага ползването на такава машина, ала когато потрябва, трябва да е налице, през хора, на които се налага или предпочитат сами да извършват и по-значителни строители ремонти. И по-нататък – през професионални строители до индустриални приложения с високи изисквания към качеството на инструмента.

Затова палитрата от перфоратори е разпределена основно между марките: Raider Power Tools, Raider Pro и Raider Industrial. Или накратко – за напреднали домашни майстори, за професионалисти и за индустриални приложения. За пълнота ще добави че „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага и 3 модела с марките Baukraft (професионална) и Green Tools (любителска), които са предназначени за специфични пазарни ниши.

На тази възходяща градация по технически и експлоатационни параметри съответства и стълбица на цените – от 90 до 700 лв.

Сред машините с марката Raider има и два модела с акумулаторно захранване, които принадлежат към изключително успешната серия Raider PRO R20 – голямо семейство електроинструменти, ползващи едни и същи батерии. Останалите са с мрежово захранване.

Сред перфораторите Raider Pro и Raider Industrial преобладават моделите със захват на инструмента SDS-plus. Те имат максимална енергия на единичния удар (по EPTA) 6 J и възможности за пробиване в бетон на отвори с диаметър до 36 mm. Перфораторите със захват на опашката SDS-max имат максимална енергия на единичния удар 20 J. Подходящи са за пробиване на отвори с диаметър до 48 mm.

 

Перфораторите RDP-HD58 и RDP-HD59

Двата нови перфоратора принадлежат към серията Raider Pro, чиито машини са предназначени за потребители, основно занаятчии и професионални строители, които си изкарват хляба с дейности, изискващи производителни, удобни за работа, здрави и надеждни електроинструменти. Машините имат тригодишна гаранция и са предназначени за работа с инструменти за пробиване и къртене – свредла, боркорони, шила и длета, със захват на опашката SDS-max. Теглото им ги поставя в средния клас перфоратори по този показател (5–10 kg).

 

RDP-HD58

Перфораторът има номинална мощност 1200 W и максимална мощност на единичния удар (по EPTA) 7 J. Максималната честота на ударите върху опашката на инструмента е 6670 min¯¹. В бетон той може да пробива отвори със свредло с диаметър до 38 mm. С боркорона пробива отвори в тухлен зид с диаметър до 105 mm.

Перфораторът има класическата антивибрационна система с еластично свързване на основната ръкохватка към тялото на машината. В долния край тя е свързана чрез шарнир, а в горния – чрез поглъщащ вибрациите еластичен елемент. Предната ръкохватка има еластично покритие, което улеснява държането на машината.

Нивото на вибрациите при работа е 14,8 m/s2 при коефициент на неопределеност К=1,5 m/s2. Това трябва да се има предвид при определяне на максималното безопасно или допустимо за здравето сумарно работно време в рамките на деня, съгласно директивата на Европейския съюз (2002/44/CE), регламентираща нивото на вибрациите при работа с дадена машина. По принцип, тези изисквания се отнасят за всички видове и марки перфоратори и къртачи, въобще – електроинструменти, които пораждат вибрации.

Теглото на RDP-HD58, без инструмент, е 5,75 kg, а цената му – 249 лв.

 

RDP-HD59

Машината е с номинална мощност 1100 W. Има мощност на единичния удар (по EPTA) 10 J и може да пробива със свредло отвори в бетон с диаметър до 40 mm. Максималната честота на ударите върху опашката на инструмента е 2750 min¯¹. С боркорона машината е способна да пробива отвори в тухлен зид с диаметър до 105 mm

Перфораторът има същата класическа антивибрационна система за еластично свързване на основната ръкохватка към тялото на машината, каквато е и при предния модел. Еластичното покритие на предната ръкохватка е удебелено и с по-силно изразена релефна повърхност.

Нивото на вибрациите при работа е същото като при предния модел – 14,8 m/s2 при коефициент на неопределеност (несигурност) К=1,5 m/s². Същите са и изискванията за сумарното дневно работно време на работещия с машината.

Без инструмент RDP-HD59 тежи 6,6 kg, а цената му е 229 лв.

Двата перфоратора се доставят в практични и здрави пластмасови куфара в комплект с допълнителна ръкохватка, свредло Ø22х350 mm, шило Ø18х280 mm, туба с грес за смазване на патронника и комплект резервни четки за електродвигателя.

За допълнителна информация вижте сайта на „Евромастер Импорт Експорт“ ООД.

 

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото