В категории: Брой 3-4/2007, Инструменти

6 млн. продадени отвертки Bosch IXO

Доминирането на инструментите от зелената серия на Bosch на пазара на любителски инструменти в Европа е повече от очевидна. Според пазарни изследвания 17 от 20-те най-продавани ръчни електрически инструменти на пазара в Германия носят марката Bosch. Картината не е особено различна и в останалите големи държави от ЕС, където те формират около половината от тези първи двайсет. Абсолютният рекордьор по продажби не само в Европа, но и със световен рекорд е миниотвертката на IXO с продадени над 6 млн. екземпляра от появата ù на пазара през септември 2003 г. до днес. Повод да ù заделим внимание е не само рекордното постижение, но и новината, че през май т.г. ще бъде пуснат в продажба новият модел на тази отвертка. Акумулаторът ù ще бъде с 30% по-голям капацитет, което на практика означава, че с толкова ще се увеличи и броят на завитите винтове с едно зареждане на батерията.

При такъв обем на продажбите е логично човек да си зададе въпроса на какво се дължи този уникален успех. IXO е един от най-типичните и достойни представители на новото поколение инструменти с акумулаторно захранване, което ги прави независими от свързващия с контакта електрически кабел и поради това са безспорно по-удобни за работа. Това, заедно с бързото усъвършенстване на технологията за производство на акумулаторни батерии, осигурява изключителни темпове на развитие и бързо налагане на този вид инструменти на пазара. Освен това IXO бе една от първите миниотвертки, които проправиха пътя на този вид инструменти. И все пак тя успя да вземе тази значителна преднина и да привлече най-много почитатели, защото бе първата миниотвертка с литиево-йонна батерия. Това означава значително по-лек, непретенциозен към поддръжката и най-важното винаги готов за работа инструмент, дори и когато с месеци не е ваден от чекмеджето, за да бъде зареждан. За него характерните капризи на по-старото поколение от никел-кадмиеви батерии са почти непознати.

IXO e компактен и лек инструмент, тежи само 300 g, има елегантна форма и изключително удобна за държане и работа ръкохватка. Затова този е навярно един от малкото инструменти, които се ползват с изключителните предпочитания на нежния пол. А когато жената си хареса нещо, както се знае, желанието ù е закон. Поради всичко това акумулаторната отвертка IXO вече се възприема като един от задължителните за всеки дом инструменти и по-малко се свързва с домашната работилница, която все пак си остава храм на мъжките интереси и умения. Тя е незаменим помощник за къмпинг, защото все някой винт ще прояви склонност към разхлабване.

Въпреки малките си размери, IXO е отвертка с достатъчно голям въртящ момент 3 Nm, който позволява завиване на винтове за дърво с диаметър до 5 mm. Честотата на въртене не се регулира и без товар е 180 min–1. Батерията има номинално напрежение 3,6 V и се зарежда за 5 часа. В сравнение с най-съвременните постижения това време ни изглежда доста дълго, но все пак трябва да се има предвид, че отвертката е предназначена за домашна употреба, а не за професионални цели. Това оправдава и наличието на вградена, а не на сменяема, акумулаторна батерия. Новата IXO има батерия с капацитет 1,4 Ah. Два светодиодни индикатора показват посоката на въртене, а друг сигнализира при достигане на 30% от номиналния капацитет на батерията.

При отпуснат пусков бутон и изключено захранване, въртенето на шпиндела се блокира автоматично и отвертката може да се използва като механична за завиване на ръка. Удобство е и вграденият в предния край на отвертката мощен светодиод, който осветява мястото на работа. Отвертката се доставя с комплект битове.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2007, Инструменти

Ключови думи

,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото