В категории: Брой 3-4/2010, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Ревизионни клапи и врати в обшивки с плочи Knauf

Както често се казва, „дяволът е скрит в детайлите“. Това правило важи и за строителството, засяга и тази негова все по-обширна част, наречена сухо строителство. Колкото и да е писано за едни или други решения и конкретни конструкции, винаги в полезрението е било основното, най-важното – как за възможно най-кратко време и по най-добрия начин да се градят било преградни стени, предстенни обшивки, окачени тавани, обшивки тип „суха мазилка“ – все многобройни приложения, чиито предимства пред класическата зидария са ги направили предпочитани и силно разпространени. Време е обаче да обърнем внимание и върху някои детайли, които са от съществена важност и още повече подчертават предимствата на „сухото строителство“.

Става дума за възможността за лесен достъп зад обшивката при конструкции, изпълнени с плочи на гипсова или циментова основа – били те гипсокартон, гипсофазер или Aquapanel. Рядко ще се намери стена, включително и външна, през която, скрити под повърхността, да не преминават електрически кабели или тръби на отоплителната система. Особено сложно става положението при баните, по-рядко и в кухните, където зад повърхността на стените е разположена гъста мрежа от тръби за топла и студена вода с неизбежните спирателни кранове, понякога с водомер или филтри за очистване на водата, без които инсталацията просто не може. Този начин на изпълнение вече става изключително популярен и масово приложим, защото удобството, което предоставя кухината зад обшивката за прокарване на тръбопроводите, е несравнимо със затрудненията, които създава класическият зидан зид. Едно е да се копаят канали в стените и да се решава сложният ребус с разполагане на взаимно пресичащите се тръби, да се търси що-годе удобно място за монтиране на крановете, чиято ръкохватка неизбежно ще стърчи от стената. Съвсем друго е, когато зад обшивката, евентуално облицована с плочки, са удобно разположени всички тръбопроводи с техните спирателни вентили, а когато се налага достъп до някой от тях, няма нищо по-лесно от това, стига своевременно да са оставени необходимите отвори в обшивката, покрити със специални клапи или вратички, така че да не личат. Ревизионни отвори, поне по един на етаж, се оставят и на инсталационните шахти.

По същата причина се оставят отвори за достъп до пространството над обшивката при окачените тавани. При ниски помещения, разположени в краищата на плочата под скатен покрив, монтирането на врата ще позволи използване на затвореното пространство за складови цели.

С две думи, системите на Knauf включват и редица конструктивни решения и елементи, позволяващи лесен достъп зад обшивката до вътрешността на конструкцията по всяко време, без това да нарушава добрия външен вид на стените или тавана на помещенията. Тези отвори се затварят с подходящи вратички (наричани още клапи), които са монтирани така, че да могат да се отварят леко и до степен, необходима за осигуряване на необходимия достъп, а в затворено положение да не личат или да бъдат почти незабележими, като не загрозяват. При това в зависимост от вида си тези клапи може да изпълняват и редица допълнителни изисквания – да имат повишена пожароустойчивост, да уплътняват сигурно и да не пропускат преминаване на въздух, миризми, включително и пушек.

От Knauf са разработили цялостна система от такива клапи за вграждане в обшивката, наречена Knauf alutop. Те представляват готови завършени модули, които се вграждат максимално лесно в обшивката с плочи на стените или тавана. Изработени са от здрави външна и вътрешна рамки от ъглов алуминиев профил, с подсилени с поцинковани стоманени планки ъгли.

Външната рамка се закрепва към плочите, ограждащи оставения в обшивката отвор, а при клапите с повишени изисквания за пожароустойчивост се използват и допълнителни CD метални профили, които придават по-голяма устойчивост на монтираната към тях външна рамка. Вратичката на клапата има рамка от алуминиев профил, в която влиза плътно и е здраво залепено парче специален гипсокартон Knauf Diamant. Тези плочи се отличават с по-голяма здравина и твърдост, което ги прави устойчиви на механични натоварвания, на удар и надраскване. Повърхността на вратичките не се нуждае от допълнително шпакловане и е готова за боядисване.

Вратичката е закрепена към външната рамка с помощта на специални панти, така че да може да се отваря частично или пълно, а при необходимост да може и да се демонтира изцяло. Те имат заключващ механизъм, който ги задържа сигурно в затворено състояние, което е особено важно за клапите, монтирани на тавана. Вратите, предназначени за монтиране в окачен таван, са подсигурени срещу падане с държатели от гъвкава пластмаса или метал. Пантите и ключалката не се виждат откъм лицевата страна. Обковът за монтиране на вратичката позволява нейното регулиране спрямо външната рамка, така че да бъде в една и съща плоскост с ограждащата я обшивка. Все пак клапата не може да стане напълно невидима, защото между вратичката и външната рамка остава фуга с широчина 1,5 mm.

Клапите се произвеждат с различна големина, така че според конкретната конструкция и разстояние между носещите метални профили, според необходимата големина на отвора и дебелина на обшивката, лесно може да се подбере най-подходящата от тях. Клапи може да се използват и за монтиране на големи осветителни тела, при които е необходим достъп до задната им част.

Ревизионните клапи се делят на две групи – Knauf alutop REVO и Knauf alutop F-TEC. Освен тях продуктовата програма на Knauf включва и специални врати за достъп до килер например, както и ревизионни клапи, които гарантират въздухонепропускливост, защита срещу просмукване на прах, а така също и устойчивост към въздействието на различни дезинфекционни препарати, каквито се използват в болниците и други лечебни заведения.

Клапите Knauf alutop REVO имат универсално приложение. Те са подходящи за всякакви случаи, когато не се поставят допълнителни изисквания за повишена пожаробезопасност. Пригодени са за вграждане в стени и тавани във всякакви помещения при дебелина на обшивката с плочи 12,5 mm, 15 mm, 18 mm, 20 mm и 25 mm. Двата крайни размера отговарят на еднослойна или двуслойна обшивка с плочи с най-често използваната дебелина – 12,5 mm.

С изключение на един модел (600х1200 mm), всички останали клапи Knauf alutop REVO имат квадратна форма, като големините им започват от 200х200 mm и стигат до 1200х1200 mm при нарастваща стъпка от 100 mm. При необходимост от затваряне на отвори с по-големи размери се монтират двойни клапи. С две думи, този вид клапи се използват навсякъде, за тавани и стени, независимо от вида и предназначението на помещението, стига да не се поставят специални изисквания за повишена огнезащита.

Когато към конструкцията има такива изисквания, се използват клапите Knauf alutop F-TEC, които са така произведени, че да отговарят на нормите за огнеустойчивост. Според класа на тази защита те са два вида – F30 и F90. Първите осигуряват огнеустойчивост на конструкцията в продължение на 30 min, а вторите – за 90 min. Тези клапи затварят много плътно отвора, така че да не остават фуги, които да пропускат въздух или дим, което е задължително изискване за пожарната безопасност. Клапите Knauf alutop F-TEC 30 се произвеждат за дебелини на обшивката от 12,5 mm до 25 mm. Клапите Knauf alutop F-TEC 90 са пригодени за вграждане в обшивка с дебелина от 25 mm до 50 mm, които дебелини изпълняват изискванията за този клас на огнеустойчивост.

Системата Knauf е създадена преди всичко за бързо и лесно строителство, като за всеки конкретен случай се предлага подходящият детайл. Така е и при клапите, като всяка от тях се монтира за не повече от 20 min. При готов отвор клапата се монтира за около 6 min, като добрият краен резултат е гарантиран, ако се спазват указанията на производителя. Поместените тук чертежи дават представа за монтирането на клапа Knauf REVO в конструкция, изпълнена с еднослойна обшивка от плочи гипсокартон. Мястото на отвора се избира според потребността от достъп зад обшивката. Според големината и местоположението той може да бъде разположен между два UW или CD профила, в зависимост от това дали е в стена или окачен таван, или да пресича някой от тези профили. В първия случай отворът се очертава според вътрешния контур на рамката (светлия отвор), като от всяка страна се прибавят по 5 mm. Така например за клапа Knauf REVO 12,5 с размери 300х300 mm с прободен трион се изрязва отвор с размери 310х310 mm. Когато някой от профилите на носещата конструкция попада в отвора, той се прекъсва и дублира с друг успореден на него профил, монтиран на разстояние между 30 mm и 100 mm от отвора.

След това вратичката се откача от пантите и рамката се вкарва наклонена по диагонала на отвора, за да влезе отзад, намества се и се нивелира. В това положение се фиксира в ъглите с четири дърводелски стеги. Закрепва се със самопробиващи винтове 3,5 х 25 mm при еднослойна обшивка и 3,5 х 45 mm при двуслойна. При клапи с големина 200х200 mm и 300х300 mm са достатъчни осем винта – по два за всяка страна. При клапи с размери 400х400 mm и 500х500 mm броят на винтовете се увеличава на 14 – по четири отгоре и отдолу и по три за всяка от останалите две страни. Сега вече вратичката може да се окачи на пантите, с което клапата е монтирана. Фугите между външната рамка на клапата и ограждащите отвора кантове на плочите се запълват с Knauf Uniflott.

Пропускаме описанието на монтиране на ревизионни клапи с повишена пожарозащита Knauf alutop F-TEC. Те са значително по-дебели, а външната им рамка се закрепва към допълнително изградена носеща конструкция от CD профили. За цялата гама от ревизионни клапи има разработена подробна техническа документация, а и всяка от тях се доставя заедно с указания за нейното монтиране.

За повече информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото