В категории: Брой 3-4/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство

Перфоратори и къртачи на Bosch

75-годишният юбилей от появата на световния пазар на първия Boschhammer, станал родоначалник на цял нов клон ръчни електрически инструменти, ни подтикна да направим един по-пълен обзор на перфораторите и къртачите, произвеждани от Bosch. Ще си позволим и кратко общообразователно въведение с цел по-лесна ориентация при избора на подходящата машина.

И двата вида инструменти са предназначени за строително-ремонтни работи, като специализацията им е в пробиване на различно големи отвори или къртене на твърди материали като бетон, естествен камък, различни зидарски материали (тухли и блокчета), материали за пътни настилки и др. Те по правило са твърди и до голяма степен крехки, поради което за пробиването им освен въртеливо е необходимо и ударно действие. При къртене въртеливото движение, ако го има, се изключва.

Всички перфоратори и къртачи използват електропневматичен механизъм за превръщане на въртеливата енергия на електродвигателя в ударна. Най-общо казано, този механизъм се състои от стоманен цилиндър (подобно на двигателите с вътрешно горене), в който се движат две бутала. Едното се задвижва от електродвигателя и извършвайки възвратно-постъпателно движение, периодично сгъстява въздуха пред себе си. Именно сгъстеният въздух от своя страна изтласква напред второто „летящо“ бутало, което със специален ударник нанася удари директно върху опашката на работния инструмент. Има конструкции, при които първото бутало е оформено като цилиндър, в който се движи второто, различия има и в механизма за задвижването му. Принципът на действие обаче е един и същ и затова тези инструменти се наричат още „електропневматични“. За разлика от обикновените ударно-пробивни бормашини, при перфораторите честотата на ударите е значително по-ниска, но за сметка на това с несравнимо по-голяма енергия. В резултат производителността на пробиване при тези машини е много по-голяма, а работещият се уморява много по-малко, защото върху машината се прилага минимален натиск. При работа във вертикално положение в повечето случаи тя само се придържа с ръце, без да се натиска.

От гледна точка на приложението им, разликата между тези два вида инструменти е в това, че перфораторите са универсални, т.е. с тях се пробиват отвори с използване на твърдосплавни свредла или боркорони, а при изключено въртеливо движение работят като къртачи за изкъртване на бетон, мазилка, тухлена зидария и др. с помощта на шила и плоски длета (секачи). При машините от лекия теглови клас ударното действие може да бъде изключено и тогава тя се използва като обикновена бормашина за пробиване на отвори в метали, дърво, пластмаси и др. Тъй като всички електропневматични машини от лекия клас имат SDS Plus захват на работния инструмент, често комплектът, с който се продава машината, съдържа бързопритягащ челюстен патронник за цилиндрични свредла, който се поставя чрез специален SDS Plus накрайник.

Отделните модели перфоратори на Bosch се различават и по редица характеристики като наличие на електронно управление за плавна промяна на честотата на въртене, реверсивно въртене на работния инструмент, възможност за изключване на ударното действие и др. Тези характеристики са обозначени в наименованието на съответния модел, например:

» E – наличие на електронно регулиране на честотата на въртене и съответно на честотата, с която се нанасят ударите върху опашката на инструмента.

» S – възможност за изключване на ударното действие при пробиване в стомана, дърво и др., включително и при пробиване в крехки материали, като облицовъчни керамични плочки или тухли четворки с тънки стени.

» D – изключване на въртеливото движение при къртене и работа само чрез ударно действие.

» F – наличие на допълнителен бързопритягащ патронник за свредла с цилиндрична опашка.

Къртачите са по-тясно специализирани инструменти. Те нямат въртеливо движение на работния инструмент и се използват само за къртене, за което са по-подходящи, отколкото универсалните перфоратори. Поради липсата на механизъм за въртеливо движение на свредлото конструкцията им е опростена, което води до по-ниско тегло и по-компактни размери. Тъй като част от енергията на двигателя не се заделя за въртене, къртачите имат с около 25% по-голяма енергия на удара, отколкото перфораторите със същата електрическа мощност, а производителността им при къртене е с около 240% по-голяма от тази на перфоратор от същия клас. Липсата на въртеливо движение е позволила и промяна на конструкцията на патронника, която осигурява по-точно центроване и водене на опашката на работния инструмент, значително удължаване и по-малко натоварване на челюстите. В резултат на това патронникът има значително по-голяма износоустойчивост и дълготрайността му е 2–3 пъти по-голяма, отколкото при универсалния перфоратор. Затова когато къртенето преобладава, за препоръчване е да се използва специализиран къртач. Подходящият модел се подбира според вида на работата. При леки ремонтни дейности, като изкъртване на стари подови и стенни облицовки с плочки, мазилка или подови замазки оптималната машина е GSH 3. Тя е достатъчно мощна (4,3 J) и производителна, а малкото ù тегло и компактни размери позволяват работа в произволно пространствено положение, включително и над главата. При по-значително по обем къртене на бетон подходящите машини са GSH 5E и GSH 11E, съответно с енергия на удара 12 и 25 J.

Шампиони в групата на къртачите на Bosch са две машини, които с право могат да бъдат наречени „разрушители“. Всъщност това е и свободният превод на наименованието им (Aufbruchhammer). Първият – GSH 16, е съвсем нова машина с тегло 17,8 kg и енергия на единичния удар 45 J. Втората машина в тази най-тежка категория е GSH 27 с тегло 29 kg и енергия на удара цели 60 J. Те са създадени да заменят някогашните тежки, шумни и неудобни за работа пневматични пистолети с техните влачещи се по земята маркучи и компресор с размерите на микробус. Използват се за работа във вертикално положение, често и в пътното строителство за разбиване или изсичане на отвори в настилката. Възприето е перфораторите и къртачите да се делят на класове според теглото си. Съответно на това имат различна мощност, различно голяма енергия на удара и съответно различни приложения в зависимост от натоварването. Към лекия клас принадлежат машините с тегло 1,8–3,0 kg, в средния – 4–5 kg, а тези, които са от 6 kg нагоре, оформят тежкия клас. Машините от клас до 4 килограма използват SDS Plus захват на работния инструмент, а в класовете 5 и 11 килограма – SDS Max захват.

Bosch предлага обширен асортимент перфоратори и къртачи във всички теглови класове, което позволява да се подбере оптималната машина в зависимост от условията на работа. За извършване на обичайните строително-ремонтни дейности най-често се използват машини в класовете 2 и 3 kg. Те са едновременно достатъчно мощни, позволяват пробиване на отвори до Ø18 в бетон (максимално до Ø28), добре се справят с неголеми по обем дейности по къртене на бетон и основно на мазилка и зидария. Същевременно са леки и по-малко натоварват ръцете, компактни са и с тях може да се работи във всяко положение, включително високо над главата. Колкото натоварването става по-голямо, съответно се подбира по-голяма по мощност и тегло машина. Когато става дума само за къртене, и то в големи обеми, подчертаваме отново – предимството несъмнено е на страната на специализирания къртач.

За по-лесна ориентация в палитрата от професионални перфоратори и къртачи на Bosch сме се постарали да обобщим в табличен вид техните най-важни характеристики. За пробиване на отвори в бетон са дадени оптималните за дадена машина стойности, а в червено – максималната големина, с която машината инцидентно може да се справи, когато това се наложи. За отбелязване е също, че Bosch дава данни за производителността при разбиване на бетон за машините от 4-килограмовия клас нагоре. За останалите очевидно това е предимно съпътстваща дейност.

Къртач GSH 16 Professional

От къртачите на Bosch подбрахме да представим по-подробно модела GSH 16 Professional, първо, защото е измежду най-новите машини, и второ – с него се постига изключителната производителност от 1700 kg бетонни отломки на час. Към момента това е рекордно постижение за къртач от 16-килограмовия клас, което надвишава с над 60% производителността на следващия в класацията къртач на конкурентна фирма. Задвижваната от двигател с мощност 1750 W машина има енергия на единичния удар 45 J.

Това, което трябва да приемем на доверие, защото едва ли някой в България би се захванал да проведе такъв тест, са оценките от независими изследвания, които изтъкват на преден план едно друго изключително важно качество на този къртач – два пъти по-голямата продължителност на експлоатационния му период в сравнение с конкурентни машини на други производители. Това прави инвестицията за покупка на тази машина особено рентабилна.

Машината е пригодена за работа при максимално тежки условия и натоварване за къртене не само на големи количества, но и на бетони с по-висока марка, т.е. с по-голяма твърдост. Много съществено от гледна точка на работещия е сравнително невисокото тегло на къртача. За този вид инструменти от изключително голямо значение са конструктивните мерки, използвани за намаляване на вибрациите, които се предават на ръцете, раменете, а и на цялото тяло на работника. Благодарение на системата на Bosch за намаляване на вибрациите Vibration Control GSH 16 Professional отново се нарежда на челно място пред всички останали конкуренти, защо предава най-малко вибрации (10 m/s2). Това позволява по-продължителна работа без почивки, по-голяма дневна производителност и не на последно място – дълготрайна инвестиция в здравето на хората и опазване на тяхната трудоспособност.

Машината има удобна за държане едновременно с две ръце основна ръкохватка с еластично гумено покритие. Тя е закрепена шарнирно към тялото на машината и посредством пружинен механизъм ефективно поглъща вибрациите. Пусковият бутон е разположен така, че да се достига и превключва с края на пръстите, без ръката да се отделя от ръкохватката, а местоположението му е съобразено с ограничаването до минимум вероятността от неволно задействане. За по-лесното пренасяне къртачът се доставя в удобен здрав пластмасов куфар с дръжка и две колелца.

GSH 16 Professional се предлага в две разновидности (GSH 16-28 Professional и GSH 16-30 Professional), които се различават единствено по патронника си, предназначен за шила и секачи с шестостенна опашка с големина съответно 28 или 30 mm. Къртачът, както и останалите професионални машини на Bosch, се продават с тригодишна гаранция.

Машината е отличена за 2007 г. с престижната награда на дизайнерския център на Северен Рейн-Вестфалия Red Dot. Тазгодишните победители са били излъчени въз основа на 2548 предложения от 43 държави. Наградата се дава не само за най-добър дизайн, но и за ергономичност на машината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото