В категории: Брой 3-4/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство

75 години перфоратори и къртачи Bosch

Едва ли някой може да си представи съвременното строителство, включително изграждането и ремонта на пътища и пътни съоръжения без ръчния електро-пневматичен перфоратор или къртач. Независимо дали става дума за пробиване на отвори или къртене на бетон и други твърди строителни материали, този инструмент е незаменим. За илюстрация ще посочим само, че най-новият къртач на Bosch – GSH 16 Professional, с лекота разбива и натрошава 1700 kg бетонни отломки (бетон марка B25/30) на час, или казано по друг начин, за един работен ден този истински разрушител е в състояние да разбие и превърне в отломки бетонна конструкция с тегло 13 тона!

За да стигнат до днешното си съвършенство, този вид електрически инструменти са изминали дълъг път на развитие и непрестанно усъвършенстване. Тази година е юбилейна, защото се навършват 75 години, откакто през 1932 г. Роберт Бош първи започва серийното производство на електрически къртачи за професионално приложение. Първата такава машина, станала родоначалник на нов клон в производствената програма на Bosch, а след това и на много други фирми, е била показана на търговското изложение в Лайпциг. Името на първия винаги оставя трайна незаличима следа и не случайно и до днес наименованието Boschhammer (в свободен превод „чук на Бош”) е изписано върху машините на компанията. Нещо повече – то се е утвърдило като нарицателно за този вид инструменти.

Още първите машини на Bosch са притежавали основните белези на техните съвременни събратя. Те са имали ударен механизъм, който превръща енергията на въртящия се ротор на електродвигателя в ударна енергия, имали са предпазен съединител, който предотвратява възникване на нещастен случай при заклинване на инструмента. Компанията не само поставя началото, но в продължение на три четвърти век непрестанно развива и усъвършенства своите машини. Това ù позволява да бъде на крачка пред конкурентите си, защото копиращите винаги изостават. Основните насоки, в които са усъвършенствани машините, са по-високо качество, по-голяма производителност, все по-висока износоустойчивост и дълготрайност.

Светът е устроен така, че един изобретява нещо, а след това другите го възприемат и използват в своите машини. Това се потвърждава и от историята на развитие на електропневматичните инструменти, където Bosch е откривател и пръв въвежда редица решения, които след това се налагат като стандарт и се ползват от всички останали. Такива са създадената през 1975 г. система за закрепване на работния инструмент SDS Plus, която позволява лесна и бърза смяна и същевременно предаване на по-голяма енергия на удара директно върху опашката на инструмента, а не посредством патронник. Развитието на тази система с приложение при по-тежките и мощни машини е SDS Max, също създадена от Bosch. С тази марка е и първият в света перфоратор в клас „2 килограма“, пуснат на пазара през 1981 г. Същото важи и за първия в света перфоратор с акумулаторно захранване (1984 г.). През 2003 г. Bosch за пръв път вгражда в своя машина от клас „5 килограма“ специална антивибрационна система (Vibration Control), която в голяма степен решава много съществения проблем за всеки, работещ с такъв инструмент – бързата умора и поява на т.нар. вибрационна болест, която е сериозно професионално заболяване. Отново на компанията принадлежи първенството, като през 2005 г. пуска на пазара първия в света перфоратор (GBH 36 V-Li) със захранване от най-модерната и най-съвършена за момента литиево-йонна акумулаторна батерия. Покрай големите удобства и предимства на автономното си захранване, тази акумулаторна машина по производителност не отстъпва на перфоратор с мрежово захранване в клас „2 килограма“ (например Bosch GBH 2-26 Professional).

Във връзка със 75-годишния юбилей фирмата организира в световен мащаб, включително и в България, от април до края на юни т.г., кампания, като предлага изключително атрактивни оферти на своите клиенти. Така например при покупка на перфоратор в двукилограмовия клас (GBH 2-26 DFR Professional или акумулаторната машина GBH 36 V-Li Professional) клиентът ще получи безплатно електронен детектор DMF 10 Zoom Professional за откриване на скрити в строителната конструкция метални предмети и електрически проводници. Логиката на избрания подарък е желязна – преди човек да започне на пробива отвор в стената, пода или тавана, трябва да знае какво има под повърхността, за да не причини авария, като засегне тръба, проводник или прът от арматурата. За да е сигурен, че това няма да се случи, му трябва детектор с професионално качество и възможности. DMF 10 Zoom Professional е точно такъв и освен местоположението на дълбочина до 100 mm при стомана и 80 mm при медни предмети и разстоянието до тях, може да открива електрически проводници под напрежение, дори и предмети от дърво.

При покупка на по-голяма машина от 5-килограмовия и по-висок клас с SDS Max захват на инструмента, бонусът също нараства и клиентът вече получава даром акумулаторна бормашина-отвертка GSR 10,8 V-Li Professional. Това е изключително компактен и много удобен за работа инструмент, който позволява завиване на до 130 винта 6х60 mm в мека дървесина. Със своя литиево-йонен акумулатор машината е измежду най-доброто, което се предлага на пазара в този клас. А предимствата на този вид батерии са добре познати на професионалистите – намалено тегло, минимален саморазряд и липса на ефекта memory, причиняващ бързо спадане на първоначалния капацитет.

По наше мнение 75-годишният юбилей от пускането в серийно производство на първия перфоратор на Bosch ще се запомни и с юбилейните подаръци, които фирмата ще даде на своите клиенти.

* * *

Групата Bosch води началото си от основаната от Роберт Бош (1861–1942) през 1886 г. работилница за фина механика и електротехника. Днес тя е международна групировка, водещ световен производител на ръчни електрически инструменти, елементи за автомобилни и други двигатели, индустриална и строителна техника, техника за бита и др. За нея работят над 260 000 служители, а оборотът ù през 2006 г. е 43,7 млрд. евро. Има над 300 дъщерни дружества по цял свят и над 13 000 сервизни бази в над 140 страни.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото