В категории: Брой 3-4/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство

SPARKY K 306E – къртач в лекия клас

По традиция сме в началото на строителния сезон, макар че тази година той така и не е прекъсвал поради отбягналата ни зима. Затова измежду най-новите ръчни електрически инструменти на „Спарки Елтос“ решихме да подберем машина с приложение в строителството. Вниманието ни спря къртачът K 306E не само защото е новост, но и поради забележителните му технически характеристики. Досега Sparky нямаха къртач в лекия теглови клас, машините от който се използват най-често при строително-ремонтните работи. Тясната им специализация е изкъртване на различни подови и стенни покрития от керамични плочки, дейност, която се налага при всеки ремонт на банята или входното антре, на стари циментови замазки, на мазилка и тухлена зидария, включително изкопаване на канали за прокарване на електрически или тръбни инсталации, пробиване и оформяне на отвори за врати и прозорци и какво ли още не.

Най-впечатляващото в новата машина е изключителното постижение за енергия на единичния удар спрямо теглото на машината. С тегло 3,4 kg тя се вписва в трикилограмовия клас, но се отличава от съпоставими по тегло машини на други производители със значително по-голямата енергия на удара – 6 J. За този теглови клас машини типичните стойности на този показател са 2,8–4,3 J, което значително отстъпва на постижението на българския къртач. Заинатихме се и поровихме из Интернет – така и не намерихме инструмент със сходни параметри на K 306E. Обяснението на това изключително постижение навярно се корени в посочената в техническата документация „компютърна оптимизация на вакуумно-компресионния ударен механизъм“. Мощността на електродвигателя е 650 W.

Къртачът е предназначен за работа с инструменти (шила, секачи, каналокопатели и др.) със захват SDS Plus, което е стандарт за лекия клас, докато по енергията на удара си машината вече навлиза в територията на по-тежките машини със захват SDS Max. В предния край на редукторната кутия се намира пръстен, чрез който работният инструмент може да се завърта и фиксира в 12 различни положения. Това е направено за удобство при работа със секач (плоско длето).

Веднага прави впечатление силно удължената форма на K 306E и по-специално на редукторната кутия. Това е продиктувано от конструкцията на вакуумно-компресионния ударен механизъм, благодарение на който е постигната тази висока енергия на удара. Необходимо е да се отбележи, че като всеки специализиран инструмент по отношение енергията на удара и особено на износоустойчивостта си, къртачите имат съществено предимство пред перфораторите от същия теглови клас. Причината е, че при тях няма въртеливо движение. Това по принцип позволява удължаване на челюстите, които обхващат опашката на инструмента, и по-точното му водене при намалено триене. В крайна сметка резултатът е значително по-малкото износване на патронника при къртачите в сравнение с перфораторите.

Къртачът няма допълнителна ръкохватка, защото поради липсата на въртеливо движение, отпада необходимостта от удържане срещу завъртане на машината. Честотата на нанасяне на ударите може да се регулира плавно в границите 0–3200 min–1 на празен ход, с което се подбира оптималният режим на работа. Максималната честота може предварително да се зададе чрез вграден в пусковия бутон регулатор със седем позиции. Това е особено полезно при по-деликатни операции, като премахването на стари облицовки от плочки, защото точното задаване на честотата и енергията на ударите позволява запазване здрави на голяма част от тях.

Подобно на останалите професионални електрически машини на „Спарки Елтос“, и къртачът K 306E се отличава с добра износоустойчивост и дълготрайност, които се дължат на ред конструктивни решения, свързани със защитата на двигателя, здрава редукторна кутия от магнезиева сплав, вакуумно-компресионен ударен механизъм, изработен от качествени материали, и др. Машината се доставя в пластмасов куфар в комплект със секач и шило.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото