В категории: Брой 1-2/2007, Дърводелство и обзавеждане, Ремонти, Строителство

Избор на интериорни врати

Изборът на подходяща врата не е лесна задача, включително и когато той се свежда само до вратите във вътрешността на сградата. Затова съзнателно игнорираме входните и балконски врати, които, общо взето, са друг свят. Голямото разнообразие от предлагани на пазара врати също не помага много, а често прави главоблъсканицата още по-сложна за решаване. За да бъдем в максимална степен полезни, ще направим кратък оглед на интериорните врати откъм потребителските им качества, като сме използвали техническа информация за производството на една от водещите български фирми „Акрида“. Избрахме нея, защото е специализирана в сферата на интериорните врати, които по своето качество са позиционирани предимно във високия клас. Покупката им е дългосрочна инвестиция и затова компромиси с качеството, според нас, са недопустими. Очевидно това не е наше откритие, защото списъкът с по-големите клиенти на „Акрида“ е дълъг и предълъг. Това основно са хотели, бизнес сгради и луксозни жилищни кооперации. Сега да видим какво купуват тези, които разбират и държат да имат най-доброто там, където живеят или работят.

Вратите не само отделят едно помещение от друго. Те са и съществен елемент от интериора, от тях в голяма степен зависи как ще изглежда едно или друго помещение и жилището като цяло. Изборът им е въпрос на стил, но и на осъзната практичност. Затова освен външния им вид, евентуално релеф, остъкляване, текстура и оцветяване, трябва да се вземат предвид и някои технически изисквания според конкретната ситуация. При всяко положение вратата трябва да осигурява достатъчно добра звукоизолация и да възпрепятства свободното преминаване на шума, бил той музика или говор, от едно в друго помещение. Приема се, че добра интериорна врата трябва да осигурява изолация срещу въздушен шум Rw=32–38 dB. Звукоизолиращата способност на вратата зависи основно от нейния пълнеж. При съществена разлика в температурите в две съседни помещения е важна и топлоизолиращата способност на вратата. В някои случаи се поставят повишени изисквания за устойчивостта ù на удар. Общо взето обаче, важи изискването вратата да има колкото се може по-твърда повърхност, устойчива на издраскване и леки удари с остър предмет. Освен това вратите трябва да са стабилни, крилата им да не се измятат, да са устойчиви на температурни и влажностни колебания, да задържат сигурно пантите, да имат добро уплътнение между крилото и касата. Всичко това се постига чрез подбор и най-вече с комбинация от различни материали.

По начина на прилягане на крилото към касата вратите са фалцови или без фалц. Първата конструкция е традиционна и така са направени всички по-стари врати. Причина за това решение е по-доброто уплътнение при положение, че не се използва специален гумен или PVC уплътнител. В затворено положение вратите с фалц отстоят на около 15 mm от равнината на стената. В съвременното производство предпочитанията са към вратите без фалц, което улеснява производствения процес. Вратата лежи в равнината на стената, а проблемът с уплътнението се решава със съвременни качествени материали.

В повечето случаи крилото на вратата се състои от рамка, направена от масивна дървесина, двустранно облицована с плочи MDF и пълнеж от нагънат картон тип „пчелна пита“ или от перфорирани плочи от дървесни частици (ПДЧ) с ниска плътност. В първия случай крилото е по-леко, а при втория има по-добра звукоизолираща способност. Бравата се вкопава в рамката, в нея се монтират и пантите.

Най-често използваният материал за облицоване на рамката са средно плътните плочи от дървесни влакна (MDF). Това е сравнително нов материал, който бързо превзема производството на врати поради своите добри механични качества и хидрофобност. Има равна, гладка, еднородна и плътна повърхност, поради което може да се обработва чрез фрезоване, лесно се боядисва и ламинира. За някои врати се използват и плочи от дървесни влакна с висока плътност (HDF), който материал има още по-голяма здравина и устойчивост в сравнение с плочите MDF.

Най-съществената разлика при вратите е в повърхностното покритие, което освен декоративни има и защитни функции. По-луксозните врати имат покритие от естествен фурнир, като стандартното изпълнение е бук или дъб. По поръчка на клиента се изработват врати с фурнир от по-скъпи и екзотични дървесни видове като орех, махагон, ясен, явор, череша и др. Също по заявка фурнирът може да бъде оцветен с байц, като нюансът се избира по каталог. Повърхностното покритие е от безцветен двукомпонентен полиуретанов лак, който създава декоративен слой с добра механична и водоустойчивост.

Специален интерес представляват вратите, при които обшивката на крилата е изпълнена чрез покриване на плочите MDF с ламинат, получен по метода с високо налягане HPL (High Pressure Laminate). За качествата на покритието е достатъчно да кажем, че по подобен начин се произвеждат и ламинатните паркетни дъски. При този метод се получава т.нар. композитен неколкослоен ламинат с дебелина около 0,8 mm, с отлични декоративни и защитни свойства. Най-отгоре има защитен слой, който е устойчив на драскане, триене, замърсяване, слънчева светлина и други въздействия. Под него се намира декоративен слой, който придава на покритието вида на желания материал. Най-отдолу е третият слой, придаващ удароустойчивост на покритието. Полученият под действие на високата температура и налягане композитен материал се пресова върху плочата от MDF.

Използваният за вратите на „Акрида“ HPL ламинат гарантира много висока устойчивост на надраскване, удар и натиск, на ярка слънчева светлина, за кратко време издържа на нагряване до 180 оС.

Третият вид врати имат покритие от двукомпонентен полиуретанов лак, като цветът може да се подбере по каталог.

Всички врати имат качествени уплътнители от PVC, оцветени в бяло или в кафяво. Крилата се окачват с по три декоративни панти Ø14 с никелово покритие или от месинг. В своите врати „Акрида“ стандартно вгражда брави на българската фирма Mauer Locking Systems в изпълнение с обикновен, със секретен ключ или за баня.

Накрая остава касата. Тя е произведена от материали (масивна дървесина, ПДЧ или MDF), чието повърхностно покритие хармонира с външния вид на крилото. По-същественото в случая е, че широчината им е регулируема в границите на 20 mm, което е необходимо, за да може да се компенсират различия в дебелината на зида.

Ето и няколко полезни съвета, преди да тръгнете да купувате готова или правена по поръчка врата. Необходимо е да се измери широчината и височината на зидарския отвор, в който ще се монтира. Височината се мери от нивото на завършеното подово покритие. Измерва се и дебелината на стената заедно с мазилката или ако има някаква друга облицовка върху нея, например плочки. Освен това вратите биват леви и десни. Когато се застане срещу вратата, така че крилото ù да се отваря чрез издърпване, ако пантите се намират от лявата страна, вратата е лява. В противния случай тя е дясна. Необходимо е да се знае също, че почти всички съвременни панти позволяват известна регулировка в случай, че след време крилото леко провисне или не приляга добре във фалца на касата.

За повече информация и поръчки посетете сайта на фирма „Киров“.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото