В категории: Брой 1-2/2007, Електроника, Ремонти, Строителство, Сухо строителство

Плоско озвучително тяло Knauf Soundboard

Доброто озвучаване, особено при по-големите помещения, винаги създава акустични проблеми, които най-често се решават с компромиси. Причината е в използваните досега озвучителни тела, които представляват съчетание от обемисти и масивни, най-често дървени кутии, в които са вградени няколко високоговорителя и филтри за честотно разделяне на електрическия сигнал към всеки от говорителите. Най-често се използват трилентови колони с масивен бас и средночестотни говорители с хартиени мембрани и една или повече високочестотни „пищялки“. Това класическо и досега комай единствено решение има редица недостатъци. Преди всичко тонколоните имат насочено излъчване, поради което в близост до тях звукът може да се окаже непоносимо силен, докато по-надалеч, и особено встрани от тях, остават слабо озвучени зони. Това е сериозен проблем, особено при конферентни зали, защото част от присъстващите непрестанно ще се напрягат да не изпуснат някоя дума, а на други част от казаното може и да им убегне. Тонколоните, особено по-обемистите, създават и друг един проблем – където и да ги сложи човек, на пода или окачени по стените, все пречат и нарушават хармонията на интериора.

Ето защо специалистите по вътрешно обзавеждане и акустика посрещнаха с много голям интерес една от последните новости в производствената програма на Knauf – специалните плоски елементи Knauf Soundboard, които се предлагат като алтернатива на обичайните тонколони и класически високоговорители. С неудоволствие сме принудени да използваме англоезичното наименование на продукта Soundboard, защото и немският производител е избрал същото, навярно за да звучи познато и достатъчно красноречиво в която и да било точка на земното кълбо поради утвърждаването на английския като универсален световен език.

Погледнато откъм челната страна, плоското озвучително тяло не се отличава от елемент, изрязан от гипсокартонена плоча. Повърхността му е същата, може да се обработва като останалите плочи от облицовката. Той има размери 625х500 mm и се вгражда в окачения таван, изпълнен с плочи гипсокартон или в стенна обшивка, направена по същия начин. Работи се на модулен принцип, като броят на плоските озвучителни тела Knauf Soundboard се избира според площта на помещението. При помещения с височина до около 3 m се монтира едно тяло на всеки 30 m2 площ. При помещения с височина между 3 m и 5 m едно тяло се полага на 50 m2 площ. Монтирано по този начин, то не се отличава от останалата обшивката на тавана или стената, няма отвори или изпъкнали елементи. За постигане на равномерно озвучаване се препоръчва разстоянието между две съседни озвучителни тела да не надхвърля 6 m.

Озвучителният елемент Knauf Soundboard се състои от две части. Челната плоча от гипсокартон GKFI (импрегнирана плоча с повишени огнезащитни свойства) със стандартна дебелина 12,5 mm изпълнява ролята на резонатор. Подобно на специалната дъска зад струните на пианото тя усилва и равномерно излъчва звуковите вълни към помещението. Към задната ù част е закрепен специален елемент, който преобразува електрическите сигнали в механични трептения, те се предават на плочата и под формата на звук се излъчват в помещението. За разлика от тонколоните с високоговорители озвучителните елементи Knauf Soundboard излъчват с равномерна кръгова диаграма – 180о в хоризонтална и вертикална посока. Чрез подходящото им разполагане се получава равномерно озвучаване с еднаква сила във всяка точка на помещението, а говорът става лесно разбираем, без каквото и да било усилие, независимо къде се намира слушателят.

При вграждане в стенна облицовка се препоръчва поставяне на озвучителните тела в горната третина по височина, а за по-равномерно озвучаване на помещението е желателно монтирането на двойки тела едно срещу друго в срещулежащите стени. Така например за добро озвучаване на помещение с широчина 6 m и дължина 10 m трябва да се монтират две озвучителни тела в челната стена. При по-голяма дължина на помещението се поставя едно или две тела на тавана или в задната стена.

Озвучителният елемент Knauf Soundboard има широка честотна лента на излъчване – от 100 Hz до 18 000 Hz. Горната честотна граница покрива изискванията за високо качество на звука, известни повече като Hi-Fi норми, да не говорим, че слухът на човек на средна възраст рядко долавя звуци с честота над 15 000 Hz. По отношение на ниските честоти има какво да се желае, ако се цели качествено възпроизвеждане на музика. В такива случаи проблемът се решава чрез добавяне на класически озвучителни тела с басов високоговорител (Subwoofer). Номиналната мощност на един елемент Knauf Soundboard е 30 W, а „музикалната“ (с по-големи нелинейни изкривявания) – 60 W. При необходимост към един и същ канал на усилвателя може да се свържат едно, две или четири озвучителни тела, при което се получава общо до 120 W номинална мощност на канал. Импедансът на всяко от телата е 4 Ω. Максималното звуково налягане е 97 dB, което надвишава хигиенната норма, възприета в цивилизованите държави за озвучаване на дискотеки – 92 dB. Напречното сечение на кабелите за свързване на колоните се подбира според тяхната дължина – от 2х 1,5 mm2 при 10 m до 2х 4,0 mm2 за кабели с дължина до 50 m. За стерео възпроизвеждане, естествено, са необходими поне една двойка озвучителни тела.

Озвучителните тела Knauf Soundboard са подходящи за монтиране във всякакви конструкции на окачени или самоносещи конструкции на тавани, изпълнени с елементи на Knauf, както и в леки преградни стени и предстенни обшивки с носеща конструкция от метални профили или бичмета.

Тук е показано монтирането на Knauf Soundboard в обшивка на таван и на стена. Към илюстрациите за първия вариант са дадени пояснения, а за монтирането в стени (фиг. 5 и 6) ще поясним, че вместо CD профили се използват CW профили. Показани са два варианта – с монтиране на два напречни допълнителни CW профила (5) и цялостно обрамчване на отвора с четири допълнителни профила (6). Цялата обшивка, включително вградените в нея озвучителни тела, може да се шпаклова при дебелина на слоя до 2 mm, върху нея да се нанесе тънка декоративна мазилка, да се боядисва или облепи с тапети.

Не на последно място трябва да се посочи, че озвучаването с тела Knauf Soundboard е значително по-евтино, отколкото с класически тонколони. Като най-подходящи обекти производителят посочва обществени обекти, конферентни зали и учебни аудитории, изложбени зали, хотелски помещения, училища, летища и др. Все още не сме могли да изпробваме лично качеството на звука, струящ от обшивката на тавана или стените, но по наше мнение идеята за такова решение в едно с и без това ограничени размери таванско помещение е повече от привлекателна.

За допълнителна информация вижте тук.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото