В категории: Брой 1-2/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство

Електропневматични перфоратори Skil за домашната работилница

Skil разшири колекцията си от ръчни перфоратори, като в средата на януари т.г. пусна на пазара новия модел Skil 1758. Заедно със сходния по технически възможности и приложение перфоратор Skil 1765 двете машини ще се появят на нашия пазар през март. Те имат електропневматичен ударен механизъм с енергия на удара 2,0 J при модела Skil 1758 и 2,2 J за Skil 1765. Втората машина има и по-мощен електродвигател – 900 W, докато мощността на Skil 1758 е 750 W. Съответно на мощността и енергията на удара Skil 1758 позволява пробиване в бетон на отвори с максимален диаметър 24 mm, докато Skil 1765 се справя с отвори до 28 mm. Максималните диаметри на отворите, които двете машини пробиват в стомана и дървесни материали, са Ø13 и Ø40. Независимо от разликата в мощността двете машини имат еднакво тегло – 3,3 kg.

Предавателната им кутия е едностепенна, като честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–1100 min–1, а честотата на ударите върху опашката на инструмента от 0 до 5900 min–1. Максималната честота на въртене може да се зададе предварително. Системата за закрепване на работния инструмент е типичната за този клас – SDS Plus.

И двата перфоратора са замислени като леки и удобни за работа машини, с които могат да се извършват почти всички дейности по пробиване и къртене при поддръжката и ремонта на жилището. В реалния живот много рядко би се наложило пробиване на отвори в бетон с диаметър, по-голям от 10–12 mm, поради което и двата перфоратора имат достатъчно голям запас от мощност. За пробиване на отвори в метали, дървесина или пластмаси се използва челюстен патронник със зъбен венец и SDS Plus опашка. Освен за пробиване на отвори машините с успех могат да се използват и за къртене на мазилка, прокопаване на канали в тухлен зид или, най-често, за изкъртване на стара облицовка с плочки.

Моделът Skil 1765 има четири режима на работа – пробиване, пробиване, съпроводено с удари върху свредлото, къртене (при изключено въртеливо движение) и къртене с възможност за завъртане на инструмента и избор на най-удобно положение за работа. При Skil 1758 са налични само първите три режима. Малка разлика има и в окомплектоването – към Skil 1765 се доставят в повече патронник за свредла с цилиндрична опашка и второ длето с широчина 4 cm.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото