В категории: Брой 1-2/2007, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти

Циркулярен трион Skil 5155

От Skil също не пропуснаха да дадат заявка за намеренията си през 2007 г., като в края на миналата обявиха няколко нови модела, които ще се появят на пазара през първото полугодие на тази. Логично измежду новите машини се намира и модел на ръчен циркулярен трион, защото първият инструмент от този вид в света – Skilsaw, създаден през далечната 1924 г., дава името на търговска марка, която вече над 80 години успешно се представя както на пазара на любителските инструменти, така и в професионалния сектор.

Както при останалите електрически инструменти, и ръчните циркулярни триони са достигнали ниво на развитие, което не допуска революционни промени. Развитието е в посока усъвършенстване на някои детайли, които правят работата по-удобна и лесна. Работи се и за повишаване на износоустойчивостта и дълготрайността на машините.

Новият циркулярен трион Skil 5155 се отличава с повишена мощност на електродвигателя (1150 W), която по този показател го поставя в средата на класацията при любителските машини. За сравнение само ще посочим, че топмоделът на Skil за момента при циркулярните триони, носещ добилото популярност наименование Orca, е с мощност 1600 W, което с основание го нарежда сред професионалните машини. Skil предлага доста широка гама от ръчни циркулярни триони, като най-малкият сред тях е с мощност 700 W, а на върха се намира Orca.

Моделът Skil 5155 очевидно е, както се казва, бюджетно ориентирана машина, което ни най-малко не му пречи да реже дъски с дебелина до 55 mm. В обичайната практика това е предостатъчно, защото рязането на по-дебели талпи вече сочи към строителното дърводелство и друг клас машини. Машината работи с циркулярен диск с диаметър 170 mm, като фабрично се доставя с диск за грубо рязане на мека дървесина с 12 зъба. За по-фино разкрояване се използва диск с 24 зъба, който се продава отделно. И двата диска на Skil са с твърдосплавни резци. Skil 5155 има удобни за държане ергономично оформени ръкохватки, основният и подвижният предпазители са от алуминиева отливка, а основата, по която се води машината, е от дебела щанцована ламарина. Предвидена е възможност с помощта на преходен накрайник към отвора в предпазния щит да се свърже маркучът на промишлена прахосмукачка.

При този модел конструкторите са се отказали от станалата напоследък мода за поставяне на лазерен прожектор, очертаващ линията, по която реже дискът. За сметка на това е използван механичен визьор, изработен от прозрачен плексиглас, който позволява добра видимост на очертаната линия за рязане и точно водене на машината. Има възможност за странично преместване, чрез което се извършва неговата регулировка.

Към удобствата при работа с циркулярния трион може да се добави и системата за блокиране въртенето на диска, което улеснява развиването на винта при неговата смяна.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото