В категории: Брой 1-2/2007, Инструменти, Ремонти, Строителство

Моторни ъглошлифовъчни машини

„Когато пусна моята машина и най-твърдият материал омеква“ – тези гальовни думи на един строителен работник за неговия STIHL TS 800 най-точно характеризират безкомпромисната способност на машината да реже най-твърди и абразивни материали като бетон, камък, асфалт, чугун или стомана. Ето защо тези машини задължително присъстват на всеки по-голям строителен обект. Оптималното съчетание между производителност, изключителна здравина и износоустойчивост, сигурност и удобство на серията TS и в този сектор са извели STIHL на позиция №1 в света.

Що за машина е това? Задвижва се от мощен двигател с вътрешно горене, конструктивно, а и по начин на използване наподобява познатите ръчни електрически ъглошлифовъчни машини, ползва сходни по вид дискове за рязане, при работа се държи с две ръце, а често се води и с помощта на специална количка. Ще се примирим с възприетото в нашата строителна практика наименование „моторен ъглошлайф“, защото не успяхме да измислим по-добро. А иначе това си е специализирана машина за рязане на строителния обект при най-тежки условия. Към момента STIHL предлага четири модела, които се различават най-вече по обем на двигателя, съответно по мощност, по дълбочина на рязане и тегло.

Най-малкият от тях, TS 400, има двигател с работен обем 64,1 cm3 и мощност 3,2 kW (4,4 к.с.). Тежи 9,4 kg, стандартно се доставя с диск Ø300, но може работи и с дискове с диаметър 350 mm. Максималната дълбочина на рязане с диска Ø300 е 100 mm. Машината е отлично решение при работа в тесни строителни изкопи и канали, за употреба в условия на пожар, автомобилни катастрофи, срутвания на сгради и други случаи, когато е необходима максимална мобилност. TS 460 се отличава с по-мощния си двигател – 3,5 kW (4,8 к.с.) с работен обем 72,4 cm3. Тази машина тежи 11,5 kg. В момента не се предлага в България.

Следващите два модела TS 700 и TS 800 имат двигател с работен обем 98,5 cm3 и мощност 5,0 kW (6,8 к.с.). Първият работи с диск за рязане Ø350, а вторият – с Ø400. Съответно максималната дълбочина на рязане на първата машина е 125 mm, а на втората – 145 mm. Моделът TS 700 тежи 11,6 kg, а TS 800 – 13 kg. Тези два модела имат и специална система (Zyklon) за очистване на засмуквания в двигателя въздух. Зад тези сухи цифри се крият множество технически решения, благодарение на които моторните ъглошлайфмашини на STIHL са окупирали световния връх.

На първо място бихме посочили, че и четирите машини ползват доказалите качествата си двутактови двигатели, които съчетават висока мощност за единица работен обем с ниско ниво на вредните емисии в изгорелите газове. Моделите TS 700 и TS 800 имат най-новите двигатели STIHL 2-MIX, при които напълно се предотвратява попадането на прясна гориво-въздушна смес в изгорелите газове. Всички машини имат антивибрационна система, която в съчетание с ергономичните ръкохватки намалява в максимална степен умората на ръцете. За по-продължителна работа при рязане на дълги участъци всяка от машините може да се монтира на специална количка. Така за работещия остава само бавното ù прибутване напред, докато теглото на машината се поема от количката. Всички машини са пригодени за мокро рязане, при което се увеличава производителността, намалява се износването на диска и в много голяма степен се намалява количеството на отделената в околното пространство прах. Водата се подава под налягане от специален съд с помпа, а при работа с количка с резервоар за вода, тя сама се стича. Запалването на машините е силно улеснено благодарение на системата ElastoStart Plus с вграден демпфериращ механизъм в ръкохватката на стартовото въже и декомпресионния вентил, който намалява степента на компресия в цилиндъра в момента на пускане на двигателя.

При всички машини са взети специални мерки за финото и сигурно очистване на въздуха, който се засмуква от двигателя. В допълнение на двата хартиени филтъра за грубо и фино очистване, моделите TS 700 и TS 800 имат и специален циклонен филтър за предварително грубо очистване на въздуха. Той отстранява около 80% от съдържащите се във въздуха частици, като по този начин значително се удължава дълготрайността на двата хартиени филтъра. Необходимо е да се отбележи, че при циклонния метод на очистване частиците не се събират и съответно не задръстват филтриращия елемент, а се изхвърлят обратно в околната среда, т.е. на практика тези филтри са самоочистващи се. Новост (от юни т.г.) при модела TS 700 ще бъде изработеният от магнезиева сплав предпазен кожух, значително снижаващ теглото на машината.

STIHL предлага и широк набор от дискове за рязане – карбофлексни за камък, стомана и асфалт и метални с посипка от диамантени зърна за асфалт, бетон и твърди скални материали.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото