В категории: Брой 1-2/2007, Градина

STIHL– световният лидер при верижните триони

STIHL е измежду фирмите, за които се пише с удоволствие, защото историята им наподобява приказка, в която млад момък с талант, дръзновение и много труд успява да създаде нова, непозната дотогава машина или технология, да ги наложи на пазара и така да направи труда и живота на стотици хиляди хора по целия свят по-производителен и по-лесен. Самият момък става основател на една успешно развиваща се вече 80 години фирма, а неговите наследници продължават не само рода, но и делото му.

В случая приказният герой се казва Андреас Щил. След края на Първата световна война завършва машиностроене в Щутгарт, Германия и на 30-годишна възраст през 1926 г. основава собствена фирма – A. STIHL Maschinenfabrik. Назначава двама работника и първоначално се занимава с отоплителни котли и перални машини, докато събере средства, за да се посвети на целта, която упорито ще преследва през целия си живот – конструиране и производство на преносими триони. Много бързо създава първата си верижна режеща машина, която се задвижва от електродвигател с мощност 2,2 kW. Тя е предназначена за нарязване на стволовете на отсечени дървета, тежи 48 kg и затова по време на работа трябва да се държи от двама души.

През 1929 г. STIHL конструира и произвежда първия си моторен трион с бензинов двигател с мощност 6 к.с. и тегло 46 kg, който също по време на работа се държи от двама души. Машината е демонстрирана за пръв път на Лайпцигския панаир и се оказва толкова сполучлива, че бива изнасяна в големи количества за дърводобива в Русия, САЩ и Канада. Успехът донася на Андреас Щил прозвището „Баща на моторния трион“, а приходите спомагат за бързо развитие на предприятието и заделяне на все повече средства за по-нататъшното развитие и усъвършенстване на продукцията, както и за създаване на нови машини. През 1938 г. се открива и втора фабрика в Neustadt an der Rems (през 1975 се слива с предприятието във Waiblingen), а година по-късно за STIHL вече се трудят 251 работници и служители. Междувременно развитието на моторните триони продължава, като STIHL създава и патентова редица технически открития като режеща верига, която малко се отличава от тези, с които работим днес, система за автоматично смазване на веригата и водещата шина, специален механичен съединител за задвижване на веригата, използване на леки метални сплави за цилиндровата глава на двигателя, което снижава теглото на машината, и др.

Както цялата немска индустрия, заводите на STIHL в Щутгарт са напълно разрушени през Втората световна война и производството частично е прехвърлено в Neustadt. След войната то се възражда буквално от пепелта и през 1950 г. е постигната заветната цел – заводът на STIHL във Waiblingen произвежда първия в света бензинов моторен трион, с който може да работи сам човек. Това е моделът STIHL BL с мощност 4,5 к.с. и тегло 16 kg. Благодарение на възможността за ръчна промяна на наклона на карбуратора, освен за нарязване на стволовете по дължина, машината вече може да се използва и за отрязване на дърветата.

Този трион служи като база за създаване на специализирана машина за издълбаване на дупки в земята за засаждане на растения. Междувременно STIHL продължава работата по усъвършенстване на моторните триони и през 1954 г. пуска бензиновия модел STIHL BLK с мощност 4,5 к.с., който е олекотен до 11 kg. По това време фирмата конструира нов модел на карбуратор, който работи еднакво добре, независимо от пространственото положение, в което се намира. Това вече позволява безпроблемна работа на трионите и използването им при всички операции в дърводобива и дървопреработката.

Настава времето и за най-значителния технологичен и производствен пробив, с който STIHL окончателно се утвърждава като световен лидер – през 1959 г. започва серийното производство на легендарния модел STIHL Contra с мощност 6,0 к.с. и тегло около 12 kg. За пръв път горските работници получават пълноценна машина, която повишава производителността на труда им над три пъти. Междувременно усъвършенстването на машината продължава непрестанно и един след друг следват нови все по-леки и все по-усъвършенствани модели. Внедрява се антивибрационна система, система за електронно запалване на горивно-въздушната смес, самосмазващата се режеща верига Oilomatic и др. По случай 40-годишнината на фирмата е създаден моделът 040, който с тегло от само 6,8 kg при мощност 3,7 к.с. е истинска сензация. За пръв път е премината границата 2,0 kg тегло на конска сила.

По това време STIHL значително разширява производствената си палитра, като разработва и започва производството на различни други машини, свързани предимно с дърводобива и поддържането на гората и градината. Първата моторна ъглошлайфмашина на STIHL е създадена през 1965 г., а през 1971 г. е произведен 1,5-милионният моторен трион, за което компанията официално получава признанието на водещ производител на моторни триони в света.

През следващите десетилетия усъвършенстването на моторните триони продължава. Внедряват се различни новости като специална система за предотвратяване на случайното задвижване на веригата, система за моментално спиране движението (QuickStop) на веригата при възникване на обратен удар, система за затопляне на основната ръкохватка, нова система за опъване на веригата без непосредствен допир до нея, биологично чистото и незамърсяващо околната среда растително масло за смазване на веригата, системата за намаляване разхода на масло (Ematic System), катализатор за намаляване на вредните емисии в изгорелите газове при двутактовите двигатели, режещи вериги със специална маркировка върху зъбите, която позволява точен контрол на износването им и улеснява заточването, специална, без вредни съставки, двутактова горивна смес (MotoMix), нова водеща шина Rollomatic с 38% по-ниско тегло и т.н., и т.н.

През 2002 г. STIHL пуска и многократно отличавания като върхово техническо постижение четиритактов хибриден двигател STIHL 4-MIX, който работи с двутактова горивна смес и съчетава предимствата на двата вида двигатели. Той има голям въртящ момент, висока мощност и много бързо ускоряване, съчетани с намалена емисия на вредните съставки в изгорелите газове, не се нуждае от отделна смазочна система, има олекотена конструкция, намалено ниво на шума, улеснено стартиране, а обслужването му е опростено.

Производствените мощности на фирмата бързо се разрастват, като освен в Германия са открити заводи в Бразилия, САЩ, Швейцария, Австрия и Китай. STIHL предлага много широка гама моторни и електрически триони, моторни коси, храсторези, ножици за жив плет, пръскачки и уреди за обдухване, пароструйки, моторни ъглошлайфмашини, свредели за изкопаване на дупки за засаждане на растения, защитни облекла и предпазни средства, както и още много други артикули, свързани с гората и градината.

Важен момент в развитието на фирмата е придобиването през 1992 г. на австрийската фирма VIKING, основана през 1981 г. и започнала дейността си с производството на косачки за трева. Постепенно, вече в състава на групата STIHL, се развива като водещ производител на цялата позната днес палитра от моторни и електрически косачки, тримери, ножици и уреди за жив плет, дробилки за храсти, листосмукачки, мотокултиватори.

След смъртта на Андреас Щил през 1973 г. ръководството на фирмата поема най-големият му син Ханс Петер Щил, който днес е председател на надзорния съвет на STIHL AG. През 2005 г. групата STIHL е реализирала оборот 1,812 млрд. евро, а броят на служителите е достигнал 9000 души. Над 35 000 търговци продават нейните машини в повече от 160 страни. През последните 35 години STIHL е най-продаваната марка моторни триони в света. До декември 2006 г. са продадени над 40 млн. от тях.

Към момента най-новите модели са:

» STIHL MS 280-I – първият трион с интелигентно микропроцесорно управление на двигателя. Осигурява оптимална мощност при всеки режим на работа. Моделът STIHL MS 280 C-BQ I има системи за бързо натягане на веригата и моментално действаща спирачка (QuickStop Super).

» STIHL MS 441 – мощна професионална машина със силно снижено ниво на вибрациите и минимална умора при работа.

» STIHL FS 87, FS 310 и FR 130 T – моторни коси с най-новия двигател STIHL 4-MIX.

» VIKING серия 7 – професионални тревокосачки с голяма мощност, производителност, ергономичност и висока износоустойчивост.

» VIKING GE 250 S и GE 260 S – мощни и високопроизводителни дробилки, пригодени да се справят с клонки с диаметър до 4 cm от твърди дървесни видове.

Подобно на положението в повечето държави по света, и в България STIHL е водещата марка, особено при моторните триони. Не случайно в обширни райони с развит дърводобив хората наричат трионите „щилки“. От 2005 г. у нас функционира представителството „Андреас Штил“ ЕООД. През авуст 2006 г. в София, кв. Враждебна, в присъствието лично на г-н Ханс Петер Щил бе открита и новата му сграда.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 1-2/2007, Градина

Ключови думи


 
към началото