В категории: Брой 1-2/2007, Отопление, Покриви, Ремонти, Строителство

Икономични отоплителни системи

Месец преди откриване на „Българска строителна седмица“ посетихме един от постоянните участници в изложението – фирма DEVI България, с намерение да проучим какво ново ще представи на привържениците на електрическите отоплителни системи. Макар тази зима да бе необичайно топла за нашите земи, отоплението е и си остава една от основните житейски грижи за всеки дом и значително перо в семейния бюджет. При това перспективата в обозримото бъдеще е за все по-високи цени на всички енергийни източници. Противно на законите на пазарното стопанство, в което вече седемнайсет години живеем, и до днес понятието електрическо отопление у нас се свързва единствено с името на датската фирма DEVI, част от концерна Danfoss, която безапелационно се наложи като световен лидер в тази област. Това е несъмнен белег, че фирмата е постигнала такива висоти в качеството на своите продукти, че е отказала повечето конкуренти да се състезават с нея. Благодарение на DEVI България продуктите ù намират все по-голямо приложение в дома, на покрива, пред гаража или в градината на българина. Предлагат се във всички големи вериги, които продават бяла и черна техника – Mr. Bricolage, Praktiker, „Технополис“, „Техномаркет Европа“, „Денси център“ и др. Една от характерните черти на отоплителните инсталации, изпълнени с материали на DEVI, е лесното им монтиране, което е допълнителен стимул за тяхното все по-широко разпространяване.

Тазгодишната експозиция на DEVI България на изложението в столичния „Интер Експо Център“ ще бъде подчинена на идеята, че електрическото отопление може да бъде не само най-удобно и ефективно, но и икономично. Самият начин на отопление чрез вграждане на нагревателните проводници в пода осигурява не само най-здравословен микроклимат в помещението. Това се постига с по-малък разход на енергия, защото най-силно се затопля въздухът в зоната, която се обитава. Към темата за икономиите бихме отнесли и факта, че подовите отоплителни системи не заемат място в помещението. Невидими за окото, те излъчват мека топлина, която сякаш извира от пода. Икономичността на тези отоплителни системи обаче в най-голяма степен се дължи на факта, че като никой друг енергиен източник електричеството позволява най-прецизно регулиране по мощност и време – да се отоплява само когато и където е необходимо и до точно зададена температура. Управлението на този процес е поверено на „интелигентни“ електронни устройства – терморегулатори, най-съвършените от които са с микропроцесорно управление. Освен че могат да бъдат предварително програмирани за всеки час от денонощието и за всеки ден от седмицата напред, за поддържане на максимална и минимална температура, те получават и обработват информация от въздушни и вградени в пода сензори. В резултат на всичко това отоплението се включва само до постигане на предварително зададените параметри, били те температура на въздуха в помещенията или температура на пода в банята, така че босите ходила да стъпват върху приятно затоплени плочки. Възможността за прецизно регулиране е особено ефективна при противообледенителните системи за автомобилни алеи или рампи, както и за защита на улуците, водосточните тръби и други елементи от покривната конструкция от задръстване с лед и образуване на ледени висулки. На такива места по правило се монтират мощни отоплителни системи, способни да се справят и при най-тежки природни условия – силен снеговалеж, съчетан с ниски температури. Те обаче се включват само когато това е действително необходимо. Така например, използвайки цифрови сензори за влага и температура – въздушен и вграден в настилката, терморегулаторът следи не само температурата, но и влажността. За да се включи системата, освен температура, близка до нулата, е необходимо и наличието на вода, която ще причини заледяване и произтичащите от това опасности за движението и хората. Към момента DEVI предлага около 20 модела терморегулатори, всеки с определена специализация. Тук ще разгледаме накратко три от тях, които бихме нарекли базови представители на групата „интелектуалци“.

Devireg 850

Този терморегулатор е най-доброто засега решение за външни отоплителни системи за автомобилни алеи, товарни рампи, пешеходни пътеки и стълбища, улуци и водосточни тръби. Работата на системата се управлява от цифрови сензори, които измерват едновременно температурата и влажността. Тя се включва само при достигане на стойности, при които се създават условия за задържане на снега и трайно заледяване. След като повърхността на настилката бъде освободена от сняг и лед, отоплителната система автоматично се изключва. С други думи тя работи във възможно най-икономичен режим и само когато е необходимо. По принцип терморегулаторът се настройва веднъж, за което спомага индикацията на LCD дисплея, след което може да бъде „забравен“. Има вградена програма за непрестанно тестване на отоплителната система и при възникване на неизправност сигнализира с червен светодиод или чрез включване на външно устройство за сигнализация. Посредством интерфейс RS 232 може да се свързва към компютър за обновяване на програмното му осигуряване.

Devireg 550

Това е първият пуснат на пазара „интелигентен“ терморегулатор, предназначен за управление на подови отоплителни системи. В зависимост от настройката той автоматично включва отоплението, така че в помещението да се постигне предварително зададената температура в точно определено време от денонощието за всеки ден от седмицата. Работата на терморегулатора автоматично се настройва в течение на годината според топлинните загуби на помещението, които пък зависят от външните температури. Devireg 550 е програмиран така, че при повишаване на повърхностната температура на пода например с 1 оС, позволява леко понижаване на температурата на въздуха с 0,2 оС, без това да се отрази на комфорта на обитаване. В резултат на това Devireg 550 намалява с около 20% разхода на електроенергия в сравнение с обикновените терморегулатори. Ако в сградата са монтирани повече такива терморегулатори, те могат да бъдат свързани в локална мрежа, в която един от тях управлява работата на останалите. С помощта на устройството Devicom PC PRO локалната мрежа или отделни терморегулатори може да се управляват и диагностицират чрез компютър.

Devireg 550 е толкова „интелигентно“ устройство, че може да разпознава кога има отворен за проветряване прозорец. Затова той не реагира на внезапното и временно снижаване на температурата, като изчаква, докато въздухът в помещението се хомогенизира и нормалната стойност на температурата му се възстанови, без да е необходимо включване на отоплението. При отоплителни системи, монтирани в дървен под, терморегулаторът следи и контролира максимално допустимата температура на пода.

Devireg 535

Това е най-новият терморегулатор, предназначен за управление на подови отоплителни системи. Характерна за него е опростената настройка, големият LCD дисплей, който показва зададената и отчетена температура, както и защитата срещу промяна на настройките от деца. За разлика от други терморегулатори Devireg 535 показва и температурата на въздуха в помещението. Използва едновременно или поотделно подов и въздушен сензори като може да поддържа предварително зададена максимална и минимална температура на пода. Има четири предварително програмирани режима на работа, които съответстват на най-често използваните варианти за отопление. Това е особено полезно за подови отоплителни системи в бани, където прохладният въздух и студен под лесно водят до простудно заболяване. Терморегулаторът има сигурна защита срещу влага, което го прави най-подходящия за мокри помещения, както и система за самодиагностика. При откриване на дефект в някой от сензорите изключва захранването.

С написаното дотук отдръпваме частично завесата, закриваща това, което DEVI България ще демонстрира на „Българска строителна седмица“. Останалото може да видите на щанда.

* * *

Проектирай сам електрическото подово отопление

♦ Няма по-удобен за използване и лесен за управление енергиен източник от електричеството.

♦ Няма по-здравословна и същевременно максимално ефективно разходваща топлиннната енергия система за отопление на дома и офиса от електрическото подово отопление.

♦ Няма по-лесен начин за изграждане на електрическа подова отоплителна система от нагревателните рогозки devimat DSVF-150 на датската фирма DEVI.

А сега – …

Няма нищо по-лесно от професионалното проектиране на такава система, което всеки сам за броени минути може да направи с интерактивния калкулатор HEATMAP – според вида и предназначението на помещението, неговата форма и размери, наличието на неотопляеми площи, вида на носещата конструкция и връхното подово покритие и т.н.

Проектирай сам подовото си отопление с HEATMAP като кликнеш с мишката върху илюстрацията.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото