В категории: Брой 9-10/2008, Представяме ви

Веригата магазини „Практикер” – четири успешни години в България

На 19 септември т.г. ръководството на веригата „Практикер“, представено от г-н Райнер Витка, генерален директор, г-н Васил Димитров, маркетинг директор и г-жа Зилке Янц, финансов и административен директор, даде пресконференция, посветена на развитието и постигнатото от веригата магазини „Практикер“ в България за четирите години, откакто оперира в страната ни.

За четиригодишнината на „Практикер“ изпреварващо информирахме читателите ни още в края на август в предишния брой на списанието. На пресконференцията бяха изнесени редица интересни, а и някои неизвестни досега факти, което, съчетано с голямото значение на тази верига магазини за развитието на пазара на машини, инструменти и материали в сектора „Направи си сам“, ни подтикна отново да се върнем към темата с кратък преглед на постигнатото. А то никак не е малко и не случайно българското подразделение на „Практикер“ е едно от най-бързо развиващите се в цялата разгърната в девет европейски държави верига.

Създадената през 1987 г. немска търговска верига в момента е на четвърто място сред аналогичните по специализация вериги от магазини в Европа. В края на първото полугодие на тази година тя включва 429 магазина в Европа с обща търговска площ 2,7 млн. m2 и над 30 000 служители. За първото полугодие на т.г. общият оборот на „Практикер“ е бил 1 997 млрд. евро, от които 29% се падат на продажбите извън Германия.

Обемът на продажбите в България през 2007 г. е общо 68,1 млн. лв., което прави ръст от 66,4% спрямо предходната година. През първото полугодие на 2008 г. ръстът на продажбите спрямо същия период на миналата година е достигнал 49,2%. През изминалите четири година веригата „Практикер“ е изградила девет магазина с обща търговска площ 52 630 m2, разположени във всички по-големи градове на страната, а в София те са два. Средната търговска площ на магазините в провинцията е 5500 m2, а на двата столични – по 6950 m2. В тяхното изграждане досега са инвестирани над 60 млн. лв. Следващият град, в който поредният „Практикер“ ще отвори врати, е Благоевград.

За тези четири години магазините на „Практикер“ са били посетени от над 8 300 000 клиенти, или дневно в тях пазаруват по 11 000 души. За тяхното обслужване към момента се грижат 979 служители със средна възраст 31 години, от които 34% имат висше образование.

Според г-н Витка потенциалът на българския пазар за стоки от вида „Направи си сам“ се оценява на около 725 млн. лв., от който през 2007 г. на „Практикер“ се падат 9,4%, а тази година се очаква този дял да продължи да нараства.

Според извършеното от агенция IMAS International проучване 98% от българите познават марката „Практикер“, а 68% от тях предпочитат магазините „Практикер“ пред останалите магазини от типа „Направи си сам“. Предпочитанията са особено силно изразени в следните продуктови направления, където „Практикер“ е лидер: инструменти, материали за строителство и ремонти, санитарни прибори, облицовъчни плочки, осветителни уреди и материали за декорация на дома.

Факторите за успеха на „Практикер“ у нас са много и за тях сме писали нееднократно при обявяването на една или друга нова инициатива, подобряваща обслужването на клиентите. Затова ще се спрем само на два от тях. Силно въздействие за изграждане на доверие у клиентите към „Практикер“ е уникалната за страната ни услуга за връщане на закупени стоки, независимо от кой магазин и кога е станало това. Другата услуга със силно въздействие е програмата „Лоялни клиенти“, която вече обхваща над 44 200 редовно пазаруващи клиенти, които ползват стимулиращи ценови отстъпки.

Като издатели на единственото по рода си у нас списание „Направи сам“, честитим празника на „Практикер“ – най-бързо развиващата се верига магазини от вида „Направи си сам“, и пожелаваме на колектива му още по-големи успехи за радост на хората с идеи, на знаещите и можещите да бъдат творци и майстори в своя дом.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2008, Представяме ви

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото