В категории: Брой 9-10/2008, Инструменти

Спарки Елтос с два златни медала от панаира в Пловдив

И на тазгодишния Международен технически панаир в Пловдив традицията бе спазена, а тя повелява българският производител на ръчни електрически инструменти „Спарки Елтос“ да отнесе поредните си златни медали. Този път те бяха два, като всяка от новите машини, с които кандидатства, бе отличена с това престижно отличие. Прогнозата ни от НС 7-8/2008, два месеца преди откриване на панаира, кои ще бъдат златните медалисти се сбъдна напълно и това са ъглошлифовъчната машина Sparky Professional MBA 2600P, която е топмоделът в семейство от общо 10 изцяло обновени ъглошлифовъчни машини, и перфораторът Sparky Professional BP 330CE.

Фамилията нови ъглошлифовъчни машини, включително и награденият модел, вече имахме възможността да представим първи в миналия брой на списанието. От „Спарки Елтос“ ни бяха предоставили за тестване една от вече влезлите в редовно производство машини, можахме и да се запознаем в детайли с новите конструктивни решения. А те никак не са малко, като изпълниха цели две страници от списанието. В крайна сметка новите ъглошлифовъчни машини Sparky Professional са станали още „по-професионални“, защото многобройните подобрения са насочени основно към повишаване на здравината и износоустойчивостта на машините, довели до удължаване с около 20% на тяхната експлоатационна дълготрайност. Те са още по-добре пригодени за работа в силно запрашена и агресивна среда в сравнение с досега произвежданите модели. Новите машини са напълно в унисон и с все по-строгите европейски норми за безопасност на труда, като са взети редица мерки за намаляване на предаваните на ръцете вибрации.

Сега е време да ви запознаем по-подробно и с втория медалист – перфоратора Sparky Professional BP 330CE. Преди това обаче ще споделим преценката си за цялостната колекция ръчни и стационарни електроинструменти, с които „Спарки Елтос“ защити реномето си на водещ производител. Години наред компанията има запазено място на територията на панаира, на което участва със самостоятелна експозиция. Новото тази година е, че „къщата“ на „Спарки Елтос“ бе значително разширена и най-вече развита в дълбочина, което позволи да бъдат изложени повече машини, както и да се отвори повече място за посетителите, които желаеха да се запознаят по-подробно с тях. За провеждане на срещи и разговори имаше приемна и на втория етаж, а за специалистите, които се интересуват не само от каталожните технически параметри, а и от технологиите и техническите решения, използвани при конструирането на една или друга машина, образци от най-разпространените видове електроинструменти бяха представени в разрез, за да се вижда вътрешността им.

Освен двете наградени машини в Пловдив бяха представени и редица други също нови модели, с които „Спарки Елтос“ са обогатили продуктовата си листа през последните няколко месеца. Измежду тях се открояваха фамилия електрически ножици за ламарина, мощна ръчна фреза за дърво, фамилия настолни шмиргели и др. Щом се сдобием с достатъчно информация за всяка от тези машини, щом я опознаем лично в редакцията, тя ще намери своето място и на страниците на списанието.

Бихме искали да подчертаем, че за пръв път „Спарки Елтос“ излагат по-цялостно и колекцията от работни инструменти, които предлагат към своите машини – SDS Plus твърдосплавни свредла, шила и длето, каналокопатели, дискове с диамантени зърна за рязане на бетон и керамични плочи, глави с диамантени сегменти за шлифоване на бетон и мозайка, циркулярни дискове за рязане на дърво и др. Това по-наше мнение е съвсем навременна стъпка, защото и професионалистът, и домашният майстор се нуждаят не само от производителна и сигурна в работата машина, но и от качествени инструменти, без които машината не би могла да изяви своите качества.

И така, след като златният медалист перфораторът Sparky Professional BP 330CE е вече в ръцете ни, може да го представим и на читателите на списанието. Той има и модификация BP 330E, при която някои технически решения са спестени, но като цяло по мощност, енергия на удара в стандартен режим и максимален диаметър на пробиваните отвори двата модела са идентични.

Понеже за перфораторите има международно възприета класификация според теглото на машината, първата ни задача бе да видим в коя теглова група попада новата машина. Със своята маса от 3,9 kg BP 330CE не попада в класа леки машини (1,8-3 kg), нито в следващия среден по-тегло клас – 5 kg. Машината се намира по средата и затова ще я определим като перфоратор в 4-килограмовия клас, или като машина, клоняща повече към средния теглови клас (5 kg). В производствената листа на „Спарки Елтос“ тази машина няма аналог досега, като заема междинно място между модела BP 540CE и няколкото машини от лекия клас (в случая с тегло до 2,7 kg) – BPR 240E, BPR 241E, BPR 241CE и BPR 261E.

Със своите 5,3 kg тегло Sparky Professional BP 540CE е измежду най-леките перфоратори в средния теглови клас, докато по енергия на удара (8/10 J) е съизмерим със значително по-тежки машини на други производители. Най-мощният от леките перфоратори BPR 261E тежи 2,7 kg и енергията на удара му е 3,1 J.

Новият перфоратор BP 330CE има енергия на удара, която може да се регулира в границите 1,5–5 J, а в режим High power тя достига 6 J. Машината има типичната за този теглови клас Г-образна конструкция с намиращ се отдолу електродвигател. Това решение прави перфоратора по-компактен и съответно по-удобен при работа. BP 330CE може да пробива в бетон отвори с максимален диаметър 30 mm, като препоръчителният диаметър за оптимална работа е 24 mm. С боркорона пробива в бетон отвори с диаметър до 80 mm, в дърво максималният диаметър на пробиване е 30 mm, а в стомана – 13 mm.

Електродвигателят с мощност 900 W в комбинация с редуктора осигуряват максимален въртящ момент 60 Nm. Той има двойна изолация на намотките и самоизключващи се четки при достигане на определена степен на износване.

Перфораторът има изпитан, устойчив на претоварване електродвигател с добре уплътнетни и защитени срещу проникване на прах лагери на ротора. BP 330CE има електронно двуполупериодно (т.е. без загуба на мощност) електронно управление на честотата на въртене в границите 380–660 min-1, респективно честотата на ударите е в диапазона 1560–2700 min-1. Машината има и допълнителен режим High power, при който честотата на въртене е 710 min-1, честотата на ударите 2900 min-1, а енергията на удара нараства на 6 J. Електронният блок на управление също така поддържа честотата на въртене постоянна независимо от натоварването на машината.

Перфораторът има електропневматичен ударен механизъм с „летящо“ бутало и оптимизирана конструкция за постигане на по-висока енергия на удара и по-голяма дълготрайност. Предпазен механичен съединител изключва въртенето при заклинване на свредлото и така работещият се предпазва от нараняване, предизвикано от неочакваното и рязко завъртане на цялата машина. Редукторната кутия е изработена от магнезиева сплав, което също увеличава дълготрайността на машината.

Превключвателят за избор на режима на работа – ударно пробиване или къртене при изключено въртене на инструмента се намира от горната страна на редукторната кутия. При поставянето му в междинна позиция се фиксира (заключва) длетото в най-удобното за работа положение. То може да се завърта през 15о и да се фиксира в 12 положения.

Регулаторът, с който се задава диапазонът, в който с пусковия бутон може да се променят честотата на въртене, на ударите и енергията на единичния удар, е разграфен на сектори от А до G, като при последния се включва режимът High power. Под него се намират два светодиодни индикатора. Единият сигнализира за избрания режим на работа (А-F или G), а вторият предупреждава при претоварване на двигателя или се включва с предварение от 8 часа преди момента за смяна на четките.

Моделът Sparky Professional BP 540CE се отличава и със значителните мерки, предприети за смекчаване, т.е. намаляване на нивото на вибрациите, които машината предава върху ръцете на работещия. Задната ръкохватка е подвижна – долният ù край е закрепен шарнирно към тялото на машината, а горният – посредством еластичен елемент (амортисьор), съставен от спирална пружина и каучукови елементи. Допълнителната ръкохватка в антивибрационно изпълнение намалява нивото на вибрациите с 40% и вече се използва в новата серия ъглошлифовъчни машини на „Спарки Елтос“. При необходимост от използване на свредла с цилиндрична опашка в SDS Plus се поставя допълнителен челюстен патронник, който се продава отделно.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2008, Инструменти

Ключови думи


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото