В категории: Брой 3-4/2010, Градина

Перфектната косачка за малки и средни площи

Сред новостите, които „Штил България“ предложи тази пролет на многобройните почитатели на марката, е косачката за трева VIKING MB 248. Тази задвижвана с бензинов двигател и широчина на косене 46 cm косачка представлява особен интерес за българските градинари. Тя е предназначена, а според редица специалисти е и оптималното решение, за малки и средни по големина тревни площи (до 1200 m²) с неправилна форма, с множество чупки и обособени малки участъци, пресичани от алеи с дъгообразни извивки и множество по-остри завои, цветни алеи с извита форма, алпинеуми, беседки и други оградени или обособени места без трева, въобще с различни препятствия. Това естествено за една добре планирана и изпълнена градина състояние несъмнено радва окото, но създава големи грижи на градинаря при поддържане и косене на тревния килим.

Именно за такива тревни площи косачката VIKING MB 248 е особено подходяща. Компактните ù размери и много добре лагеруващи колела я правят изключително повратлива. За това спомага още по-тесният профил и еластичните бандажи на колелата. Машината с лекота следва плътно контура на тревната площ, коси безпроблемно криволинейни ивици, заобикаля и обхожда различните препятствия. Косачката работи с мощен за големината си бензинов двигател Briggs&Stratton (3,5 к.с.). Ножовете имат специална форма с огънат нагоре заден край. При въртенето си те създават мощен въздушен поток, който първо обдухва и изправя полегналите стъбла на тревата непосредствено преди отрязването им, а след това ги увлича и вкарва в коша. По този начин се постига равномерна, с еднаква дължина на тревните стъбла, окосена повърхност. Тя е добре почистена от окосената трева, която иначе скоро ще пожълтее и изсъхне, с което би загрозявала тревния килим, или пък ще създаде допълнителна работа по събиране на остатъците окосена трева. Постъпването на окосената трева в коша се улеснява и от специално разширеният канал, по който тя се отвежда в него.

Височината на косене се регулира на 8 степени от 25 mm до 70 mm. Кошът с вместимост 45 l е изработен от здрава мрежеста материя, която с лекота пропуска въздуха и практически не заема място, когато машината не се използва. Помислено е и за такива дребни наглед неща като улесненото обръщане на косачката назад до вертикално положение, за да може удобно да се почиства от полепналата пръст и трева. Ръкохватката ù може да се сгъва, за да не заема място при транспортиране или съхраняване на машината. Корпусът, изработен от стоманена ламарина, има висока устойчивост срещу деформации и заедно с доказалия качествата си и превърнал се в еталон за качествена градинска техника двигател са гаранция за дълготрайността и безаварийната работа на косачката. Теглото на машината е 28 kg.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2010, Градина

Ключови думи


 
към началото