В категории: Брой 9-10/2008, Дърводелство и обзавеждане, Електроинсталация, Инструменти

Bosch GSR ProDrive – най-малката професионална акумулаторна отвертка в света

Bosch за пореден път демонстрира лидерството си в разработването на нови електроинструменти, като през октомври т.г. пусна на пазара своя най-нов модел акумулаторна миниотвертка GSR ProDrive – най-малката за момента професионална акумулаторна отвертка в света. Може да се каже, че тази група инструменти вече формираха самостоятелен подклас както в професионалния сектор, така и в любителския, където безспорен лидер отново е модел на Bosch – легендарната IXO с над 6 млн. продадени бройки досега.

В сектора на професионалните инструменти изискванията, естествено, са значително по-високи в сравнение с любителските, като основните акценти се поставят върху мощността, респективно производителността, издръжливостта при продължително натоварване и безотказната работа, дълготрайността и не на последно място удобството и минималното натоварване на човека по време на работа. Bosch GSR ProDrive отговаря на всички тези изисквания. Нещо повече, най-капризният елемент, акумулаторната батерия, е така конструиран и произведен, че да издържа падане върху бетонен под от височина 2 m, без да понесе каквито и да било външни или вътрешни повреди.

От само себе си се разбира, че като всяка миниотвертка и тази се отличава преди всичко с минимални размери и тегло. Новата GSR ProDrive тежи само 500 g

заедно с батерията, а големината ù позволява да бъде държана в джоба на работния комбинезон. Малкото тегло в съчетание с удобната за хващане ръкохватка са от голямо значение при завиване на повече винтове, когато се работи продължително с отвертка в ръка.

Въпреки минималните за такъв инструмент размери и тегло, Bosch GSR ProDrive без съмнение се справя съвсем професионално със задачите си. С отвертката може да се завиват в мека дървесина винтове с диаметър до 5 mm. Затова тя има достатъчно голям въртящ момент – 7 Nm при завиване в твърд материал и до 3 Nm при мек материал. С едно зареждане на батерия може да бъдат завити до около 110 винта с големина 3,5х30 mm. Като професионален инструмент, миниотвертката трябва да позволява работа без прекъсване през целия работен ден. За това също е помислено, като акумулаторната батерията може да се изважда и докато едната се зарежда, работата продължава с втората батерия, включена в комплекта. Вграденият в челото на отвертката светодиод свети достатъчно ярко, за да осветява добре мястото на работа.

Битовете се поставят директно в гнездо в предния край на шпиндела. Честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–250 min-1, като за отбелязване е съвсем бавното и плавно завъртане при началното натискане на пусковия бутон. Това силно улеснява завиването на винта на точно определеното място. Възможността за точно управляване на честотата на въртене е от голямо значение при сглобяването или ремонта на електронна и електротехническа апаратура, типична сфера на приложение на тази отвертка. Същевременно максималната честота на въртене е напълно достатъчна за постигане на оптимална скорост на завиване на винтовете, когато това е възможно и желано. С оглед на по-прецизното завиване на винтовете миниотвертката има и спирачка, която спира въртенето на шпиндела с бита почти мигновено след прекъсване на захранването. Това е необходимо при завиване на винтове с малък диаметър, в лесно чупливи материали или в метал, когато големината на приложения върху главата на винта въртящ момент в края на завиването рязко нараства. Затова завиването трябва да прекъсне точно навреме. Същото се отнася и при серийно завиване на винтове, чиито глави трябва да потънат на еднаква дълбочина под повърхността на материала.

Миниотвертката използва литиево-йонна акумулаторна батерия. Необходимо е да се подчертае обаче, че за своите професионални електроинструменти Bosch използва специалните значително усъвършенствани батерии LI-Ion Premium. Те осигуряват значително по-голяма захранваща мощност, т.е. отдават ток със значително по-голяма сила, а дълготрайността им е около четирикратно по-голяма от обикновените литиево-йонни батерии на други производители. Батерията на Bosch е защитена срещу претоварване, прегряване или дълбоко разреждане, за което се грижи електронната система ECP (Electronic Cell Protection). Останалите преимущества на литиево-йонните акумулаторни батерии пред никел-кадмиевите и никел-металхидридните като липсата на Memory ефект, минималното саморазреждане и възможността за зареждане по всяко време подминаваме, защото за тях сме писали многократно. Батерията на GSR ProDrive има изходящо напрежение 3,6 V и капацитет 1300 Ah. Зарежда се за 60 min.

Миниотвертката GSR ProDrive се продава в удобна за носене чантичка, в която са поместени още комплект от 24 бита за завиване на винтове, две акумулаторни батерии и зарядно устройство.

В заключение новата професионална миниотвертка е отличен инструмент, на който може винаги да разчитат хора, чиято професия е свързана със завиване и отвиване на много винтове на ден – производители и монтажници на мебели, хора, които се занимават с електромонтажни дейности, сглобяване на компютърна и друга електронна или електротехническа апаратура.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото