В категории: Брой 9-10/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Облицовки и настилки

Ръчни циркулярни триони Metabo KS 66 Plus и KSE 68 Plus

Проучвайки последните новости в производствената листа на Metabo, ни направи впечатление, че дори и фирма, известна с безкомпромисното качество на електроинструментите си, стигащо до степен, че не поддържа любителска линия в продуктовата си листа, също разделя някои от машините си в две групи – „начално ниво“ и „професионално ниво“. Това открихме при ръчните циркулярни триони, като в наименованието на моделите от втората група се съдържа в добавка думичката Plus. Това са двата нови модела KS 66 Plus и KSЕ 68 Plus, докато в първата група ръчни циркулярни триони попадат KS 54/54 SP и KS 66. Както всяка нова машина на Metabo заслужава по-специално внимание, така и двата нови циркулярни триона привлякоха вниманието ни. То бе допълнително засилено от факта, че KSЕ 68 Plus е развитие на едноименния досегашен топмодел, който сме тествали обстойно и описали в списанието. Фактът, че този модел се задържа на върха цели пет години, преди Metabo да пуснат неговия наследник, вече красноречиво говори за неговите изключителни качества. За това свидетелства и фактът, че новата машина се пуска на пазара под същото наименование с добавката Plus. От своя страна KS 66 Plus е развитие на досегашния модел KS 66.

Основните различия между двете нови машини са в мощността на електродвигателя, която при KSЕ 68 Plus е 1600 W, а при KS 66 Plus – 1400 W. Съответно максималната дълбочина на рязане на по-мощната машина е 68 mm, а при другата – 66 mm. Двете машини почти не се различават и по теглото си – по-малката тежи 5,5 kg, а по-голямата – 5,6 kg.

KSЕ 68 Plus има система за безстепенно електронно регулиране на честотата на въртене (VTC Elektronik – Vario Tacho Constamatic Elektronik), което се извършва в границите 2000–4200 min-1. Максималната честота на въртене се задава предварително. Това е значително предимство, защото позволява циркулярният трион да бъде използван за рязане не само на дърво, но и на различни термочувствителни материали, профили или листове от алуминий и други материали. Освен това системата поддържа избраната честота практически постоянна и независима от степента на натоварване на двигателя.

Системата осигурява плавно развъртане на двигателя до достигане на максималната честота на въртене, поради което се избягва характерният тласък при включване на машина с такава мощност. Тя има и електронна защита срещу прегряване на електродвигателя в резултат на продължително претоварване. KSЕ 68 Plus има и спирачен механизъм, който бързо преустановява въртенето на диска след изключване на захранването. Четките и при двете машини се самоизключват при достигане на определена гранична степен на износване, с което се предпазват колекторните пластини от нагаряне.

Като професионални електроинструменти и двата циркулярни триона се отличават с мощност, която им позволява да режат без видимо забавяне на въртенето на диска, макар че KS 66 Plus не разполага със системата VTC. Трябва да отбележим също така, че докато за KS 66 Plus максималната дълбочина на рязане е еднаква с тази при модели на други реномирани производители с мощност 1400–1600 W, то KSЕ 68 Plus със своите 68 mm дълбочина на рязане превъзхожда дори конкурентни машини с мощност 1800 W.

И двете машини имат здрави корпуси и предпазни щитове, отлети от алуминиева сплав, което гарантира по-голяма издръжливост при удар и по-голямата им дълготрайност като цяло. Основната плоча също е направена чрез отливка от магнезиева сплав. Масивната плоча осигурява по-голяма стабилност при плъзгане на машината, по-сигурно съхраняване на зададения страничен наклон и дълбочина на рязане, а всичко това заедно – по-висока точност на рязане.

И двете ръкохватки са с гумирана повърхност, което прави държането на машината по-сигурно и омекотява предаваните на ръцете вибрации. Завъртането на ръка на подвижния предпазен щит при KSЕ 68 Plus става с помощта на лостче, разположено в близост до основната ръкохватка, което е не само удобство, но което е по-важно – ръката се държи далеч от циркулярния диск. И двете машини имат автоматично действащ съединител (S-Automatic), който предпазва машината и работещия при възникване на обратен удар поради внезапно заклинване на циркулярния диск например.

Особено внимание е обърнато на прецизното регулиране на дълбочината на рязане, на точното нагласяване на ъгъла при рязане под наклон.

Прави впечатление новият водач за паралелно на канта движение на машината. Той може да се поставя и от двете страни на основната плоча, като се закрепва в две точки, което му придава по-голяма стабилност. Плъзгачът е оформен като кух профил с две успоредни гладки стени, като и двете може да се използват за опора при водене на машината.

Изцяло обновена е и системата за праволинейно водене на машината – металната шина (6.31213) и нейната окомплектовка. Усъвършенстван е и механизмът за закрепване на основната плоча към шината, така че да се елиминира до минимум възможността за странично движение на водачите в канала на шината. Това осигурява още по-прецизно водене на циркулярния трион при професионална употреба за разкрояване на мебелни плочи. Иначе казано, комбинацията между професионален ръчен циркулярен трион и шина за водене позволява постигане на достатъчни за изработването на мебели точност и бързина на работа при минимален инвестиционен разход.

По челния кант на шината има залепена лента от твърд каучук. При първото рязане циркулярният диск обрязва лентата, така че след това нейният кант да опира плътно до него. Лентата притиска повърхността на рязаната плоча и когато тя е фурнирована, не позволява разкъсване на фурнира по ръба на среза. Металната шина се закрепва към мебелната плоча, листа шперплат или друг дървесен материал с помощта на две винтови стеги, чиито неподвижни рамене влизат в канал, намиращ се от долната ù страна.

Шината е с дължина 150 cm. Ако се налага рязане на по-голяма дължина, може да се съединят две шини една с друга с помощта на специални свързващи елементи.

За отбелязване е, че новата шина е универсална и освен за всички актуални за момента модели на ръчни циркулярни триони на Metabo може да се използва и съвместно с ръчните фрези и прободни триони на компанията. Освен това тя е съвместима и с нея може да работят и машини на Festool и Makita. От друга страна пък, посочените дърводелски машини на Metabo може да работят с водещи шини на тези производители.

И двата циркулярни триона използват дискове с диаметър 190 mm. В стандартната им окомплектовка е включен диск с 14 твърдосплавни WZ зъба. Съкращението означава, че челните ръбове на зъбите са заточени с наклон вляво и вдясно, като зъбите се редуват. Дискът е предназначен за средно чисто рязане на масивна мека или твърда дървесина и дървесни материали. За отбелязване е малката широчина на зъбите, само 2,2 mm, колкото е и широчината на среза. Това намалява съпротивлението при рязане и увеличава производителността на работа. За чисто рязане на дървени детайли и особено на фурнировани или ламинирани мебелни плочи се използват дискове с 48 твърдосплавни WZ зъба.

Дискове с 56 твърдосплавни зъба с профил FZ/TZ (с плосък челен ръб и трапецовидно напречно сечение) са подходящи за рязане на масивна дървесина, включително когато има опасност от досег на диска до пирон, на плочи от дървесни частици и MDF, пластмасови профили, тънки алуминиеви, месингови или медни листове. С тях се получава чист срез с гладки ръбове.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото