В категории: Брой 3-4/2010, Градина

Градинска Mini ножица за храсти и жив плет на Metabo с maxi възможности

В началото на 2009 г. Metabo впечатли силно любителите градинари, пък и професионалистите, като създаде акумулаторната ножица за жив плет и храсти PowerCutter Li (Pro) с уникално въртеливо движение на диска с ножовете. Сега, година по-късно, немската фирма пусна на пазара поредната компактна ножица за жив плет, носеща наименованието PowerTrimmer. Тя също е предназначена за държане и работа с една ръка и се захранва от акумулаторна батерия, което я прави независима от електрически контакти и провлачващ се дълъг кабел, който повече или по-малко ограничава свободата на движение и пречи на работата. При нейната разработка конструкторите са се върнали към класическата технология за този вид градински електроинструменти – плътно притиснати един към друг подвижен и неподвижен гребени, чиито напречно разположени ножове подобно на ножица с остриетата си прерязват попадналите между тях клонки.

Това, което отличава PowerTrimmer сред останалите подобни ножици на други производители, е мощността и изключително краткото време за зареждане на батерията – само 30 min. При наличие на две батерии, всяка от които осигурява поне час работа, с ножицата може да се работи без прекъсване. Това не е случайно, защото напомняме, че Metabo е фирма, специализирала се в производството на професионални електроинструменти. Такива са и градинските инструменти, от това правило не прави изключение и новата ножица. Подобно на PowerCutter и тази се предлага в два варианта – PowerTrimmer Li и PowerTrimmer Li Pro. Различието между тях е в наличието на две батерии в комплекта на PowerTrimmer Li Pro, докато първият модел се продава само с една. Изводът е, че за типично професионална употреба по-подходящата ножица несъмнено е PowerTrimmer Li Pro, докато за домашната градина и PowerTrimmer Li в повечето случаи е напълно достатъчна. Пък и поддръжката на градината се прави предимно за удоволствие, а не за препитание.

PowerTrimmer Li се захранва с литиево-йонна батерия с напрежение 7,2 V и капацитет 1,1 Ah. Друга добра новина за почитателите и притежателите на инструменти на Metabo е, че със същата батерия работят още спомената вече ножица за храсти PowerCutter, както и миниотвертките PowerMaxx и PowerGrip, т.е. при необходимост батериите им са взаимозаменяеми. Литиево-йонните батерии вече не са новост за автономно захранваните ръчни електроинструменти. Затова ще се ограничим да подчертаем само, че поради минималното им саморазреждане те са особено подходящи за инструменти със сезонна употреба, каквито са градинарските.

Зарядното устройство е от типа „интелигентни“, защото има електронна система, която следи поотделно нивото на зареждане и температурата на всеки от елементите в батерията, така че да се зареждат до номиналния си капацитет. Освен недостижимата за други производители бързина на зареждане на батерията, зарядното устройство също има своя изключително важен принос за експлоатационната дълготрайност, с която се отличават литиево-йонните батерии на Metabo.

Режещата гарнитура на PowerTrimmer Li е с дължина 20 cm, а теглото на ножицата заедно с батерията е 1,2 kg. Благодарение на мощния си електродвигател и на акумулаторната си батерия може да реже клонки с диаметър до 8 mm, което също е много добро постижение за ножица от този вид и големина. Това позволява с нея да се оформят и запуснати храсти със силно прораснали и дебели клонки.

Значителен принос за много добрата режеща способност безспорно има режещата гарнитура, чиито зъби са изрязани чрез лъчево-лазерна технология и двустранно заточени с диамантен диск. След продължителна работа и неизбежното притъпяване на остриетата те се заточват лесно отново.

Режещата гарнитура се състои от два плътно притиснати гребена. За повишаване на безопасността при работа горният гребен е неподвижен, а се движи долният. За предпазване на ръката ножицата има предпазен щит, който е прозрачен, за да не ограничава видимостта към зоната на рязане.

Това, което остава скрито за погледа, но се подразбира от марката, е, че ножицата е изключително здрава и износоустойчива. Тялото на редукторната кутия е от алуминиева отливка, което я прави много по-здрава и същевременно улеснява отвеждането на топлината – подобрява се охлаждането. Рядкост е също така използването на сачмени лагери при този вид ножици, което също допринася за дълготрайността и безаварийната работа на PowerTrimmer Li.

В заключение може да обобщим, че Metabo са създали една лека, мощна, производителна, лесна за обслужване и удобна за работа ножица за оформяне на декоративни храсти и жив плет. Тя е еднакво приложима за ниски и високи насаждения, за работа във всякакви пространствени положения, включително и над главата, справя се с лекота при трудно достъпни места, където големите ножици не могат да „бръкнат“ с дву- и трикратно по-дългия си режещ апарат. PowerTrimmer Li е отличен помощник за всяка домашна градина, а за професионалистите е незаменима, защото значително намалява умората при продължителна работа.

 

За допълнителна актуална информация вижте сайта на Metabo за България.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 3-4/2010, Градина

Ключови думи


 
към началото