В категории: Брой 9-10/2008, Дърводелство и обзавеждане, Инструменти, Ремонти

Многофункционалната бормашина Bosch Uneo

Като производител, пускащ на пазара всеки месец-два по няколко нови модела на различни електроинструменти, на всеки от тях Bosch дава обозначение, състоящо се от абревиатура според вида на машината, последвана от комбинация от цифри, които са свързани с основни технически характеристики на съответния модел. Макар и значително по-рядко, има и машини, на които се обръща по-специално внимание и за да се открояват сред дългия списък от постоянно появяващи се нови модели, им се дава собствено име. Такива са например най-продаваната в света миниотвертка IXO, работещите с литиево-йонни акумулаторни батерии многоцелева електрическа ножица XEO и минишлайфмашина PRIO, системата за безпрашно шлифоване Ventaro, която представлява комбинация между пневматична шлайфмашина и въздушен агрегат, който според нуждата може да се използва било като компресор, било като прахосмукачка.

Това са електроинструменти от любителската серия на Bosch, които по своите технически характеристики се отличават значително от конвенционалната линия на развитие, а имената им позволяват те да се открояват и разпознават още по-отчетливо на преситения с електроинструменти пазар.

Фамилията електроинструменти на Bosch, удостоени с правото да носят лично име, се сдоби с нов член, който веднага привлече вниманието на специалистите. Това е акумулаторната Uneo, която съчетава в едно трите най-често използвани функции: перфоратор за пробиване на отвори в бетон и други строителни материали, обикновена бормашина за безударно пробиване на дърво, метали, пластмаса и други, отвертка за завиване на дърводелски винтове или винтове и гайки с метрична или цолова резба.

Кръстниците на машината очевидно са искали да подчертаят нейната универсалност и многофункционално приложение, но според нас името Uneo подсказва още и за иновативните технологии и технически решения, вградени в нея.

Uneo е представител на бързо налагаща се през последните години тенденция в развитието на електроинструментите към автономно захранване от най-модерните и най-ефективни за момента литиево-йоннни акумулаторни батерии.

И с трите задачи, за които е пригодена, машината се справя удивително добре, като надхвърля типичните потребности в домашната работилница. Акцентираме на думата „удивително“, защото отчитаме не само добрите технически характеристики, но и това, че машината е компактна, много удобна за работа и тежи само 1,1 kg, а смяната на инструмента се извършва лесно и бързо. Към предимствата ù трябва да се добавят и всички, които произтичат от използването на литиево-йонната батерия. Понеже за тях сме писали многократно, ще споменем само, че този вид батерия е оптималната при използване в домашни условия, където с инструмента по-често се работи инцидентно, а не всекидневно. Същевременно той трябва да бъде винаги готов за работа, без да се нуждае от често зареждане на батерията.

По данни на Bosch след четири месеца зарядът на литиево-йонната батерия, вграждана в инструментите на компанията, спада до 85% от първоначалния, докато никел-кадмиевата батерия ще бъде напълно разредена и негодна за работа.

Сред отличителните белези на новата машина е и елегантната ù форма. Ръкохватката е добре изпипана, включително в горния ù край е оформен улей, който удобно се обхваща в сгъвката между палеца и показалеца на ръката. По този начин не само дланта се предпазва от травмиране, но и направлението на силата на приложения върху машината натиск съвпада с осевата линия на свредлото. Челната страна на ръкохватката се използва за придържане с другата ръка, когато е необходимо придаване на по-голяма стабилност по време на работа. Затова нейната повърхност също е покрита с еластична материя.

Превключвателят за избор на режима на работа се намира отстрани на тялото. Лостчето му се движи много леко и поради това без никакво затруднение може да се задейства и през ръкавица.

Най-впечатляващото техническо решение при Uneo е вграденият електропневматичен механизъм, нещо, което досега не е познато при машина с толкова малки размери и тегло. Това предизвика у нас неустоимото желание да разглобим машината, за да видим с очите си и да покажем на читателите впечатляващото постижение на конструкторите на Bosch.

Такива механизми досега основно се прилагаха при големи и доста по-тежки, при това с мрежово захранване машини, обособени в самостоятелни класове – перфоратори и къртачи. При захранваните от акумулаторна батерия бормашини с ударно действие се използва далеч по-неефективният механизъм с две триещи се една в друга шайби с назъбени повърхности, който осигурява висока честота, но малка енергия на ударите. Пробиването на отвори в строителни материали с такава бормашина става бавно и изисква значителен натиск от работещия. Дори значително по-големи и тежащи близо два пъти повече от Uneo акумулаторни ударни бормашини със същото захранващо напрежение са подходящи предимно за пробиване в тухла, докато възможностите им при работа в бетон за силно ограничени.

Малкият Uneo обаче се справя безпроблемно с тази значително по-тежка задача, като пробива в бетон отвори с диаметър до 10 mm. Правим този паралел, за да подчертаем, че новият Uneo е явление на пазара на любителски електроинструменти.

Uneo се захранва от вградена в тялото батерия с работно напрежение 14,4 V и капацитет 1,3 Ah. Благодарение на комбинацията между мощния за големината си електродвигател и оптимизирания пневматичен ударен механизъм енергията на удара върху свредлото е достигнала 0,9 J при честотата на ударите – 4800 min-1. С едно зареждане на батерията може да бъдат пробити до 25 отвора Ø10 в бетон.

При обичайните ремонти за поддръжка на дома и вилата това е напълно достатъчно. За закрепвания към стени и тавани при вътрешно обзавеждане най-често се използват дюбели с диаметър 6 и 8 mm и по-рядко 10 mm. Колкото до броя на отворите, които машината прави с едно зареждане, едва ли на домашния майстор някога би му се наложило да пробие последователно повече отвори в бетон.

В режим на работа като обикновена бормашина Uneo също се справя много добре – пробива отвори с максимален диаметър 8 mm в стомана и до 10 mm в дърво. В мека дървесина с едно зареждане може да бъдат пробити до 70 отвора, което, общо взето, също надхвърля типичните потребности при темповете на работа в домашни условия.

Освен бормашина Uneo е също така отлична електрическа отвертка, като капацитетът на батерията е достатъчен за завиване в дърво на около 100 винта с големина 5х50 mm. Завиването на винтове е възможно благодарение на плавното регулиране на честотата на въртене в границите 0-900 min-1.

Многофункционалното приложение на даден електроинструмент силно зависи и от начина, по който става захващането, респективно смяната на работния инструмент. При Uneo и този проблем е решен оптимално, като специално за тази машина е създадена нова система за захващане на опашката на инструмента – SDS Quick. Това не е кой знае каква изненада за специалистите, защото и останалите две системи, наложили се като световен стандарт – SDS Plus и SDS Max, са разработка отново на Bosch.

Както се вижда от снимката на по-предната страница, формата на опашката се различава силно от най-масово разпространената SDS Plus. Съответно двата вида свредла са несъвместими. Общото между тях е лесната и бърза смяна на инструмента и минималната загуба на енергия при нанасяне на ударите върху опшката на инструмента. Необходимостта от създаване на новата система SDS Quick е продиктувана от стремежа на конструкторите да създадат перфоратор с непостигано досега ниско тегло и големина. Когато не е необходимо ударно действие, Uneo работи с инструменти със стандартна шестостенна опашка с големина 1/4’’ – спирални свредла за метал и дърво, битове за винтове, накрайници за винтове с шестостенна глава и гайки.

Използването на свредла и битове, които се закрепват директно без притягане в челюстен патронник, е удобство, което ускорява смяната на инструмента. Обикновените битове с дължина 50 mm се поставят с помощта на универсален преходник. Поставянето на инструмента става чрез напъхване докрай на опашката му в патронника. За неговото освобождаване и изваждане фиксиращият пръстен се издърпва назад.

Тук е мястото да припомним, че в НС 7-8/2008 е публикувана подробна статия за новите комплекти с инструменти на Bosch и по-точно да насочим вниманието към X43, който е предназначен специално за акумулаторни отвертки с директно поставяне и закрепване на инструмента.

Върху горната страна на Uneo са разположени два светодиодни индикатора. Единият показва посоката на въртене, а другият свети със зелена светлина при достатъчно заредена батерия и в червено, когато остатъчният капацитет е спаднал под 30% от номиналния и е време тя да бъде заредена. Продължителността на зареждане е 3 часа. Батерията има защита срещу дълбоко разреждане, което може да причини нейното повреждане. При достигане на критично ниско ниво на заряда електронната защита ECP (Electronic Cell Protection) изключва захранването на електродвигателя. Друга система – NTC, следи за температурата на батерията по време на зареждане и регулира процеса така, че тя да не надвишава 45 оС. По този начин допълнително се удължава продължителността на нейната експлоатация. Батерията е защитена срещу прегряване и поради продължително черпене на ток с максимална сила – иначе казано, при продължително претоварване на машината. В такива случаи захранването на електродвигателя се изключва автоматично, докато температурата не влезе в нормални граници.

Накрая сме показали и няколко типични приложения на Uneo в домашното майсторене. Липсата на захранващ кабел дава свобода машината да се използва без оглед наличието на електрически контакт и без значение дали ще се пробиват отвори в бетон, дърво, метали или друг материал, или пък ще се завиват винтове.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото