В категории: Брой 9-10/2008, Инструменти, Металообработване

Ъглошлифовъчни машини Bosch PWS 750-125 и PWS 720-115

В сектора на ъглошлифовъчните машини от любителската серия на Bosch също има две нови попълнения. Това са моделите PWS 750-125 и PWS 720-115, които от октомври т.г. вече се предлагат и на нашия пазар. Различията между тях проличават още в наименованията им. Първата машина е с мощност на електродвигателя 750 W и диаметър на диска 125 mm, докато втората е с мощност 720 W и работи с диск Ø115. Съществено предимство на PWS 750-125 е и това, че машината е стандартно комплектувана с антивибрационна помощна ръкохватка, благодарение на което нивото на предаваните чрез нея вибрации е намалено с близо 60%.

Двата нови модела заменят досегашните PWS 7-125 и PWS 6-115, като се запазват техните продажни цени – 139 лв. и 99 лв. Срещу тази определено добра за качествен електроинструмент от водещ световен производител цена домашният майстор получава машини с около 20% по-голяма мощност от досегашните модели, обновена конструкция за по-производителна и по-дълготрайна работа, усъвършенстван дизайн за по-удобна и безопасна работа, пластмасов куфар за съхраняване и пренасяне на машината.

Новите модели имат нова редукторна кутия със здрав и устойчив на вибрациите, добре уплътнен алуминиев корпус. Тялото им, което изпълнява и ролята на основна ръкохватка, е придобило значително по-елегантен външен вид. Поради по-малкия си диаметър и оптимизиран профил се обхваща по-удобно с ръка, държи се по-здраво и сигурно. За по-стабилното държане и за намаляване нивото на предаваните към ръката вибрации спомага и еластичното покритие върху повърхността (softgrip).

Удобното, сигурно и неуморяващо държане на машината е особено важно, защото с този вид машини по-често се работи, като се държат само с една ръка. За стабилното водене на машината без странично наклоняване на диска при рязане тя се държи с две ръце. В този случай наличието на специалната антивибрационна ръкохватка при модела PWS 750-125 е съществено предимство за по-продължителна и неуморителна работа.

Към техническите достойнства на двете машини спада и конструкцията на предпазния щит, който се регулира (завърта и фиксира) лесно без помощта на отвертка или ключ. Това е показано на снимката, като се виждат и нарезите по периферията на вътрешния отвор на щита, в които влиза фиксиращият палец. Той се освобождава чрез натискане на специално лостче, след което щитът може да се завърти в желаната позиция.

Честотата на въртене на диска и при двете машини е 11 000 min-1 и не се регулира, еднакво е и теглото им – 1,9 kg.

Към удобствата трябва да се добави и бутонът за блокиране въртенето на шпиндела при смяна на диска, както и удобно разположеният пусков бутон, който се достига с палеца, без да е необходимо преместване на ръката, обхванала и държаща машината.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


 
към началото