В категории: Брой 9-10/2008, Инструменти

Есенна промоционална акция на Skil

В предишния брой на списанието изпробвахме практиката да представяме по-подробно електроинструментите, включени в промоционалните акции, които Skil редовно провежда на нашия пазар. Към това ни подтикна постоянният стремеж списанието да бъде верен съветник на своите читатели. В преобладаващата си част това са технически грамотни хора, които се интересуват не само от цената, а основно от качеството на машината, която купуват, от нейните възможности. По същия начин те преценяват и полезността на това, което получават като подарък с един или друг електроинструмент по време на такава промоция.

Затова се постарахме да съберем предварителна информация за машините, които ще бъдат включени в поредната, този път есенна промоция на Skil, която ще се проведе от 28 октомври до 28 ноември т.г. Веднага прави впечатление, че са подбрани електроинструменти, които покриват най-често извършваните при поддръжката и ремонта на дома дейности – пробиване на отвори в различни материали, рязане и шлифоване на мебелни плочи и детайли от масивна дървесина, рязане и изпилване на метални предмети.

Ударната бормашина Skil 6565 е с мощност 710 W, има плавно регулиране на честотата на въртене от 0 до 3100 min-1. Подходяща е за пробиване в стомана на отвори с диаметър до 13 mm, в дърво до 35 mm и в тухла до 16 mm. Патронникът е бързопритягащ за свредла с диаметър до 13 mm.

За тези, които пробиват по-често отвори в бетон и други строителни материали, подходящата машина е перфораторът Skil 1750 с електропневматичен ударен механизъм, мощност 750 W и SDS Plus захващане на работния инструмент. С нея в бетон може да се пробиват отвори с диаметър до 24 mm, което за домашната практика е напълно достатъчно. С помощта на допълнителен челюстен патронник с SDS Plus опашка с цилиндрични свредла машината пробива отвори в дърво до 40 mm и в стомана до 13 mm. Предавателната кутия е едностепенна, а честотата на въртене се регулира плавно в границите 0–1100 min-1.

Акумулаторната Skil 2026 е универсална машина, еднакво подходяща за завиване на винтове и за пробиване на отвори. С първата задача се справя, като завива винтове за дърво с диаметър до 6 mm. В режим на бормашина тя пробива в стомана отвори с диаметър до 8 mm, а в дърво – до 18 mm. Работи с никел-кадмиева акумулаторна батерия с напрежение 12 V, която се зарежда за 3 часа. Патроникът е бързопритягащ. Има двустепенна механична предавателна кутия, която в съчетание с плавното регулиране на честотата на въртене позволява нейната промяна в границите 0–350 min-1 и 0–1000 min-1. Големината на въртящия момент се регулира в 20 степени. Теглото на машината е 1,5 kg.

Прободният трион Skil 4581 има висока за този вид машини мощност – 710 W. Съответно на това може да реже дървесни материали, дебели до 80 mm, както и алуминиеви профили с дебелина на стената до 16 mm. Честотата на движение на триончето може да се променя плавно в диапазона 800–3000 min-1. Ако към това се добави и петстепенното регулиране на големината на хода на махаловидното движение на триончето, очевидно Skil 4581 е не само мощна, но и машина с широки възможности за настройка и избор на оптималния режим на рязане в зависимост от вида и дебелината на материала. Опорната плоча е изработена от алуминиева отливка и може лесно да се завърта странично в седем позиции през 15о за рязане под наклон. Това става без използване на помощен инструмент благодарение на системата за закрепване Clic. Взети са мерки за ефективно обдухване със струя въздух за отстраняване на стърготините и осигуряване на добра видимост по линията на рязане. За по-точната работа спомага и намиращото се в челото на прободния трион осветително тяло. Механизмът за закрепване позволява използване на триончета с Т- и U-образна опашка.

За плоскошлифовъчната машина Skil 7366 сме писали наскоро (НС 5-6/2008). Това е характерна за Skil шлайфмашина, която се отличава с наличието на индикатор, отчитащ силата на натиск (Pressure Control), който се упражнява върху машината по време на работа. Това позволява постигане на максимална производителност при отнемане на материала от шлифованата повърхност, без да се причини нейното повреждане поради прекомерен натиск. Тази система е особено полезна за хора, които нямат изработен в практиката усет за точно дозиране на натиска. Характерен за нея е ефективно действащият въздушен филтър, който задържа отделяните частички прах. Друго предимство на шлайфмашината е наличието на две системи за закрепване на шлифовъчния лист. Едната е масово разпространената система „велкро“, която обаче изисква листове с мъхесто покритие на гърба. Същевременно може да се работи и с обикновени листове, като краищата им се захващат с метални щипки.

Skil 7366 има електродвигател с мощност 240 W, шлифовъчната плоча се движи с ексцентрицитет 2 mm и честота 26 000 min-1.

Ъглошлифовъчната машина Skil 9135 (виж НС 11/2007) е най-малката от цялата серия такива машини, които компанията предлага на пазара. Тя работи с диск Ø115, а мощността на електродвигателя ù е 600 W. Това е типична ъглошлифовъчна машина за домашната работилница, в която не се режат дебели детайли от стомана, нито дебели облицовъчни каменни плочи. Съответно на това се продава на атрактивно ниска цена.

Лазерна ролетка Skil 0535

Ние пък от своя страна решихме да разширим палитрата от подходящи за истинския мъж подаръци. Затова се поразровихме из информацията за най-новите инструменти, които Skil пуска на пазара. Привлече вниманието ни лазерната ролетка Skil 0535, чиито технически параметри доскоро бяха характерни за много по-скъпи модели лазерни ролетки. Впечатляващ е обсегът на измерване– от 0,30 m до максималните 80 m. Второто, което буди още по-голям респект, е точността на измерване – до ±3,0 mm при максималната дистанция. По своите функционални възможности ролетката не се различава от останалите си „лазерни“ посестрими. Може да измерва разстояния, площи и обеми на помещения, както и да запаметява и след това сумира няколко последователно измерени разстояния. При ограничени възможности за достъп височината може да бъде определена и индиректно чрез измерване на единия катет и хипотенузата на триъгълника (Питагорова теорема).

Ролетката тежи 245 g и се захранва с две батерии тип АА, с които може да направи около 10 000 измервания.

Коментирайте или задайте въпрос

Полетата, отбелязани със звездичка са задължителни.

Всички коментари се публикуват след одобрение от редактор. Разглеждането на коментари се извършва в срок до 48 часа от момента на изпращането им. Ако не виждате коментара си веднага, не е необходимо да го изпращате повече от един път.


Категории

Брой 9-10/2008, Инструменти

Ключови думи

,

QR code за публикацията

QR кодове | QR код четци
 
към началото